Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rumunsko - Nizozemsko 0:3, Gakpo střílel i asistoval. Výhru zpečetil Malen

Nizozemec Donyell Malen se raduje ze vstřeleného gólu Rumunsku. foto: Reuters

Svůj dosud nejlepší výkon na letošním mistrovství Evropy předvedli nizozemští fotbalisté. V osmifinále si po vlažnějším úvodu vypracovali převahu a Rumunsko porazili 3:0. Hvězdami zápasu se stali Gakpo, který jeden gól dal a na druhý přihrál, a autor dvou branek Malen.
  17:14aktualizováno  20:05

Úvodní trefa zápasu padla po sérii rohových kopů, v této disciplíně sice Nizozemci neuspěli, avšak položili tím základ postupnému zisku kontroly nad zápasem.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

O kompletní změnu obrazu duelu, v němž byli do 20. minuty aktivnější Rumuni, se postaral Gakpo. Dlouho nenápadný křídelník dostal přihrávku od Simonse na levou stranu, uvolnil se přes Ratiua a vystřelil přesně k bližší tyčce. Nita zaváhal, na míč nedosáhl.

Svěřenci kouče Koemana byli rázem plní energie a tlačili se do dalších šancí. Na zadní tyči nechali rumunští obránci osamoceného de Vrije, který rozvlnil boční síť jen z vnější strany.

Jak padl gól nizozemského útočníka Codyho Gakpa v utkání proti Rumunsku.

Statistiky z osmifinálového utkání mezi Rumunskem a Nizozemskem.

Pak aktivitu převzala pravá strana nizozemské sestavy. Souhra mezi Bergwijnem a Dumfriesem fungovala znamenitě. Druhý jmenovaný nejdříve zužitkoval přesný pas Reijnderse a už vybízel před prázdnou brankou Depaye. Přihrávku na poslední chvíli zlikvidoval Dragusin.

Krátce před koncem první půle nizozemský pravý bek vybojoval míč a na penaltu nahrával Simonsovi. Tomu se ale zamotal balon pod nohama a následně vyslal slaboučkou střelu vedle tyče.

Podobnými neúspěchy končily po pauze i další slibné příležitosti mužů netradičně v modrém. Sérii chaotických odrazů nezužitkoval Depay, van Dijk hlavičkoval jen do tyče, dlouhé sólo neproměnil v gól Gakpo.

Za chvíli se sice Gakpo radoval podruhé, ale po zásahu VAR byla jeho trefa odvolána kvůli ofsajdu. Veerman vzápětí jen těsně minul pravou tyč.

Jak padl druhý nizozemský gól v utkání s Rumunskem, který měl na svědomí Donyell Malen.

Jak padl třetí nizozemský gól v utkání s Rumunskem, který zařídil opět Donyell Malen.

Dobývání rumunské obrany pokračovalo, avšak hra favoritů vykazovala více a více prvků opatrnosti. Svěřenci trenéra Iordanescu se naděje na vyrovnání nechtěli vzdát.

Uklidnění do nizozemských řad přinesl až Malen ve spolupráci s Gakpem, který se v 83. minutě na úrovni brankové čáry prosmýkl kolem Dragusina a vybídl parťáka ke skórování.

Po třetí brance se natahoval žolík Weghorst, poté prchl Malen a zpečetil výhru favoritů.

Ti po 16 letech postupují do čtvrtfinále, kde vyzvou Turecko.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!