Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia odvrátila prohru v nastavení, Sparta dala Stockholmu tři góly

Sparťanský trenér Lars Friis se spolu se svými hráči raduje z gólu Jana Mejdra v přípravě proti AIK Stockholm. foto: ČTK

S kombinovanými sestavami, ale s různými výsledky vstoupila pražská S do přípravných zápasů. Slávističtí fotbalisté ve svém úvodním utkání v letní přípravě mířili k porážce, ale ve třetí minutě nastavení se proti Pardubicím prosadil Jurečka a vyrovnal na 1:1. Sparta si doma na Letné poradila s AIK Stockholm 3:1. Plzeň rozdrtila druholigový rakouský Lafnitz 6:0 a vyhrála i třetí zápas letní přípravy.
  13:58aktualizováno  17:07

Nový sparťanský hlavní trenér Lars Friis protočil dvě celé jednáctky, v nichž naskočili i někteří hráči z B-týmu a navrátilci z hostování.

Třeba právě Kukučka, který uplynulou sezonu odehrál v Pardubicích. Svůj první gól ve sparťanském dresu oslavil ve druhé půli, když odražený Rynešův centr zkusmo napálil až do sítě.

Poprvé se radoval po necelé půlhodině Tuci, proti němuž nevystoupil žádný soupeř, a tak si albánský útočník navedl míč a z dálky překonal gólmana Nordfeldta.

Třetí gól pak přidal v osmdesáté minutě rovněž zpoza vápna Mejdr, kterému se balon koulel ideálně proti noze a sparťanský pravý bek ho napálil k opačné tyči.

Šancí měl český mistr ale mnohem víc, celý zápas v podstatě protivníkovi nedal příliš času na nějakou pokročilou kombinaci a míč držel největší porci času sám. Z ofsajdu pálil Olatunji, další gól mu vzal útočný faul. Blýskl se také Daněk dvěma povedenými individuálními akcemi.

„Mladíkům se obecně dařilo. Musíme si uvědomit, že bylo opravdu velké teplo, a oni pětačtyřicet minut hráli naplno proti starším a silnějším protivníkům,“ vyzdvihl kouč Friis. „Byl to jen kousek toho, co od nich v přípravě chceme vidět. Zapracovávání hráčů z akademie je naší povinností, takže pro ně je to velká příležitost.“

Prosadil se ale i aktuálně osmý celek probíhajícího ročníku švédské ligy, která se hraje systémem jaro-podzim. Ve vápně se k balonu dostal zkušený útočník Guidetti, podržel ho, otočil se kolem obránce a zakončil nahoru, kam Vindahl nedosáhl. Bylo to poté, co lékaři dlouho ošetřovali záložníka Ayariho.

Mladá obrana v tu chvíli trochu vypadla z koncentrace, pro soupeře v bílých dresech to byl jeden z mála výpadů. Individuálně a technicky ho sparťané přehrávali.

Na Letnou si ve třicetistupňovém horku našlo cestu přes pět tisíc fanoušků. A pokud někdo čekal byť jen malou změnu oproti systému dánského kouče Priskeho, nedočkal se. Obě Friisovy jedenáctky držely obvyklé rozestavení 3-4-3, stálice doplnili náhradníci nebo mladíci.

Někdejšího kapitána Krejčího, který odešel do španělské Girony, zastoupil na levém stoperu Zelený. Ve trojici hráli ještě Panák a slovenský obránce Uhrinčať z béčka, který v seniorském týmu debutoval.

Roman Mokrovics ze Sparty (vpravo) vede míč před Ioannisem Pittasem z AIK Stockholm.

V útoku se vedle Tuciho a Karabce postavil osmnáctiletý Mokrovics s kapitánskou páskou, uprostřed si notovali Sadílek s Vydrou, na krajích kmitali Wiesner s Peškem, v bráně chytal Vorel, který měl práci jen jednou, když musel vytěsnit přízemní ránu Faraje.

