Pátek 28. června 2024, svátek má Lubomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dánsko - Srbsko 0:0, vyrovnaný duel, Seveřané jdou dál ze druhého místa

Aleksandar Mitrovič ze Srbska se dostal do sporu s Dánem Joachimem Andersenem. foto: Reuters

Věděli, že potřebují zvítězit, ke konci utkání poslali na hřiště všechny své ofenzivní zbraně, ale gólu se ani tak nedočkali. Srbští fotbalisté remizovali na závěr skupiny C mistrovství Evropy v Německu s Dánskem 0:0 a na turnaji končí, naopak jejich soupeř postoupil do osmifinále ze druhého místa. Stejným výsledkem dopadlo i souběžně hrané utkání mezi Anglií a Slovinskem.
  20:59aktualizováno  23:21

Vyrovnaný duel v Mnichově gradoval v závěru, kdy se Srbové hnali za kýženým gólem. V hledišti jim fandil i slavný tenisový krajan Novak Djokovič a fotbalisté se snažili bouřlivou kulisu potěšit.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě

V 53. minutě se chviličku radovali, když si po střílené přihrávce Joviče ze strany dal vlastní gól Andersen, pomezní rozhodčí ale okamžitě signalizoval, že branka kvůli ofsajdu neplatí.

Na druhé straně měl po celý zápas hodně práce brankář Rajkovič, který se několikrát vyznamenal proti dalekým střelám Eriksena či Baha a hlavičce po rohu Vesterggarda.

Dánům bezbranková remíza nakonec stačila ke druhému místu ve skupině za Anglií. Se třemi body předčili Slovinsko, které nastřádalo stejný zisk, až díky lepšímu postavení v žebříčku UEFA, neboť předcházející kritéria jako gólovou bilanci či počet žlutých karet měla obě družstva stejná.

Srb Saša Lukič (vlevo) v těsném souboji s Kasperem Dolbergem z Dánska.

Dánsko vsadilo na osvědčenou sestavu, když jedinou změnou byl návrat pravého beka s minulostí v pražské Slavii Baha. Naopak Srbsko sáhlo do sestavy více a udělalo hned tři změny: poprvé na turnaji dostal šanci Mijailovič, poprvé v základu byl také Samardžič a střed hřiště posílil Gudelj, aby pomáhal krýt dánského kapitána Eriksena.

Statistiky z utkání Dánsko - Srbsko

Právě Eriksen se i tak dostal do největší šance první půle, když ve 21. minutě střílel z dvaceti metrů, ale brankář Rajkovič jeho pokus vyrazil. Jinak se hrála spíše taktická partie a dominovaly obrany, ani jeden z týmů se nepouštěl do risku.

Z letargie je dostal jen další chytrý moment Eriksena. Ten si všiml, že si srbská obrana nehlídá při rohu bližší tyč, napálil míč přímo na branku a po souboji Winda s brankářem Rajkovičem skončil míč v síti. Gól však nemohl být uznán, jelikož při letu se dostal míč za brankovou čáru.

Hráčem zápasu Dánsko - Srbsko se stal dánský záložník Christian Eriksen.

Srbsko potřebovalo vyhrát, a jelikož si v první půli nic pořádného nevytvořilo, udělal trenér Stojkovič v poločase dvě změny a poslal do hry ofenzivní žolíky Joviče a kapitána Tadiče.

Deset minut před koncem udělali Dánové chybu ve vlastním vápně, Srbsko se dostalo k míči, ale Mitrovič svým pokusem na zadní tyč branku minul. Srbové se snažili v závěru dostat do tlaku, ale do výraznější šance už se nedostali.

Konečná tabulky skupiny C

1.Anglie31202:15
2.Dánsko30302:23
3.Slovinsko30302:23
4.Srbsko30211:22
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!