Pátek 28. června 2024, svátek má Lubomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Turecko - Portugalsko 0:3, kuriózní vlastní gól, Ronaldo v roli asistenta

Bruno Fernandes a Cristiano Ronaldo se navzájem objímají po vstřeleném gólu Turecku. foto: Reuters

Na první příčce české skupiny F se na fotbalovém mistrovství Evropy usadili Portugalci. Ze druhého duelu na turnaji berou tři body, v Dortmundu porazili 3:0 Turky a zajistili si postup do osmifinále. K vidění byl i kuriózní vlastní gól obránce Akaydina.
  18:14aktualizováno  20:00

Situace přitom zpočátku nevypadala vůbec nebezpečně. Cancelo si nerozuměl se spoluhráči a poslal přihrávku do prostoru, kam si žádný z Portugalců nenabíhal. K míči se jako první dostal bek Akaydin, který chtěl založit tureckou rozehrávku.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Jenže si vůbec nerozuměl s vybíhajícím gólmanem Bayindirem, kterého překvapil svižnou přihrávkou. Zaskočený brankář rychle brzdil a sprintoval zpět. On ani bek Celik balon před brankovou čárou nezastavili.

V 28. minutě tak svěřenci trenéra Montelly ztráceli 0:2. Předtím se trefil Silva, který stál na konci akce z levého křídla. Míč si šikovně vyměnil Leao s Mendesem, centr následně minul Ronalda a doskákal až k záložníkovi Manchesteru City.

Do té doby největší šance Aktürkoglua byla zapomenuta, korigovat stav zápasu zkoušel Yilmaz, ale Costa vytlačil jeho střelu na rohový kop.

Statistiky z utkání mezi Tureckem a Portugalskem.

Na hřišti pak začaly plát emoce. Rozhodčí Zwayer rozdal za první půli pět žlutých karet. Další zápas vynechají potrestaní Leao a Bardakci, oba přitom pykali za zbytečné přestupky, simulování respektive debatu s arbitrem.

Po pauze se hra zklidnila. Tým kouče Martíneze kontroloval průběh zápasu a čekal na příležitost zahrozit.

Šanci dostal po Nevesově průnikové přihrávce na Ronalda a následném úniku dva na brankáře. Hvězdný útočník nesobecky vybídl ke skórování Fernandese.

Jak padl třetí portugalský gól proti Turecku. Přihrávka Cristiana Ronalda před prázdnou bránu a zakončení Bruna Fernandese po předchozí delší kombinaci.

Nadějné situace pak fanoušci v Dortmundu viděli na obou stranách. V závěru na sebe podruhé nechtěně strhl pozornost Akayin, po skluzu ho museli ošetřovat lékaři, nakonec nuceně střídal.

Ve dvou šancích se ještě ocitl Silva, ale ani jednou nezakončil přesně. Poklidný finiš zápasu narušili jen fanoušci, kteří vběhli na hřiště, aby si udělali fotku s Ronaldem.

Portugalci se po výhře posouvají na první příčku skupiny F, ze které taky postoupí do osmifinále. Turci jsou druzí před Čechy a Gruzínci.

Tabulka skupiny F

1.Portugalsko22005:16
2.Turecko21013:43
3.Česko20112:31
4.Gruzie20112:41
Autor:

Skladovací/výrobní prostory v Klášterci nad Ohří
Skladovací/výrobní prostory v Klášterci nad Ohří

Pražská, Klášterec nad Ohří - Miřetice u Klášterce nad Ohří, okres Chomutov
15 000 Kč/měsíc