Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Turci považují reakce na Demirala za xenofobní. Obě strany předvolaly vyslance

Problematické gesto? Turek Merih Demiral oslavuje gól proti Rakousku v osmifinále mistrovství Evropy. foto: AP

Dal dva veledůležité góly a silně přispěl k postupu Turecka do čtvrtfinále, jenže to si možná vůbec nezahraje. Proč? Při oslavě své druhé trefy totiž Merih Demiral předvedl problematické gesto, které nápadně připomínalo to, jež symbolizuje extremistické hnutí Šedí vlci. UEFA už s ním zahájila vyšetřování. Německou reakci pak turecké ministerstvo zahraničí označilo za xenofobní.
  13:03aktualizováno  4. července 12:33

Demiral podle dostupných záběrů ukázal takzvaný „vlčí pozdrav“, který je spojený s krajně pravicovou extremistickou skupinu.

Německé úřady charakterizují její ideologii jako nacionalisticko-extremistickou, antisemitskou a rasistickou. Gesto je zakázané také ve Francii a v Rakousku.

UEFA oznámila zahájení disciplinárního řízení na svých stránkách a je možné, že Demirala nemine trest. Evropská fotbalová unie totiž nemá ráda politická gesta a dlouhodobě je postihuje, ostatně na Euru 2024 udělila dvouzápasový distanc albánskému útočníkovi Mirlindu Dakuovi, jenž s megafonem s fanoušky zpíval chorál vyzývající k zabíjení Srbů a Makedonců.

Demiral po úspěšném osmifinále vysvětloval, proč při oslavě gesto předvedl.

„Měl jsem tuto konkrétní oslavu v hlavě, chtěl jsem ukázat něco, co souvisí s mou tureckou identitou. Jsem nesmírně hrdý, že jsem Turek, a po gólu jsem tuto hrdost cítil. Viděl jsem, jak to gesto dělají fanoušci na tribuně, a to mě přimělo udělat ho taky. Jsem velmi šťastný.“

Šedí vlci jsou největší extremistickou skupinou v Německu, čítá víc než 18 tisíc členů. Evropský parlament před třemi roky apeloval na členy EU, aby je označili za teroristickou organizaci.

Šedí vlci nenávidí Armény, Židy, Řeky, Kurdy a navíc i křesťany. V minulosti distribuovali antisemitské dezinformace i turecký překlad Hitlerova Mein Kampfu. Na svědomí mají od 60. let minulého století životy nejen svých politických odpůrců, ale i dalších, kteří nejsou Turci nebo sunnité. Šedý vlk – Mehmet Ali Agca – v roce 1981 střílel na papeže Jana Pavla II. Ten byl vážně zraněn, ale podařilo se ho zachránit.

V současnosti jsou také napojení na Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP), jež je vládní stranou v Turecku a pevnou rukou ji vede dlouholetý prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Symboly tureckých krajně pravicových extremistů na našich stadionech nemají co dělat,“ reagovala německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. „Je neakceptovatelné zneužívat turnaj, jako je Euro, k šíření rasistických myšlenek. Očekáváme, že UEFA celou věc prošetří a zváží trest.“

Xenofobní reakce? Země už si předvolaly velvyslance

Kauza přerostla i do diplomatických kruhů. Turecké ministerstvo zahraničí si podle agentury AFP předvolalo německého velvyslance v Ankaře, aby proti vyjádření spolkové ministryně vnitra Faeserové protestovalo.

„Německé reakce proti panu Demiralovi jsou ze své podstaty xenofobní,“ reagovalo už ve středu turecké ministerstvo zahraničí.

„Odsuzujeme politicky motivované reakce na použití historického a kulturního symbolu způsobem, který není namířen proti nikomu, během oslav radosti ze sportovní události,“ uvedlo.

Na oplátku si poté německá strana předvolala také velvyslance z Turecka.

Demiral má navíc škraloup už z minulosti. V roce 2019 byl jedním z šestnácti tureckých fotbalistů, kteří byli napomínáni za salutování v zápasech v době, kdy Turecko útočilo na Sýrii. Asociace platila souhrnnou pokutu v přepočtu 1,3 milionu korun.

UEFA neupřesnila, do kdy vynese v Demiralově novém případu verdikt. Příští zápas Turci hrají v sobotu v Berlíně proti Nizozemsku.

Autor: