Úterý 9. července 2024, svátek má Drahoslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hašek odtajní tým pro Euro. Spousta jistot, ale také rébusy. Kdo je na hraně?

Nový kouč fotbalové reprezentace Ivan Hašek před prvním společným tréninkem promlouvá k hráčům i realizačnímu týmu. foto: Radek Vebr, MAFRA

Dřív to bývala tlačenice a nervy do posledních vteřin. Jeden dva hráči vyloženě na hraně, pro trenéra těžká hlava. Mít tak aspoň o jedno místo víc, to by bylo! Ivan Hašek, současný reprezentační kouč, má v porovnání s předchůdci docela luxusní možnost. Až v úterý odpoledne (14:30) odtajní ostře sledovanou nominaci na Euro v Německu, bude v ní stejně jako při covidem sešněrovaném turnaji před třemi lety šestadvacet jmen místo předchozích třiadvaceti.
  7:16

Snadná práce to jistě není ani tak.

Také Hašek s asistenty Veselým a Köstlem si určitě lámali hlavu do poslední chvíle. Ale v zásadě zažívají opačné starosti než předchozí trenéři národního týmu. Ti museli většinou škrtat a pak utěšovat po telefonu nešťastníky, kteří se těsně nevešli a přitom v nominaci do poslední chvíle doufali. Když je možnost vzít o tři borce víc, leccos se usnadňuje.

Upřímně, fotbalové Česko nemá zase až tak moc na výběr. Širší okruh hráčů, o kterém trenéři uvažují, sice může čítat někde mezi padesáti a šedesáti jmény, ale spousta z nich se řadí spíš mezi naděje do budoucna. Když máte tipnout, kdo bude za tři týdny u toho, až pro Čechy šampionát odstartuje zápasem se supermany z Portugalska, moc překvapení se nenabízí.

Abychom byli úplně přesní, můžeme si hráče předběžně rozdělit do čtyř kategorií. Tak tedy...

1. Tutová pozvánka

Brankáři: Jindřich Staněk, Matěj Kovář, Vítězslav Jaroš.
Obránci: Vladimír Coufal, David Douděra, Tomáš Holeš, Robin Hranáč, Ladislav Krejčí.
Záložníci: Tomáš Souček, Michal Sadílek, Antonín Barák.
Útočníci: Patrik Schick, Jan Kuchta, Tomáš Chorý.

U brankářů není co řešit. Dřívější držák Vaclík brzy oslaví pětatřicetiny, chytá druhou španělskou ligu a Hašek s kolegy chtějí spíš omladit. Proto velmi pravděpodobně neukážou ani na Hladkého, který anglickému Ipswichi senzačně vychytal postup do Premier League. Plzeňský Jedlička se na jaře blýskl, leč Kovář s Jarošem si jako dvojice sedli už v jedenadvacítce. O Staňkovi jako jedničce nemá smysl pochybovat.

Reprezentační kapitán Tomáš Souček během utkání s Arménií.
Český útočník Jan Kuchta

Nenechte se zmást ani tím, že na první sraz Hašek nepozval Coufala, Kuchtu a Brabce, čili hříšníky, kteří v závěru kvalifikace způsobili skandál v nočním klubu Belmondo. Minimálně první dva v nominaci budou; v Haškových očích si trest odseděli a tým by bez nich byl slabší.

K obranným jistotám náleží kapitáni Slavie (Holeš) i Sparty (Krejčí). Plzeňský stoper Hranáč dost možná míří rovnou do základu, u drsňáka Chorého by bylo trestuhodné nevyužít životní formu.

Rázem je čtrnáct políček na soupisce zaplněných, zbývá dvanáct volných.

2. Měli by se vejít

Obránci: David Zima, David Jurásek, Tomáš Vlček.
Záložníci: Lukáš Provod, Ondřej Lingr, Václav Černý.
Útočníci: Mojmír Chytil, Adam Hložek.

