Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Anglie - Slovensko 2:1 po prodl., favorit málem vypadl. Spasil ho Bellingham

Angličan Jude Bellingham střílí nůžkami Slovensku srovnávající gól. foto: Reuters

Během dvou dnů málem vypadli oba finalisté posledního Eura. Angličtí fotbalisté k tomu neměli daleko, proti Slovensku dlouho prohrávali po trefě Ivana Schranze. V páté nastavené minutě ale nůžkami srovnal Jude Bellingham a poslal zápas do prodloužení. Hned na jeho začátku se hlavou prosadil Kane a stanovil na konečných 2:1.
  17:50aktualizováno  21:29

Anglii čeká ve čtvrtfinále Švýcarsko, které po výhře 2:0 vyřadilo Itálii. Repete finále Eura 2021 se tak konat nebude. A nebylo daleko od toho, aby se oba celky rozloučily už v osmifinále.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Pro Slováky je vyřazení kruté. Dlouho vedli, ve 25. minutě Vavro nakopl míč dopředu, Kucka uhrál hlavičku za sebe, kde míč zpracoval Strelec. Proti němu nikdo nevystoupil, a tak v klidu postrčil míč na Schranze, který byl sice faulován Guéhim, ale přesto zvládl šajtlí obstřelit Pickforda. Třetí trefou se dotáhl na čelo tabulky kanonýrů, další branky ale nepřidá.

Trenér Calzona i přes vyřazení prohlásil, že je na mužstvo hrdý. „Hráli jsme vyrovnanou partii proti týmu, jehož hodnota je obrovská. Druhou polovinu prodloužení jsme sehráli prakticky na jejich polovině, k tomu není co dodat,“ řekl v rozhovoru pro televizi Markíza.

Anglie sice měla územní převahu, ale skutečně velkých šancí si vypracovala pomálu. Snad jen při Riceově nastřelené tyči Dúbravkovi opravdu zatrnulo. Jenže v páté nastavené minuté prodloužil Guéhi dlouhý aut, Bellingham si naskočil a nůžkami balon poslal do protipohybu Dúbravky.

Bylo jasné, že v prodloužení čeká Slováky boj, jelikož byli na pokraji sil. A pak inkasovali hned z první velké šance. Palmerův rohový kop sice obrana odvrátila, ale Eze vrátil míč do vápna, Toney hlavou přiklepl Kaneovi a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

Statistiky zápasu mezi Anglií a Slovenskem, který rozseklo až prodloužení.

Bellingham, který den před utkáním oslavil 21. narozeniny, byl vyhlášen hráčem zápasu. „Jste třicet sekund od cesty domů. Cítíte, že jste zklamali národ, ale stačí jeden kop do míče a všechno je skvělé,“ řekl po utkání webu UEFA a dodal: „Je to pocit, který už nechci zažít, ale když to takhle vyjde, je to nádherné. V zakončení jsme mohli být přesnější, ale tým ukázal, že má charakter.“

Pochválil ho i Kane. „Jude dal neuvěřitelný gól a udržel nás při životě. Je to jeden z nejlepších fotbalistů, jaké jsme kdy měli.“

Anglie pak začala hrát na jistotu, ale přesto mohla inkasovat. Ve 105. minutě Boženík našel před bránou Pekaríka, ale ten na dlouhou nohu o pár centimetrů přestřelil. Slováci i s defenzivnější sestavou ve druhé části prodloužení zabrali, tlačili se za vyrovnáním, stopeři dohrávali zápas v soupeřově vápně, ale ani to nestačilo. A tak favorit nakonec úspěšně odvrátil fiasko.

Do utkání přitom nevstoupil dobře a navázal na nevýrazné výkony ze skupinové fáze. Slováci byli aktivnější a snaživější. Ve třetí minutě Strelec vystihl Trippierovu špatnou rozehrávku, obhodil si na polovině hřiště Guéhiho a donutil ho faulovat za žlutou kartu. Následný přímý kop mohl v dobré pozici zakončit Kucka, ale balon mu hlavou sebral Strelec.

