Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Češi odstartují proti Dánsku

Sport

  14:15
QUÉBEC - Kanada, která obhajuje zlatou medaili, poprvé v historii hostí hokejové mistrovství světa. V Québeku a Halifaxu dnes odstartuje světový šampionát a úvodní duel obstará česká reprezentace.

Roční čekání je u konce, jdeme na to! foto: ČTK

věřence Aloise Hadamczika prověří Dánsko. "Nebude to lehké. Oni budou bránit ve čtyřech,“ povídal kapitán Tomáš Kaberle. Dnes poprvé vyjede na led na velké akci s kapitánským céčkem. "Budu se ale připravovat jako na každý jiný zápas,“ prohodil Kaberle.

"Jediné, co vím o Dánech, je, že mají kabinu hned vedle nás,“ pousmál se Patrik Eliáš. "My se musíme soustředit na sebe a na svoji hru,“ vysvětlil český útočný žolík. Na soupisce je jen 19 jmen "První zápas je zvláštní. Mužstvo hledá svou tvář. Hráči musí přenést pohodu s tréninku do zápasu,“ řekl trenér Alois Hadamczik.

Kouč včera napsal na soupisku jen nejnutnější počet jmen dvou brankářů, šesti obránců a jedenácti útočníků. Mimo hru tak zatím nechal třetího brankáře Svobodu, beky Šmída a Sičáka a útočníky Čermáka, Kumstáta, Skuhravého a Kohna. "Až budeme muset nějaká jména připsat, tak to uděláme,“ prohlásil Hadamczik.

Stále totiž pokukuje po sériích ve Stanley Cupu. Blízko vyřazení se ocitl Milan Michálek (San Jose), Tomáš Plekanec s obráncem Romanem Hamrlíkem (oba Montreal), Jágr, Straka, Průcha a bek Rozsíval (NY Rangers) a Hejduk, Hlinka (Colorado). "S Jágrem jsem nedávno mluvil a říkal, že nechce jet. Nevím, co bych měl udělat víc,“ řekl trenér Hadamczik o nejlepším českém hokejistovi, který už před dvěma lety prohlásil, že v reprezentaci skončil. Podobně jako Martin Straka. "Pro formu bychom jim pozvánku ale poslali,“ vysvětlil Hadamczik.

Po týdenním soustředění v Montrealu se už hráči nemohou dočkat, až dnes (19.00, ČT 2) skočí na led. "Už se těším na zápas,“ prohlásil Martin Erat, který by měl s Eliášem a Krejčím vytvořit nejúdernější formaci.

Tým má co napravovat. Loni totiž skončil na mistrovství světa v Moskvě na sedmém místě, čímž vyrovnal nejhorší výsledek v historii samostatného českého hokeje. "V reprezentaci dozrál čas pro naši generaci. Musíme ukázat, co v nás je,“ povídal odhodlaně Erat.

Česká sestava
Hnilička - T. Kaberle, Z. Michálek, Kuba, Hejda, Židlický, Čáslava - Erat, Krejčí, Eliáš - Hanzal, Vrbata, Fleischmann -Klepiš, Novotný, Kotalík - Irgl, Rolinek.