Pátek 5. července 2024, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rakousko - Turecko 1:2, v hlavní roli rohy. Rozhodl hlavou Demiral

Turek Merih Demiral střílí první gól v osmifinále s Rakouskem. foto: Reuters

Turečtí fotbalisté si na mistrovství Evropy zahrají po šestnácti letech čtvrtfinále. Postup si zajistili v zápase s Rakouskem, které udolali 2:1. Všechny branky utkání padly po rohových kopech, hrdiny vítězů se stali dvougólový obránce Demiral a gólman Günok.
  20:56aktualizováno  23:03

To důležité se odehrálo po rohových kopech. A to na obou stranách.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Úvodní divočinu zápasu odšpuntoval pohotovým zakončením Demiral, centr se dostal do chaosu rakouské defenzivy a tureckému bekovi jen stačilo uklidit míč do sítě. Nepáral se s tím a rozjásal fanoušky za brankou.

Rakušané chtěli bleskově odpovědět, šanci měl Baumgartner, s ránou na zadní tyč nepochodil. Stejný hráč zahrozil ještě jednou a nepřekvapí, že příležitosti předcházel rohový kop. Stejně jako možnosti Lienharta.

Statistiky z osmifinálového utkání mezi Rakouskem a Tureckem.

Ve zbytku poločasu měli převahu Turci, Güler zkoušel napodobit trefu Schicka z posledního Eura, ale z poloviny hřiště gólmana Pentze nepřekonal. Nebezpečně hlavičkoval Demiral, Yilmaz nevyřešil únik k potěšení fanoušků ani spoluhráčů.

A tak se mohl připomenout Baumgartner, zřejmě nejaktivnější hráč v červeném dresu. Byť se k němu míč dostal náhodou, na zadní tyči mohl zakončovat do prázdné branky. Balon ale do sítě nedostal.

Po pauze na hřiště poslal trenér Rangnick výtečného hlavičkáře Gregoritsche. Ten si na svůj okamžik musel počkat, přesto nelze opomenout už jeho první šanci ze 47. minuty. Nadějně rozvíjející akci pak zpackal Arnautovic.

A pak se do hlavní role vrátily rohové kopy.

Úžasný výskok pak předvedl v 59. minutě Demiral, hlavou se dostal nad dva bránící soupeře a nedal brankáři Pentzovi šanci. Výraznější turecké vedení ale nemělo dlouhého trvání.

Jak si vedl turecký brankář Mert Günok v osmifinále proti Rakousku?

Pouze sedm minut.

Roh se tentokrát kopal na druhé straně a opět bylo veselo: přesně zakončoval Gregoritsch. Turci znervózněli, už se po hlavě nevrhali do každého útoku, snažili se zahustit obranný blok před vlastní bránou.

I proto nadějný protiútok Yilmaze a jeho následná přihrávka do volného prostoru před branku nenašla adresáta. V další velké šanci už zakončoval sám, ale břevno přestřelil.

Závěrečný rakouský nápor byl veden proti bílé zdi. Turci se ubránili i díky exkluzivnímu zákroku Günoka, který sebral jistý gól Baumgartnerovi.

Ve čtvrtfinále narazí na Nizozemsko, které porazilo 3:0 Rumunsko.

Autor:

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.