Pátek 28. června 2024, svátek má Lubomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Švýcarsko - Německo 1:1, Füllkrug v závěru trefil remízu a pojistil první místo

Němec Niclas Füllkrug se raduje z gólu proti Švýcarsku. foto: Reuters

Už to vypadalo, že se na čele skupiny A prohodí. Jenže němečtí fotbalisté v samotném závěru srovnali utkání se Švýcarskem a po remíze 1:1 půjdou do vyřazovací fáze z prvního místa. Cennou remízu zajistil v nastavení přesnou hlavičkou Füllkrug, skóre otevřel ještě v první půli Ndoye.
  20:16aktualizováno  23:04

Švýcaři dlouho sahali po senzační výhře, od 27. minuty byli až do samotného závěru blízko skalpu jednoho z favoritů turnaje. Nakonec skončili druzí.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Do zápasu vstoupili opatrně, nechtěli nic riskovat, ale využili hned svou první střelu. Freuler z levé strany odcentroval a Ndoye na první tyči ve skluzu překonal Neuera. Zkoumal se těsný ofsajd, ale branka nakonec platila.

Němci v zápase nepůsobili příliš přesvědčivě, dlouho se hledali a do větších šancí se dostávali obtížně. Švýcaři poctivě bránili a v závěru mohli utkání zlomit. V 84. minutě nejprve Vargasův gól neplatil kvůli ofsajdu, pak Xhakovu tvrdou ránu placírkou vytáhl na roh Neuer.

Němce nakonec zachránila spolupráce střídajících hráčů Raum poslal přesný centr na malé vápno, kde si naskakovala hned trojice útočících hráčů, ale balon si nakonec našel Füllkrug a míč poslal neomylně za záda brankáře.

Statistiky z utkání mezi Švýcarskem a Německem.

Hned v úvodu zápasu se do velké šance řítil Gündogan, než si ale stačil udělat dotek do vápna, kde by před ním stál už jen brankář Sommer, tak mu skvělým obranným zákrokem vypíchl míč na roh Schär.

Od té době se hrálo opatrně, jasnou převahu ale měli Němci. V 17. minutě se z gólu radoval Andrich, ale jeho trefu nakonec sudí neuznal, jelikož Musiala krátce předtím ve snaze zasáhnout balon ve skluzu fauloval jednoho z obránců.

Ndoye si hned po své gólové trefě připsal další velkou šanci, napřáhl zpoza vápna a jen těsně minul levou tyč.

Němce inkasovaný rozhodil, vypadli ze zápasu a pořádně se do něj dostali až pět minut před přestávkou. Nejprve Rüdiger hlavičkoval do země, pak pálili nad bránu Havertz a Andrich. O žádné velké gólovky se ale nejednalo.

Do druhé půle nastoupili Švýcaři s podobným plánem, poctivá defenziva a hra na rychlé protiútoky.

Jak padl úvodní gól Dana Ndoyeho zápase Švýcarska s Německem.

Němci si za úvodní čtvrthodinu po změně stran nevypracovali takřka nic. Za zmínku stojí snad jen prudká střela Musialy, která šla ale přímo do středu brány a Sommer s ní neměl problémy.

Až po střídání šla aktivita domácího výběru nahoru. Nový muž na hřišti Raum krátce po svém příchodu poslal míč těsně nad břevno. Štěstí neměl ani Havertz, jenž pro změnu nad horní konstrukci hlavičkoval.

Do obrovské šance se v 70. minutě dostal Kimmich, ale jeho střelu z malého vápna skvělým skluzem zablokoval Akanji. K dorážce se snažil dostat Beier, ale Widmer si ho přidržel a poslal k zemi. Penalta se však nepískala.

Pak se na hřiště dostali i Füllkrug a Sané. Druhý jmenovaný se v 82. minutě dostal na vápně k odraženému míči, ale jeho rána z voleje nabrala opačnou rotaci a šla vedle. Ale střídání Füllkruga se nakonec ukázalo jako klíčové.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!