Do druhé půle pak naskočila sestava: Vindahl - Mejdr, Kukučka, Večerka - Suchomel, Pavelka, Solbakken, Ryneš - Daněk, Olatunji, Rus. Na hřiště se nedostala nová kosovská posila Krasniqi, účastníci probíhajícího mistrovství Evropy 2024 se k týmu připojí později. Jmenovitě čeští reprezentanti Vitík a Kuchta, albánský záložník Laci a srbský křídelník Birmančevič. Na turnaji Copa América pak za ekvádorský tým hraje Angelo Preciado.

„Potřebují pauzu, neměli žádné volno a musejí si odpočinout, mít klid, aby se nám nevrátili vyhořelí. Bude to zase dlouhá sezona, hrajeme asi třináct zápasů v prvních dvou měsících, takže s nimi máme plán,“ dodal Friis.

Spartu před odjezdem na soustředění do Německa čeká ještě jeden přípravný zápas na Letné. V pátek 5. července vyzve slovenský Spartak Trnava.

Přípravný zápas
29. 6. 2024 15:00
AC Sparta Praha AC Sparta Praha : AIK Stockholm 3:1 (1:0)
Góly:
27. Tuci
48. Kukučka
80. Mejdr
Góly:
85. Guidetti
Sestavy:
Vorel (46. Vindahl) – Uhrinčať (46. Mejdr), Panák (46. Kukučka), Zelený (46. Večerka) – Wiesner (46. Suchomel), Vydra (46. Pavelka), Sadílek (46. Solbakken), Pešek (46. Ryneš) – Karabec (46. Daněk), Tuci (46. Olatunji), Mokrovics (C) (46. Rus (C))
Sestavy:
Nordfeldt – Edh (58. Thychosen), Miloševič (C) (58. Bjornstrom), Papagiannopoulos, Tiedemann – Modesto, Coulibaly (Beširovič), Salétros, Celina (71. Ayari) (84. Dabo) – Faraj (75. Guidetti), Pittas
Náhradníci:
Hranoš, Šiler
Náhradníci:
Diawara – Andersson, Faqa, Gono, Ring, Rydell
Žluté karty:
88. Solbakken
Žluté karty:
64. Nordfeldt

Rozhodčí: Starý – Ratajová, Machač

Přejít na on-line reportáž

Slavia zahazovala šance

Slavia ve velkém vedru po celé utkání dominovala, v ofenzivě si ale počínala lehkovážně a zahazovala vyložené šance. V 58. minutě se do vedení nečekaně dostali Pardubičtí, zmatek v obraně Pražanů po brejku potrestal Štěpán Míšek.

Dvanáctý tým uplynulé ligové sezony ale cenné vítězství neudržel. V závěru nastavení se zblízka prosadil Jurečka, autor 19 branek z minulého ročníku nejvyšší soutěže. Slavii na lavičce scházel hlavní trenér Jindřich Trpišovský, který si na soustředění v Rakousku před pár dny při nehodě na kole přivodil zlomeninu klíční kosti.

Příští ročník první ligy, nově pod názvem Chance liga, začíná už v pátek 19. července zápasem Sparty s Pardubicemi. Nově se bude hrát ve třech různých časech. Od prvního do sedmého kola budou víkendové zápasy začínat ve 14:30, 17:00 a 20:00. Od osmého do třicátého kola se v sobotu bude hrát od 13:30, 16:00 a 19:00 a v neděli od 13:00, 15:30 a 18:30.

Přípravný zápas
29. 6. 2024 14:00
SK Slavia Praha SK Slavia Praha : FK Pardubice FK Pardubice 1:1 (0:0)
Góly:
90+3. Jurečka
Góly:
58. Míšek
Sestavy:
Kinský– Halinský, Ogbu, Bořil – Masopust, Prebsl, Zafeiris, Zmrzlý – Wallem, Fila, Jurečka
Sestavy:
Budínský – Šimek, Jindra, Kalabiška – Tischler, Solil Mareš, Míšek – Huf, Ansu, Patrák
Náhradníci:
Rezek – Diouf, van Buren, Vorlický, Dav. Pech, Bužek, Dom. Pech, Konečný
Náhradníci:
Stejskal – Vacek, Juzvak, Stradins, Krobot, Surzyn, Brdička
Žluté karty:
Žluté karty:
60. Stradins

Rozhodčí: Trska – Hájek, Pfeifer

Přejít na on-line reportáž

Kabongo nastřílel hattrick

Český mládežnický reprezentant Kabongo naskočil proti Lafnitzu na druhou půli a připsal si první branky v plzeňském dresu, za poločas zvládl hattrick. Celek z druhé rakouské ligy je po loňském příchodu nových majitelů do Viktorie jejím partnerským klubem.

