Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Superpočítač předpovídá: Češi spíš nepostoupí. V čem byli lepší než Turci?

Tomáš Souček po zápase s Gruzií. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Vzhledem k pondělnímu dění a selhání Chorvatska české naděje na průnik do osmifinále mistrovství Evropy vzrostly, avšak nejsou příliš valné. Velké šance fotbalové reprezentaci nedává ani superpočítač analytické společnosti Stats Perform, podle nějž výběr trenéra Ivana Haška druhé Turky nepřeskočí a navíc může skončit i poslední.
  9:37

Češi sice věří, že ve středu večer pro ně Euro 2024 v Hamburku neskončí, avšak okolnosti hrají proti nim.

Na rozdíl od Turků, kteří Gruzii porazili, získali se stejným soupeřem pouze bod. Zatímco Turci v závěrečném střetnutí mohou vyčkávat, co předvede protivník, a trestat případné mezery v otevřenější defenzivě, Češi budou nejspíš muset hrát spíš na vítězství, i když šance na postup se dvěma body za dvě remízy v pondělí večer značně vzrostly - více zde.

Predikce na umístění ve skupině F. Češi podle datových analýz superpočítače skončí třetí, na postup do osmifinále mají naději 40 procent.

Proto superpočítač na základě Opta dat predikuje, že Češi s nejvyšší pravděpodobností 52 procent skončí třetí, přičemž malou šanci (19 procent) dávají také scénáři, že je přeskočí Gruzínci, kteří na závěr čelí Portugalsku, jež už nemůže přijít o první místo.

Devětadvacetiprocentní naději má Česko na druhou příčku, přičemž Turecko na totéž umístění 70procentní. Se svým dosavadním bodovým ziskem má pak mužstvo s Gülerem či Calhanogluem 96 procent pravděpodobnost, že ho nemine osmifinále.

Postoupí Češi do osmifinále mistrovství Evropy?

celkem hlasů: 9594

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00sobota 29. června 2024. Anketa je uzavřena.

Ne, v utkání s Tureckem prohrají6729
Ano, ze druhého místa2014
Ne, nebudou jim stačit ani dva body495
Ano, ze třetího místa356

Mimochodem, zhruba čtyřicet procent jako Češi má také Slovinsko, jež večer hraje s Anglií.

„Máme situaci ve svých rukou. Věřím, že ještě nejsme na konci,“ vyhlásil záložník Antonín Barák.

Střely české reprezentace v zápase s Gruzií. Čím větší kroužek, tím větší hodnota xG - očekávaných gólů.

Čechy může hřát výkon proti Gruzíncům, jež v sobotu přehráli. A přestože s nimi pouze remizovali 1:1, měli v klíčových statistikách lepší hodnoty než Turci, kteří zvítězili 3:1.

Víc střel, větší očekávané góly, držení balonu, čelili méně pokusům soupeře. Se dvanácti ranami na bránu měli vyhrát, ostatně s tak vysokým číslem žádný jiný tým od roku 1980 na Euru neodešel z duelu s méně než třemi body.

Zápas proti Gruzii
ČESKO (1:1)TURECKO (3:1)
27střely22
5střely soupeře14
27doteky s míčem
ve vápně soupeře
24
3.07xG – očekávané góly3.01
1.11xGo – očekávané góly obdržené1.37
62 %držení míče56 %
51 %úspěšnost soubojů47 %

Turecko naopak lépe vyšlo ze zápasu s Portugalskem, přestože mu podlehlo vyšším rozdílem než Češi, kteří navíc díky gólu Lukáše Provoda 1:0 vedli (1:2 vs. 0:3). Analytická společnost připomněla, že české držení míče – pouhých 27 procent – bylo v dosavadním průběhu turnaje nejnižší ze všech.

Podle superpočítače jsou navíc Turci favoritem na své druhé vítězství na Euru, jelikož v předzápasových simulacích porazili Česko ve 45,3 procentech případů. Češi vyhráli ve 29,5 procentech, remízou, která by jim nejspíš nestačila, skončilo 25,2 procent simulací.

Zápas proti Portugalsku
ČESKO (1:2)TURECKO (0:3)
5střely11
19střely soupeře19
8doteky s míčem
ve vápně soupeře
13
0.43xG – očekávané góly0.72
1.85xGo – očekávané góly obdržené1.86
27 %držení míče44 %
44 %úspěšnost soubojů47 %

Český fotbal také nemá na Turecko dobré vzpomínky, tři poslední zápasy s ním skončily porážkou. V listopadu 2022 podlehla reprezentace v přípravném střetnutí 1:2, předtím selhala na Euru 2016 a v kvalifikaci o něj (v obou případech 0:2).

Připomínat asi nemusíme kolaps na ME 2008, kdy Češi vedli 2:0, přesto nakonec prohráli 2:3 a s turnajem se, stejně jako o osm let později, loučili už po skupině. Shodou okolností oba tyto duely připadly na třetí hrací den jako nyní.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!