Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nizozemsko - Rakousko 2:3, tři góly a první místo ve skupině, rozhodl Sabitzer

Rakouští fotbalisté se radují z branky proti Nizozemsku. foto: Reuters

Rakouští fotbalisté dali podruhé na mistrovství Evropy v Německu tři góly. Ve svém třetím utkání na šampionátu zdolali Nizozemce 3:2, čímž senzačně ovládli skupinu D před Francií. Vítězný gól vstřelil deset minut před koncem kapitán Sabitzer. Pokud české národní mužstvo porazí ve středu Turky, pravděpodobně se v osmifinále střetne právě s Rakouskem. Do play off postupují i Nizozemci, jako jeden ze čtyři nejlepších týmů na třetích místech.
  17:56aktualizováno  19:58

Rakušané třikrát vedli, až třetí gól byl ale vítězný. Nizozemci poprvé srovnali krátce po půli, kdy se obstřelem parádně trefil Gakpo.

Podruhé smazali náskok v závěru, když po přiťuknutí Weighorsta pohotově poslal mí za záda brankáře Depay. Ale vzápětí si nechali dát další gól.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Kuriózní je, že si Nizozemci dali dva vlastní góly. V úvodu duelu si vracející se útočník Malen srazil do sítě centr, protože ho hrál na dlouhou nohu. Po hodině hry hlavičkoval Schmid, míč směřující do brány se snažil odkopnout stoper De Vrij, ale nasměroval ho prudce do opačné strany brány. Podle oficiální statistiky je však gól připsán Schmidovi.

Na třetí gól Sabitzera už Nizozemci reagovat nedokázali. Jejich výkon byl zklamáním, především obrana často propadala.

Rakouský kapitán Marcel Sabitzer byl v utkání základní skupiny Nizozemsko - Rakousko zvolen nejlepším hráčem.

Obě mužstva se potkala i na posledním evropském šampionátu, kdy oranžově oděný mančaft zvítězil 2:0. Ale letos jsou Rakušané silnější.

Už v úvodním utkání potrápili Francii, která zvítězila jen díky vlastnímu gólu obránce Maximiliana Wöbera.

Euro 2024

Příloha iDNES.cz

Proti Polsku už si svěřenci kouče Ralfa Rangnicka poradili a slavili triumf 3:1. A tři góly nadělili i Nizozemcům. Ti porazili jen Polsko, s Francii hráli v dosud nejnudnějším duelu turnaje 0:0.

Rakušané v osmifinále narazí na druhý tým skupiny F, což mohou být Turci, nebo Češi, nebo Gruzínci. Rozhodne se ve středu, přičemž Turkům stačí proti Čechům remíza. Soupeřem Rakušanů mohou být i Gruzínci, pokud porazí Portugalce vyšším rozdílem než Češi Turky.

Gólová sekvence rozhodující branky v utkání Nizozemsko - Rakousko, jejímž autorem byl rakouský kapitán Marcel Sabitzer.

Pro Nizozemci šlo o nevšední zápas. Nastoupili k němu na den přesně 36 let poté, co se právě v Německu stali v roce 1988 mistry Evropy. Oslava se jim ovšem vůbec nepovedla, naopak Rakušanům se podařilo zlomit dlouholetou sérii. Naposledy dokázali úterního soupeře porazit v roce 1990, od té doby s ním prohráli všech sedm vzájemných zápasů

Nechtěný rekord si v 6. minutě připsal Malen, jenž se postaral o nejrychleji vstřelený vlastní gól v historii mistrovství Evropy. Dvě třetiny všech vlastních branek v historii šampionátu tak padly na jeho posledních dvou turnajích.

Statistiky z utkání základní skupiny Nizozemsko - Rakousko.

Favorit se po nevýrazném výkonu během prvního poločasu probral až po přestávce. Střídající Simons připravil Gakpovi druhou trefu na šampionátu. Rakušané však byli výtečně připraveni: Grillitschovu zpětnou přihrávku si na úrovni penalty našel Schmid a jeho hlavičku nasměroval do vlastní branky De Vrij.

Nizozemci ještě jednou vyrovnali. Gakpův centr posunul hlavou Weghorst na malé vápno, kde si Depay pohotově poradil se skákavým míčem a z voleje skóroval. Video potvrdilo, že při zpracování nehrál rukou. Po rychlé kombinaci ovšem rozhodl Sabitzer, který z úhlu ranou pod břevno zajistil triumf ve skupině.

Rakušané tedy vědí, že v osmifinále nastoupí v úterý 2. července v Lipsku proti druhému celku skupiny F. Nizozemci postoupili ze třetího místa, na jméno svého soupeře si musejí počkat.

Konečná tabulka skupiny D

MužstvoVRPSB
1.Rakousko32016:46
2.Francie31202:15
3.Nizozemsko31114:44
4.Polsko30123:61
Autor:

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč