Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slovensko - Ukrajina 1:2, obrat ve druhé půli. Gólem a asistencí zářil Šaparenko

Ukrajinští fotbalisté oslavují gól proti Slovensku. foto: Reuters

Postarali se o největší překvapení dosavadního průběhu mistrovství Evropy, v dalším zápase ale slovenští fotbalisté na výhru nad Belgií nenavázali. S Ukrajinou promarnili ve druhém poločase vedení a padli 1:2. Obrat zajistil gólem a asistencí Šaparenko.
  14:37aktualizováno  17:09

Slováci začali opět aktivně. První velkou příležitost zápasu měl Haraslín, dvěma zasekávačkami obalamutil ukrajinské obránce a mohl z dobré pozice pálit na branku.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Prostor u tyče si brankář Trubin pohlídal stejně jako o minutu později, když na něj střílel Schranz, ke kterému překvapivě doplachtil centr.

Obdobnou situaci vyřešil útočník Slavie v 17. minutě lépe. Slováci překvapili ukrajinskou obranu po Hanckově autovém vhazování, Haraslín načechral míč na zadní tyč a svěřenci kouče Calzony mohli poprvé slavit.

Schranz vstřelil dva góly na šampionátu jako druhý po německém záložníkovi Musialovi.

Jak padl gól Slovenska proti Ukrajině. Sparťansko-slávistická spolupráce po ose Hancko - Haraslín a Schranz.

Ukrajinci působili zaskočeně, navíc čelili soupeřům, kteří aktivně napadali rozehrávku. Postupný útok fotbalistům ve žlutých dresech nevycházel. Dopředu pelášil Haraslín, přihrával Dudovi, ale tomu se míč zamotal pod nohama.

V 28. minutě slovenskou obranu otestoval Dovbyk, jeho střelu zablokoval skluzem Pekarík. O chvilku později se po míči marně natahoval Jarmolenko. Povedená pasáž Ukrajince nakopla.

Pravý bek Tymčyk doplnil útok a nastřelil tyč i s přičiněním Dúbravky, který do konce poločasu ještě zastavil únik Mudryka a přímý volný kop Zinčenka. Za Slováky odpověděl přízemní ranou až krátce před první pauzou Haraslín.

Statistiky z utkání Eura Slovensko - Ukrajina
Lukáš Haraslín byl proti Ukrajině hodně aktivní, měl několik nebezpečných...

Ukrajinská aktivita po návratu z kabin vzrůstala. Dovbyk ještě v nadějné pozici hlavičku mezi tři tyče neusměrnil, v 54. minutě byl úspěšnější Šaparenko. Záložník Dynama Kyjev si počkal na Zinčenkův centr na penaltovém puntíku a vystřelil přesně k tyči.

Po vyrovnávací trefě se hra uklidnila, více příležitostí měli Ukrajinci. Mudryk zakončil protiútok do tyče, u které byl ovšem nachystaný Dúbravka, situaci jen kontroloval.

O vítěznou trefu se postaral střídající Jaremčuk, který v náběhu skvěle zpracoval nákop Šaparenka a postrčil míč kolem padajícího gólmana Dúbravky. Škriniar se o vykopnutí balonu z branky snažil marně.

Bez úspěchu skončilo i slovenské snažení o vyrovnání. Ve skupině E tak mají tři body Rumuni, Slováci i Ukrajinci, na nule jsou Belgičané, ale ti mají zápas k dobru.

Tabulka skupiny E

1.Rumunsko11003:03
2.Ukrajina21012:43
3.Slovensko21012:23
4.Belgie10010:10
Autor: