Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Životní smlouva pro Hronka. Za osm let ve Vancouveru si vydělá přes miliardu korun

Obránce Vancouveru Filip Hronek pálí na branku Nashvillu během druhého utkání série play off. foto: Reuters

O prodloužení spolupráce mezi ním a Canucks se spekulovalo už nějakou dobu. Nikdo pořádně nevěděl, v jaké fázi se jednání nacházejí a zda vůbec dospějí k úspěšnému konci. Nakonec si obě strany plácly. Hokejista Filip Hronek podepsal s Vancouverem osmiletý kontrakt na 58 milionů dolarů (přes 1,3 miliardy korun). A stal se nejlépe placeným českým obráncem v historii NHL.
  6:34aktualizováno  7:04

Prvenství převzal po Romanu Hamrlíkovi, který si v Montrealu vydělával 5,5 milionu dolarů za sezonu. Hned za ním se v historickém porovnání drží Michal Rozsíval a Pavel Kubina (oba 5 milionů).

Hronkův průměrný roční plat čítá 7,25 milionu dolarů. Z českých hokejistů si v současnosti na více peněz přijdou pouze David Pastrňák (11,25 milionu dolarů) a Tomáš Hertl (8,13 milionu dolarů).

Šestadvacetiletý bek se navíc po Eliasi Petterssonovi (11,6 milionu dolarů), J.T. Millerovi (8 milionů dolarů) a Quinnu Hughesovi (7,85 milionu dolarů) stane čtvrtým nejlépe placeným hráčem Canucks pro nadcházející sezonu.

Jeho rokování o novém kontraktu provázely v posledních týdnech nejasnosti.

Jen těžko se dalo odhadnout, jak dlouho budou trvat. Dokonce se objevily zprávy, že by mohla skončit i výměnou a přesunem českého reprezentanta na novou adresu.

Hronek se 1. července měl stát chráněným volným hráčem. „S ním i jeho agentem Allanem Walshem jsme o tom mluvili. Chtěli jsme ho podepsat co nejdřív,“ přiznal generální manažer Patrik Allvin.

Uvědomoval si, že moc lepších praváků do prvního defenzivního páru momentálně na trhu nesežene. Rodák z Hradce Králové si navíc ihned po příchodu z Detroitu skvěle sedl s Hughesem.

Společně vytvořili jednu z nejnebezpečnějších dvojic napříč zámořskou soutěží. Hronek má za sebou životní sezonu, v níž si vytvořil nové osobní maximum v počtu získaných bodů (48).

Obránce Vancouveru Filip Hronek pálí na branku Washingtonu.

Skvěle začal, postupem času trochu zpomalil. Ideální výkony nepodával ani v play off, které skončilo pro Canucks porážkou v sedmém duelu druhého kola proti Edmontonu.

Allvin ani tak se sázkou na šestadvacetiletého zadáka neváhal. „Věřím, že je schopný dostat se na vyšší úroveň a podávat konzistentní výkony,“ prohlásil generální manažer kanadského celku.

A zároveň doplnil: „Je velice soutěživý, dobře bruslí, rozumí si s pukem a navíc skvěle zapadl do kabiny. Když nám řekl, že tu chce pokračovat, byli jsme opravdu rádi a udělali maximum pro to, aby jednání dospěla do cíle.“

Lukrativní nabídkou vyjádřil Hronkovi velkou důvěru. Do smlouvy by podle novináře Franka Seravalliho měla být zanesena klauzule, díky níž nemůže být český hokejista v dalších čtyřech sezonách bez souhlasu vyměněn.

V dalších týdnech mají Allvin a zbytek nejvyšších představitelů Canucks před sebou ještě spoustu práce a vyjednávání.

Smlouva vypršela i dalším deseti hokejistům včetně obránců Tylera Myerse a Nikity Zadorova, švédského centra Eliase Lindholma či bojovníka Dakoty Joshuy.

Hlavní letní prioritu si ale Vancouver může odškrtnout. Obě strany odchází spokojené. A doufají, že vzájemná spolupráce bude ještě úspěšnější než dosud.

Autoři: ,