Na Zimu sázel bývalý kouč Jaroslav Šilhavý, také Hašek mu dal během úvodního srazu důvěru, kterou slávistický stoper splatil i gólem. Jenže v klubu, kam se vrátil za rekordních sto milionů, se mu jaro nepovedlo. Chyboval, trenéři si od něj slibovali mnohem víc. O Euro ho slabší forma asi nepřipraví, o místo v základu možná. Do sestavy se tlačí spíš klubový parťák Vlček, moderní stoper využitelný také na kraji.

Adam Hložek a Matěj Jurásek (zády) během tréninku fotbalové reprezentace.
Nováček fotbalové reprezentace Tomáš Vlček během tréninku před přípravným...

V nominaci se nejspíš dostane i na další slávisty Provoda s Chytilem a zřejmě i na trio Lingr, Černý, Hložek. Tři originální dravci do ofenzivy můžou být k nezaplacení, aby měl Hašek možnosti do mozaiky. Ale je pravda, že kdyby chtěl někoho z nich vynechat, důvod by se našel: všichni spadli v klubech mezi málo používané a hrají mnohem méně, než by bylo potřeba. Totéž platí pro Davida Juráska, jenž neurval pevné místo v Benfice ani na hostování v Hoffenheimu. Ale je silný a levák k tomu.

Dalších osm míst obsazeno? Pokud by to tak bylo, zůstala by ve hře už jen čtyři.

3. Na úzké hraně

Obránci: Jaroslav Zelený, Martin Vitík, Matěj Ryneš.
Záložníci: Matěj Jurásek, Alex Král, Lukáš Červ.
Útočníci: Pavel Šulc, Václav Jurečka.

Velké dilema o hráčích, kteří si po právu věří, že by na Euro mohli jet. Jenže sami vědí, že tolik pozic není. Dá se předpokládat, že se v některých pasážích turnaje můžou šiknout.

Třeba drzost mladého slávisty Matěje Juráska nebo kouzelné střelecké vlohy, které během sezony prokázal plzeňský všudybyl Šulc. K nim by pozvánka přilétnout mohla, i když Šulcovi příliš nevyšel reprezentační debut a Juráskova forma i vytížení v klubu kolísaly.

Zároveň se taky jedná o perspektivu do dalších let, protože Haškovou prioritou je postup na mistrovství světa 2026 do USA, Kanady a Mexika. Tudíž tipujeme, že z obránců pojedou ti mladší sparťané: stoper Vitík a levý bek Ryneš, jenž zatím v áčku nikdy nebyl.

Slávistický záložník Matěj Jurásek se raduje ze svého gólu spolu s Václavem...
Záložník Sparty Matěj Ryneš zpracovává míč v utkání s Karvinou

4. Budou mít smůlu

Brankáři: Tomáš Vaclík, Martin Jedlička, Václav Hladký, Jiří Pavlenka.
Obránci: Jakub Brabec, Adam Gabriel, Ondřej Zmrzlý.
Záložníci: Lukáš Kalvach, Petr Ševčík, Lukáš Masopust, Dominik Janošek, Lukáš Sadílek.
Útočníci: Vasil Kušej, Tomáš Čvančara.

Závěrečný seznam Ivana Haška jsme zatím neviděli, nicméně si troufáme tvrdit, že během jara nikdo z potenciálních reprezentantů nevyskočil natolik, aby k němu přiletěla pozvánka do Německa.

Naopak ji probendil třeba boleslavský rychlonožka Kušej, jenž tolik zaujal při podzimním kvalifikačním finiši. Zkušeného Brabce předehnala konkurence, útočníka Čvančaru zradily vazy v kotníku. Zajímavá čísla a několik výstavních gólů vystřihnul Dominik Janošek (11+10), jenže v Bredě to byla jen druhá nizozemská liga. Že by se z ní dostal bez předchozí reprezentační zkušenosti rovnou na velký turnaj? Nepravděpodobné, i když typově odlišný střední záložník by se hodil.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!