Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vylučte Rusko a Írán z FIFA, vyzval šéf ukrajinského fotbalu

Předseda ukrajinského fotbalového svazu Andrij Pavelko foto: ČTK

Předseda ukrajinského svazu Andrij Pavelko vyzval k vyloučení Ruska a Íránu z mezinárodní fotbalové federace FIFA. Učinil tak v rozhovoru pro televizní pořad Sportschau.
  13:20

Podle Pavelka by měl být Írán vyloučen kvůli opakovanému porušování lidských práv v zemi. „Každý je zodpovědný za to, co se děje v jeho zemi. Navíc jsou představiteli státu, který všichni považují za globální hrozbu,“ prohlásil.

Rusko, které v únoru napadlo Ukrajinu, označil za teroristickou organizaci zabíjející lidi. Z FIFA by ho vyloučil za plánované začlenění klubů z okupovaného Krymu do ruských soutěží.

„To je jasné porušení statutů FIFA. Proto by FIFA a UEFA měly udělat důležité rozhodnutí a ruský svaz za to vyloučit,“ uvedl Pavelko s tím, že ukrajinský svaz vyloučení Ruska navrhl i oficiální cestou.

Kritikou Íránu se Pavelko přidal k šéfovi Šachtaru Doněck Sergeji Palkinovi. Podle něj Rusko využívá k útokům na Ukrajinu íránské drony, za což by Palkin zemi vyloučil z mistrovství světa. Na uvolněné místo by dosadil Ukrajinu.

Autoři: ,