Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Debakl od Kanady? Velký zážitek

Sport

  10:10
KLOTEN (od zpravodajny LN ve Švýcarsku) - Po sedmdesáti letech se Maďaři vrátili mezi hokejovou elitu a hned na šampionátu budí podobnou pozornost jako největší favorité. Proč? Mají nejvěrnější fanoušky a debakl jsou schopní vzít s úsměvem.

Hokejisté Maďarska se radují se svými fanoušky. foto: www.iihf.com

Něco podobného neznají ani v Kanadě. Maďarské hokejisty nadšení neopustilo, i když je pravděpodobně čeká boj o udržení. Stejně jako jejich fanoušky, kteří jsou ve Švýcarsku zatím ti nejhlučnější, nejoddanější a nejveselejší ze všech. V neděli naplno předvedli, jak umí fandit v duelu s Kanadou, která vyhrála 9:0. Ani vysoká porážka jim náladu nezkazila.

„Nic proti našim příznivcům v Nashvillu. Mám je moc rád, ale tohle je něco zcela jiného,“ nevěřícně kroutil hlavou zadák Shea Weber, když ještě třicet minut po konci utkání maďarští příznivci stáli na tribuně a vyvolávali svoje miláčky. „To jsem v hokeji ještě nezažil. Škoda že to takové není v NHL,“ litoval. Ještě větší zážitek si ze zápasu odnesli maďarští hokejisté. „Je pro nás čest hrát proti komukoliv z elitní skupiny, ale Kanada je prostě speciální. Je to jako sen,“ vzpamatovával se z mimořádného zážitku gólman Levente Szuper.

„Pro ně je to jako hrát o Stanley Cup,“ vysvětlil pocity svých svěřenců kanadský kouč Maďarů Pat Cortina. „Mistrovství je pro ně hokejová Mekka. Už jen v jakých tady můžou hrát halách, to zrovna nezažívají často,“ vysvětlil. 

Maďaři hráli proti svým idolům, konečné skóre je proto nijak netrápilo. Pro Kanaďany to byl šok - poprvé totiž viděli soupeře a jeho fanoušky skousnout tak vysokou porážku s úsměvem. „Bylo to pro nás neskutečné. Byli jsme šťastní, že jsme mohli hrát proti Kanadě,“ poznamenal Szuper.

Pro Balazse Kangyala přišel nejlepší moment až po konci zápasu. Ke čtyřicetiletému hráči přijel útočník Phoenixu Shane Doan. „Řekl mi, že jsme odehráli dobrý zápas, a popřál hodně štěstí. To byl nejlepší den mého života,“ rozplýval se maďarský kapitán. 

Se spoluhráči má na šampionátu ještě další poslání. Hrají totiž za svého zesnulého kapitána Gabora Ocskaye. Ten zemřel minulý měsíc na zástavu srdce. „Byl to náš nejlepší hráč. Jeho snem bylo si tu zahrát. Myslím si ale, že je tu s námi,“ ubezpečil Kangyal a podíval se vzhůru.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!