Vzápětí další šance, do vápna pronikl Hancko, centr mu sice příliš nevyšel, ale nakonec jen těsně minul tyč. Největší šanci měl ve 12. minutě Haraslín, kterého dopředu vyslal výbornou přihrávkou Strelec. Slovenský křídelník si míč nachystal na placírku, ale do střely mu obětavě vletěl Guéhi.

Anglie měla územní převahu, držení míče měla napříč prvním poločasem nad 70 %, ale chyběl jí tah na branku, nápaditá akce. Když Bellingham přes celou šířku hřiště našel Trippiera, tomu zakončení vůbec nevyšlo a poslal míč na tribunu.

Naopak Slováci hráli sebevědomě, třeba když Haraslín na vlastní polovině nasadil jesle Walkerovi. Vstřelený gól byl vyústěním téhle pohody.

Jak padl gól Ivana Schranze pohledem dat?

Vyrovnávací gól Juda Bellinghama a jeho sekvence od autu Kylea Walkera až po akrobatické zakončení.

Ani ten ale svěřence trenéra Southgatea neprobral. Kombinovali ve středu hřiště, pomalu, Slováci neměli problém vykrývat prostory. Ve 34. minutě zkusil do vápna projít Bellingham, obešel tři hráče, ale jeho centr zablokoval Pekarík. Následný roh na první tyči odvrátil Vavro.

Angličané to zkoušeli centry, jeden takový musel boxovat Dúbravka a nepříjemně při tom vrazil do Vavra, jenž si vyžádal ošetření. Vrcholem ale byla zablokovaná střela, o kterou se postaral Mainoo. První poločas zakončili favorité bez jediné střely na bránu.

Do druhé půle nastoupili svěží, už po pěti minutách se radovali z gólu, ale opakované záběry odhalily ofsajd Fodena, který po Trippierově přihrávce z bezprostřední blízkosti dorazil míč do odkryté brány. Chvíli nato pálil z hranice šestnáctky Kane a Dúbravkovi musel pomoct včasným blokem Vavro.

Aktivní nástup Angličanů málem pokazila školácká chyba. Bellingham na středu hřiště rozehrál na Stonese, který nedával pozor, míč přistál na kopačce Strelce, jenž se nerozpakoval a z půlky hřiště se opřel do míče. Pickford měl štěstí, že balon zamířil jen těsně vedle tyče. O gólu šampionátu mohlo být rozhodnuto.

Angličan Phil Foden rozehrává přímý kop v utkání se Slovenskem.

Ve druhé půli si o druhou žlutou několikrát koledoval Kucka, třeba když v 60. minutě fauloval před vápnem Mainooa. Následný přímý kop poslal pouze do zdi. Rozhodčí Meler, který v první půli rozdával jednu kartu za druhou, si pak nevšiml tvrdého zákroku Pekaríka, po němž musel střídat zraněný Trippier. Do hry se dostal Palmer.

Postupem času se Slováci zatáhli hlouběji, Angličané měli prostor na kombinaci kolem vápna, ale ani příchod Palmera a přesuny v rozestavení, kdy se třeba Foden posunul víc do středu, jejich hru neoživily.

A právě Foden zahrál v 78. minutě výborný centr z přímého kopu, nehlídaný Kane poslal prudkou hlavičku, ale naštěstí pro Slováky náběh trochu přeběhl a nestihl přesně zamířit.

Změnu v jinak neefektivním náporu přinesla 81. minuta. Rice napřáhl ze střední vzdálenosti, jeho rána skočila a za Dúbravkovými zády zvonila tyč. Kane pak z akrobatické dorážky neuspěl.

Slovákům s blížícím se závěrem viditelně docházely síly, měli problém se vůbec prokombinovat z vlastní poloviny, nevycházely jim rychlé protiútoky. Jenže Angličané svého soupeře nebyli schopní dostat pod souvislý tlak. A když už se zdálo, že na turnaji končí, po dlouhém autu se prosadil Bellingham. Byla to první anglická střela mezi tři tyče. A z té druhé skóre otočili.

Autor: