Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Skotsko - Švýcarsko 1:1, dobří brankáři, Shaqiriho paráda i řada spálených šancí

Švýcar Xherdan Shaqiri se raduje z gólu proti Skotsku. foto: Reuters

Skvělá atmosféra, množství šancí, přesto zápas mistrovství Evropy mezi Skotskem a Švýcarskem nepoznal vítěze. Remízu 1:1 v Kolíně nad Rýnem ozdobil parádní trefou Shaqiri, skvělé zákroky předvedli také oba brankáři Gunn a Sommer.
  20:56aktualizováno  23:12

Až na úvody obou poločasů nabídli fotbalisté fanouškům zajímavou podívanou. Klidný začátek chtěli rozseknout Švýcaři aktivním napadáním, jenže sotva se dostali do výraznějšího pohybu, inkasovali.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

McGregerovi se zamotal míč pod nohama, a tak místo střely směřoval přihrávku k McTominayovi, jehož pokus nešikovně tečoval Schär za bezmocného brankáře Sommera.

Švýcarský obránce pokračoval ve smolném poločase. Po rohovém kopu schytal v souboji nezaviněnou ránu do nosu, ze kterého se mu spustila krev, a musel být ošetřován.

Po chvilce už mohli svěřenci kouče Yakina křepčit, Shaqiri úchvatně potrestal chybu Skotů v rozehrávce a levačkou napálil míč do růžku. Gunn se natahoval marně.

Díky parádnímu gólu se Shaqiri prosadil na třetím evropském šampionátu v řadě, skóroval rovněž na posledních třech mistrovstvích světa. Takovým počinem se nemůže pyšnit žádný jiný fotbalista.

Skotský záložník Scott McTominay dal první branku v zápase se Švýcarskem. Podívejte se, jak gólová akce vypadala.

Švýcarský záložník Xherdan Shaqiri měl za první poločas zápasu se Skotskem 25 dotyků s míčem, jeden byl i gólový.

Krátce na to Gunn skvěle zneškodnil ránu Ndoyeho, který ho po chvilce překonal, ovšem z ofsajdového postavení. Na druhé straně se blýskl Sommer proti zakončení Adamse. Švýcarskou odpověď nachystal Xhaka, pumelici ale poslal na dosah brankáři Gunnovi.

Do šaten šli hráči za nerozhodného stavu. Klidnou pasáž po pauze narušil až pronikající Ndoye, ale těsně minul branku, z levého křídla zase ohrozil Gunna ránou Vargas.

Až v 67. minutě se připomněli Skotové, po Robertsonově centru trefil Hanley tyč. Soupeře se snažili rozhodit i tvrdším přístupem v soubojích, který hlasitě oceňovali fanoušci v modrých dresech.

Statistiky zápasu mezi Skotskem a Švýcarskem

Na protilehlé tribuně zase bouřil červený kotel, ovace si vysloužil střídající Shaqiri, pískot zase doprovázel příliš dlouhou rozehrávku Skotů od vlastní branky. Ovšem pulzující atmosféra nedohnala ani jedno mužstvo k vítězné trefě.

Ve velké šanci se nedostal k zakončení McTominay, Embolo sice dostal míč do brány, jenže do úniku se vydal z ofsajdového postavení. Mimo hlavičkoval Amdouni, šanci Skotům sebral před brankou Akanji.

Švýcaři zůstávají se čtyřmi body na druhém místě skupiny A za vedoucím Německem, Skotové jsou třetí, poslední Maďarsko nemá ani bod.

Tabulka skupiny A

1.Německo22007:16
2.Švýcarsko21104:24
3.Skotsko20112:61
4.Maďarsko20021:50
Autor: