Středa 26. června 2024, svátek má Adriana
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Fandové Turků a Gruzínců se porvali v hledišti, zasahovala policie

Sport

  18:43
Atmosféru před zápasem tureckým a gruzínským fotbalistům na stadionu v Dortmundu obstarali fanoušci tak, jak si nikdo nepřál. Poprali se. Do potyček se zapojily desítky diváků z každého tábora, přímo v hledišti tak musela zasahovat policie. Utkání začalo od 18.00 a odstartovalo skupinu F, v níž hrají i čeští fotbalisté. Ti od 21.00 nastoupí proti Portugalsku.

K rvačkám v hledišti došlo víc než hodinu před výkopem. Stalo se to v rohu stadionu, kde sektor s tureckými fanoušky sousedil s tím, který obsadili Gruzínci.

„Do potyček bylo zapojeno kolem osmdesáti fanoušků. Musela zasahovat policie,“ napsala agentura Reuters.

Turecko má v Německu takřka domácí prostředí. V ulicích Dortmundu jich během úterý pochodovaly desetitisíce. V Německu totiž žijí až tři miliony lidí s tureckými kořeny, což je následek tzv. oficiální migrace ze šedesátých let minulého století.

Například německý kapitán Ilkay Gündogan se narodil v Gelsenkirchenu tureckým rodičům. To záložník Salih Ozcan se narodil v Kolíně nad Rýnem, hraje v Dortmundu a reprezentuje Turecko.

Silný déšť a předpovědi bouřek uzavřely nejen v Dortmundu fanouškovskou zónu s kapacitou 25 tisíc lidí, ale i tak byli fanoušci Turecka ve městě slyšet a vidět.

„Naše srdce bijí pro Turecko, to je náš domov. Německo je pro nás samozřejmě také domovem, ale my jsme Turci,“ řekl fanoušek Cengiz Catalpinar reportérovi agentury Reuters.

„Jsme Turci a vždy jsme tam s týmem,“ řekl Mehmet Guelcicek, který přijel z Curychu.

Autor: