Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chorý do Slavie. Jsme blízko, takového hráče chcete mít v týmu, říká Tvrdík

Plzeňský útočník Tomáš Chorý slaví vstřelený gól. foto: Petr Eret, MAFRA

Do fotbalové Slavie přichází plzeňský a reprezentační útočník Tomáš Chorý. Sílící spekulace o přestupové bombě léta potvrdil nejprve klubový šéf Jaroslav Tvrdík. „Je pro nás důležité, že on sám si přeje transfer k nám a přeje si tady hrát. Věříme, že bude platný a že si dříve nebo později získá také respekt fanoušků,“ uvedl. Vzápětí se vyjádřilo i vedení Viktorie.
  10:26

Tvrdík nejen o chystaných pohybech v kádru promluvil v novém klubovém podcastu Desítka z Edenu.

„Je netradiční oznamovat posily, než je transfer dokončen, ale vzhledem k rozsahu spekulací a specifice tohoto přestupu udělám výjimku,“ prohlásil. „Ano, usilujeme o Tomáše Chorého. Nejsme finálně domluvení, ale jsme blízko. Splňuje naše očekávání v tom, kde vidíme slabiny Slavie – hra ve vápně, hlavou, zabiják vyhrávající souboje, vítězná mentalita,“ pokračoval předseda představenstva.

„Tomáš Chorý nám osobně i prostřednictvím svého agenta sdělil, že chce přijmout nabídku Slavie Praha. Jde čistě o jeho rozhodnutí, které nám bylo takto prezentováno jako finální,“ uvedl Adolf Šádek, předseda představenstva a generální ředitel Plzně. „Za těchto okolností nedává smysl, abychom jeho odchodu jakkoli bránili, bylo by to kontraproduktivní pro všechny strany.“

Chorému bude v lednu třicet let, v Česku hrál kromě Plzně za Olomouc. Na ročním hostování v belgickém Waregemu se v sezoně 2020/21 neprosadil.

Pro Viktorii byl nicméně v posledních ročnících nesmírně platný, naposledy skóroval v nejvyšší soutěži dvanáctkrát, předtím třináctkrát, výrazně se podílel například na postupu do čtvrtfinále Konferenční ligy. Loni v listopadu debutoval za reprezentaci, hned zaznamenal gól a asistenci, vysloužil si nominaci na Euro 2024.

Zároveň je však hráčem, který fotbalovou veřejnost rozděluje. Dvoumetrová postava, sto kilo, obránci to s ním nemají snadné a Chorý v nejvyšší soutěži několikrát předvedl zákeřnosti, pozoruhodné zkraty.

Říjen 2023, podle komise rozhodčích unikl červené kartě za úder do spánku sparťana Asgera Sörensena.

O rok dříve dal témuž protivníkovi hlavičku a také nebyl vyloučen, za což komise okamžitě stáhla tehdejšího videorozhodčího Pavla Fraňka z nominace na další zápasy. Sparta tehdy zuřila a tvrdila, že Chorý vážně ohrozil Sörensenovo zdraví. Loni v prosinci plzeňský útočník pro změnu zbytečně došlápl boleslavského brankáře Matouše Trmala, dostal pouze žlutou kartu.

Za 207 utkání viděl Chorý 44 žlutých karet, červenou žádnou, ačkoli víckrát měl.

„Jsme si vědomi toho, že pro řadu fanoušků to může být přestup kontroverzní,“ poznamenal Tvrdík a možná tím narážel i na to, že tehdy ještě olomoucký útočník Chorý před sedmi lety v rozhovoru pro Českou televizi prozradil, že odmalička fandil Spartě a vyjádřil sen za ni jednou hrát.

„Smyslem přestupové politiky má být titul nebo Liga mistrů, tudíž musíme postavit nejlepší tým české ligy. Vidíme v Tomášovi něco, co nám chybí. Je to hráč, kterého nenávidíte, když proti němu hrajete, ale hráč, kterého chcete ve svém týmu,“ přidal klubový boss.

„Jsme o něm bytostně přesvědčení. Na trávníku do toho dá vše a mimo něj je strašně příjemný a zajímavý člověk. Ptali jsme se všech našich hráčů, kteří ho znají. Přejí si ho v našem týmu. Stejně to vidí trenéři i osobnosti jako Standa Tecl a Honza Bořil. Chci poprosit naše fanoušky, aby mu dali šanci.“

Chorý by měl ve Slavii vytvořit útočné trio s Mojmírem Chytilem a Danielem Filou, jenž se vrátil z hostování v Teplicích. Mick van Buren a Muhamed Tijani mají svolení hledat si nové angažmá.

Autor: