Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V St. Louis zranění neřešili, Jiříčkovi věří. Nastoupit proti bráchovi? Velký sen!

Sport

  10:47
Bratrovo šesté místo z roku 2022 sice nepřekonal, ale vůbec mu to nevadilo. „Bylo neuvěřitelné slyšet své jméno, užívám si každý moment,“ usmíval se Adam Jiříček. Draft NHL bere jako odrazový můstek, po kterém ještě víc nastartuje slibně rozjetou hokejovou kariéru. Jeho výběr na šestnáctém místě jen ukazuje, že v St. Louis mu opravdu věří.

Vlastně je až obdivuhodné, že čerstvě osmnáctiletý mladík, který mimochodem oslavil narozeniny právě v den draftu, přišel na řadu už v prvním kole.

Vždyť má za sebou tuze náročně období. Vzpomínáte na jeho krátké působení na posledním mistrovství světa dvacítek? Odehrál polovinu utkání se Slovenskem (2:6), pak si nešťastně poranil koleno a u jízdy za překvapivým bronzem chyběl.

Od šestadvacátého prosince nehrál ostrý zápas, ale ani jeho dlouhodobá absence neodradila zástupce Blues od toho, aby z něj udělali sedmého nejlepšího obránce na letošní dražbě talentů v zámoří.

„Naši skauti z něj byli nadšení, stále ho hodnotili opravdu vysoko. Zaujalo mě to, protože dlouhodobě zranění hráči většinou sejdou z očí, sejdou z mysli,“ popisoval generální manažer Doug Armstrong.

A zároveň doplnil: „Pokaždé musíte zvážit, jestli vám riziko stojí za očekávanou odměnu. Když někdo vypadne na dlouhou dobu kvůli zranění, nemáme to tak, že ztratíme zájem. Vždyť může hrát dalších patnáct let.“

Šestnáctou příčku predikoval českému bekovi i uznávaný novinář Bob McKenzie z TSN. A jak galavečer v Las Vegas postupoval, možné spojení se St. Louis začal cítit i Jiříček.

„Tušil jsem, že by to tak mohlo dopadnout. Předtím jsem s nimi měl pár sezení. Když na ně přišla řada, čekal jsem, že si mě vyberou. A stalo se,“ vyprávěl novinářům.

První rozhovory v angličtině zvládl velmi slušně. Přiznal lehkou nervozitu, zároveň byl unesený z kulis v aréně Sphere, kde se celá akce konala. Ve Vegas strávil čtyři dny a neskrýval údiv: „Opravdu obrovské město. Šílené!“

Bylo z něj cítit, že se na novou výzvu ohromně těší. Má před sebou Development Camp, kde se potká i s Jakubem Štanclem, který loni přišel na draftu na řadu ve čtvrtém kole (106. místo).

Klatovský rodák se ale zatím na rozdíl od parťáka z mládežnických reprezentací zřejmě nezapojí do tréninků na ledě. Nejprve si musí dát do pořádku koleno, pořád není stoprocentně fit.

„Chce to čas, ještě pár měsíců, ale už je to na dobré cestě. Čeká mě rehabilitace, potřebuju hlavně zesílit. Ale i tak se cítím skvěle! A věřím, že se vrátím silnější,“ hlásil odhodlaně.

Když v Las Vegas zaznělo jeho jméno, s úsměvem objal své nejbližší včetně bratra Davida. „Jsem rád, že tu byli se mnou a všichni jsme si to mohli užít společně,“ pochvaloval si posléze.

Adam Jiříček se na draftu umístil na šestnácté pozici.

Cestou na pódium si sundal sako, potřásl si rukou s Armstrongem i šéfem zámořské soutěže Garrym Bettmanem, oblékl modrý dres s číslem 24 a zapózoval fotografům.

„Těší nás, že ho máme mezi sebou. Skvěle bruslí, umí rozdávat přesné první přihrávky. Vidíme v něm obránce do prvních dvou formací. A takoví se shání opravdu těžko,“ líčil generální manažer St. Louis.

Defenziva Blues stárne, táhnou ji třicátníci v čele s Toreym Kruggem (33), Justinem Faulkem (32) a Coltonem Paraykem (31). Dveře do elitní zámořské soutěže tu má Jiříček o trochu více otevřené než v jiných týmech.

Ale nepředbíhejme.

Nejprve se musí dát zdravotně dohromady a vrátit se do zápasového tempa. Zatím lze jen odhadovat, jaké s ním mají v zámoří plány. Klidně se může stát, že se v příští sezoně bude opět prohánět po ledě v dresu extraligové Plzně.

Jeho hlavní cíl je ale jasný, výhledově se chce natrvalo usadit v NHL. S bratrem Davidem působícím v Columbusu se stali první českou sourozeneckou dvojicí, která se na draftu umístila v prvním kole.

Oba věří, že si proti sobě co nejdříve zahrají. „Nesníme o tom jen my, ale i naši rodiče. Bylo by to skvělé,“ hlásil mladší z hokejově nadaného dua.

Autor: