Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Staněk musí na operaci, čeká ho dlouhá pauza. Slavia hledá novou jedničku

Český brankář Jindřich Staněk v bolestech poté, co si při jednom ze zákroků poranil rameno. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Fotbalová Slavia potřebuje najít novou brankářskou jedničku. Zranění Jindřicha Staňka ze středečního utkání mistrovství Evropy proti Turecku odhalilo vážné problémy, gólmana čeká operace. Do brány by se mohl vrátit až někdy v listopadu. Zastoupit by ho měli Aleš Mandous, nebo Antonín Kinský.
  11:24aktualizováno  12:25

Staněk ve čtvrtek po příletu národního mužstva ze šampionátu v Německu podstoupil vyšetření na magnetické rezonanci, které pro něj a pro Slavii nepřineslo dobré zprávy.

Reprezentační brankářská jednička v nejbližších dnech po splasknutí otoku podstoupí operaci, následovat bude dlouhá rekonvalescence.

„Rezonance ukázala luxaci ramenního kloubu, Jindra utrpěl Hillův–Sachsův defekt. Takzvanou impresi dorzolaterální části hlavice humeru. Po zklidnění otoku podstoupí zkraje července operační zákrok, rekonvalescence zabere mezi třemi až čtyřmi měsíci,“ řekl lékař Petr Krejčí, který má na starost slávistický A-tým.

Laicky řečeno si při zákroku a dopadu na zem rameno vyhodil a poškodil si vazy. Ještě na hřišti mu to lékaři nahazovali zpátky, Staněk musel okamžitě střídat.

Stalo to krátce po poločase za stavu 0:0, střelu Yildize vyrazil, ale na další ránu kapitána Calhanoglu už kvůli bolestivému zranění pořádně reagovat nedokázal. Češi nakonec podlehli 1:2 a šampionátu pro něj skončil už po skupinové fázi.

„Hned po dopadu na trávník jsem cítil, že to bude špatné, pravá ruka byla skoro bezvládná. Jsem smutný ze spousty věcí. Ze svého zranění, že jsem nezabránil dorážce. Z toho, že jsem musel střídat. A hlavně z našeho vyřazení,“ řekl Staněk.

„Ale ničeho nelituju, reprezentovat pro mě vždycky bylo a je velkou ctí. Chci chytat, vítězit, za každou cenu vždycky a všude. Ve Slavii, v národním mužstvu. Vrátím se silnější, s tímto typem zranění už vlastní zkušenost mám. Vím, jak postupovat. Děkuju všem za podporu,“ poznamenal Staněk.

Litovat však může Slavia. V lednu ze Staňka udělala nejdražšího hráče, který kdy přestoupil mezi českými kluby. Do Plzně za něj poslala záložníky Lukáše Červa s Matějem Valentou a ještě nespecifikovanou částku. Podle kuloárních informací byl celkový objem kolem padesáti milionů korun.

Staněk si však v přípravě poranil lýtkový sval a zmeškal čtyři úvodní kola v jarní části. Pak už svého konkurenta Mandouse do brány pustil až v závěrečném dějství nadstavby, kdy už Slavia vedoucí Spartu nemohla sesadit.

Slávistický gólman Aleš Mandous během utkání se Spartou.

Brankář Antonín Kinský v přípravném utkání jedenadvacítky proti Severnímu Irsku.

Právě Mandous a také jedenadvacetiletý Kinský, který se vrátil z hostování z Pardubic, by mohli Staňka na podzim nahradit.

„Jindra na evropském šampionátu předváděl skvělé výkony. Pro nás je to samozřejmě obrovská ztráta, protože se během půl roku vypracoval mezi velké opory týmu,“ lituje slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

„Víme, že se s jeho absencí musíme vyrovnat. Máme řadu řešení z vlastních zdrojů jako Aleš Mandous nebo Ondrej Kolář, kteří mají evropské zkušenosti, a Tondu Kinského, který se vrátil z hostování. Tihle kluci se podělí o to, aby nahradili Jindru během jeho rekonvalescence. Přejeme mu brzké uzdravení,“ zdůraznil kouč.

Trable s ramenem měl Staněk už kdysi v Plzni, zranění si přitom způsobil zase v reprezentaci. V září 2022 při utkání Ligy národů ve Švýcarsku (1:2) si po nárazu hnul levým ramenem. Ale tenkrát to nebylo tak vážné, zmeškal jen duel Ligy mistrů na Bayernu a dvě utkání domácí soutěž. Po měsíci se na hřiště vrátil.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!