České Budějovice si zastřílely a druholigový Žižkov rozdrtily 7:1. Dva góly dal Pavel Osmančík. Jihočeši, kteří se v uplynulé sezoně zachránili v nejvyšší soutěži až v baráži, v utkání vyzkoušeli několik nových tváří ze zahraničí.

Dukla vyhrála i druhý zápas letní přípravy. O vítězství ligového nováčka 1:0 nad Banskou Bystricí rozhodl minutu před koncem po velké chybě v soupeřově obraně z dorážky Jakub Zeronik.

Tepličtí díky dvěma gólům v prvním poločase vyhráli ve Vlašimi 2:0, naopak Slovácko proti jinému druholigovému týmu Zbrojovce Brno roli favorita nepotvrdilo. Tým z Uherského Hradiště nasadil několik posil, přesto v ofenzivě selhal a v závěru inkasoval.

Přípravný zápas
29. 6. 2024 10:30
FC Viktoria Plzeň FC Viktoria Plzeň : SV Lafnitz 6:0 (1:0)
Góly:
3. Vydra
48. Kabongo
51. Mosquera
63. Bello
65. Kabongo
78. Kabongo
Góly:
Sestavy:
První poločas: Tvrdoň – Dweh, Séne, Jemelka – Kopic, Kalvach, Sojka (C), Souaré – Vydra, Vašulín, Slončík
Druhý poločas: Tvrdoň – Míka, Dweh, Jemelka – Jirka, Kalvach, Panoš (C), Cadu – Bello, Mosquera, Kabongo
Sestavy:
Přípravný zápas
29. 6. 2024 18:00
FC Baník Ostrava FC Baník Ostrava : Pogoň Štětín 1:2 (0:2)
Góly:
54. Rusnák
Góly:
5. Paryzek
34. Bičachčjan
Sestavy:
Letáček – Juroška, Uchenna, Pojezný, Kpozo, Buchta, Klíma (C), Boula, Šín, Ewerton, Tanko
Sestavy:
Cojocaru – Wahlqvist, Zech (C), Malec, Koutris, Bičachčjan, Ulvestad, Przyborek, Łukasiak, Paryzek, Koulouris.
Náhradníci:
Markovič, Kubný – Fukala, Frydrych, Šehić, Adediran, Kubala, Nogha, Grygar, Rusnák, Šudák, Holzer
Náhradníci:
Kamiński – Wędrychowski, Smoliński, Borges, Lis, Lisowski, Wojciechowski, Korczakowski, Gamboa, Osowski, Waligóra, Rachubiński, Kaczorek, Siniawski
Žluté karty:
36. Uchenna
Žluté karty:
76. Lis, 90+1. Wedrychowski

Počet diváků: 50

Přípravný zápas
29. 6. 2024 11:00
FC Zbrojovka Brno FC Zbrojovka Brno : 1. FC Slovácko 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)
Góly:
86. Kronus
Góly:
Sestavy:
1. poločas: Mucha (C) – Gyamfi, Pernica, Endl, Mateković, Potočný, Nový, Smejkal, Jambor, Janetzký, Řezníček
2. poločas: Sváček – Hamza, Šural, Štěpánek, Toman, Granečný, Texl, Polák (C), Kronus, Švancara, Večeřa
Sestavy:
1. poločas: Heča – Blahút, Hofmann, Vaško, Sinyavskyi, Křišťan (C), Trávník, Kozák, Azevedo, Vecheta, Cicilia
2. poločas: Fryšták – Reinberk, Souček (C), Holásek, Sinyavskyi (57. Doski), Kohút, Novotný, Okoromi, Juroška, Havlík, Kvasina
Žluté karty:
79. Štěpánek
Žluté karty:
Přípravný zápas
29. 6. 2024 17:00
GKS Tychy : MFK Karviná MFK Karviná 0:1 (0:1)
Góly:
Góly:
34. Mikuš
Sestavy:
Lubik – Blachewicz, Budnicki, Nedic – Kubik, Makowski, Szpakowski, Zytek, Spiaczka – testovaný hráč A, testovaný hráč B
Sestavy:
Ciupa – Muhammed, Svozil, Bergqvist, Ražnatovič – Planka, Moses – Mikuš, Samko, Regáli – Ezeh
Náhradníci:
Bieronski, Dijakovic, Dziuba, Ertlthaler, Gorski, Kurtaran, Pranica, Rumin, Teclaw, testovaný hráč C
Náhradníci:
Žluté karty:
68. Radecki
Žluté karty:

Rozhodčí: Proske

Přípravný zápas
29. 6. 2024 11:00
FK Dukla Praha FK Dukla Praha : MFK Dukla Banská Bystrica 1:0 (0:0)
Góly:
90. Zeronik
Góly:
Sestavy:
Šťovíček – Ullman, Hašek, Peterka, Doda – Ferreira, Kozma, Hora, Moulis – Mešanović, Matějka.
2. poločas: Spilka – Matoušek, Jeřábek, Holiš, Ludvíček – Zeronik, Barac, Lehký, Šebrle – Špatenka, Osuagwu
Sestavy:
Rehák – Klimpl, Godál, Willwéber (C), Pišoja – Ľupták, Považanec, Petrák, Hanes – Malec, Rymarenko.
Náhradníci:
Náhradníci:
Trnovský, Lukáč – Mensah, Migaľa, Hlinka, Slebodník, Svetlík, Šikula, Richtárech, Murín, Demian, Bača.
Žluté karty:
77. Šebrle
Žluté karty:
55. Pišoja, 67. Šikula, 76. Mensah

Rozhodčí: Doubrava – Šafránková, Beneš

Přípravný zápas
29. 6. 2024 13:30
FK Mladá Boleslav FK Mladá Boleslav : FC Slovan Liberec FC Slovan Liberec 1:0 (1:0)
Góly:
41. Kušej
Góly:
Sestavy:
Mikulec – Kostka, Suchý, Králik, Langhamer – Fulnek, Matějovský (C), Vaníček – Ladra, Solomon John, Jawo
Sestavy:
Bačkovský – Lehoczki, Ševínský (C), Mikula, Koželuch – Icha, Kop, Preisler – Frýdek, Kulenovič, Višinský
Náhradníci:
Fila, Kušej, Kadlec, Mašek, Vojta, Mareček, Donát, Bulyán, Poulolo, Lichtenberg
Náhradníci:
Hasalík, Ghali, Letenay, Polyák, Varfolomejev
Červené karty:
Červené karty:
45. Lehoczki

Rozhodčí: Petřík – Machač, Bohata

Přípravný zápas
29. 6. 2024 14:15
FC Hradec Králové FC Hradec Králové : Zagłębie Sosnowiec 1:1 (1:0)
Góly:
32. Koubek (Čmelík)
Góly:
81. Snopczyński
Sestavy:
1. pol.: Vágner – Čech, Čihák, Spáčil, Čmelík, Kaštánek, Mihálik, Horák, Pudhorocký, Koubek, Vlkanova.

2. pol.: Vágner – Klíma, Kodeš, Holovatskyi, Harazim, Dancák, Pudhorocký, Horák, Juliš, Hais, Pilař.
Sestavy:
Siuta – Mielczarek, Suchotskiy, Niewulis, Piatek, Zalewski, Duda, Mularczyk, Zawojski, Agbor, Biliński.
Náhradníci:
Náhradníci:
Kabaka – Kurtović, Staniak, Checiński, Pawlusinski, Szostek, Uchnast, Paszczela, Martosz, Snopczyński.
Žluté karty:
Žluté karty:
84. Uchnast

Rozhodčí: Hocek – Beneš, Ježek.

Počet diváků: 463.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!