Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hemský: Centra jsem nikdy nehrál

Sport

  19:16
PRAHA - Improvizace na postu centra patrně čeká nejproduktivnějšího hráče Edmontonu v této sezoně zámořské NHL Aleše Hemského v českém týmu pro světový šampionát ve Švýcarsku. Ač hraje na křídle, kouč Vladimír Růžička již před časem avizoval, že s ním má jiné záměry.

Hvězda Edmontonu Aleš Hemský. foto: ČTK

Chce totiž vyhlášeného technika spojit s Jaromírem Jágrem, který sám pravé křídlo hraje. Na levé straně by pak měl být osvědčený bojovník Petr Čajánek.

Pětadvacetiletý pardubický rodák však nechtěl předbíhat událostem. "Zatím nevím, jak to bude. Je to na trenérovi. Pokud to tak řekl, tak to asi tak bude, ale je hodně variant, jak můžeme hrát. Uvidíme i s ohledem na první tréninky," řekl Hemský novinářům na dnešním reprezentačním srazu v Praze.

Pokud však Růžička naplní své plány, může se těšit na souhru s Jágrem. "S Jardou hrát je pocta, ale je to jako obvykle, tedy že někdy to může fungovat a jindy zase ne," krotil optimismus Hemský.

Centra přitom nikdy nehrál. "Ale tady se hraje trochu jiný systém, hraje se s levým dozadu, takže pak člověk hraje skoro jako levé křídlo," přemítal Hemský. Ze zámoří je však také zvyklý, že se může složení sestavy různě měnit. "Je opravdu hodně variant a je na trenérovi, jak to může být a jak to chce složit. Kam mě dá, tam budu hrát."

Také z důvodu sehrání vítá, že český tým začne na šampionátu proti Dánsku, poté narazí na Norsko. "Navíc jsem teď týden nebyl na ledě, takže mně to vadit určitě nebude, že začínáme proti někomu slabšímu. Věřím, že mi budou stačit tři tréninky, abych se do toho zase dostal. Trošku si zvyknu i na to jiné kluziště a na spoluhráče," vysvětlil Hemský.

Budu si muset zvyknout na jiné kluziště
Na širším kluzišti hrál naposledy před třemi roky na olympiádě v Turíně. "Je to jiné, ale člověk si zvykne. Je tam zase více prostoru," řekl Hemský. Také díky jménu, které si v zámoří vydobyl, by měl patřit k největším postavám Růžičkova výběru. "Já nad tím takhle nepřemýšlím. Je tady spousta dobrých, zkušených hráčů ze zámoří i Evropy a je to skloubené dobře, mohlo by to fungovat. Pár hráčů tým neudělá, jde o to, aby byly dobré tři čtyři lajny," prohlásil Hemský. A co by považoval za úspěch? "Tím by byla určitě medaile," dodal.

Nad pozvánkou trenérů nepřemítal dlouho. "Přemýšlel jsem nad tím až ke konci, když bylo jasné, že nepostoupíme, neměl jsem však důvod, proč bych odmítl. Rád si ještě zahraju, nemám žádné zranění a jsem natěšený," uvedl Hemský. Sil mu prý zbylo také hodně. "Cítil jsem se i na konci sezony velmi dobře," ujistil.

Nemyslí si, že by tým neměl šanci uspět. "Minulý rok bylo hodně kluků z NHL, ale byli tam i mladí kluci a hodně talentů. Letos bylo hodně omluvenek a hodně kluků nepřijelo, ale zase jich je hodně z Evropy, kteří jsou zkušení a mají něco odehráno. Myslím, že bychom měli mít docela slušný mančaft," podotkl Hemský.

Je škoda, že Jágr nepřišel k nám do Edmontonu
S dosud nevyřešeným postem brankářské jedničky si také hlavu nelámal. "Gólman je důležitý článek týmu, ale abych řekl pravdu, tak jsem je ani moc neznal. Určitě ale chytali dobře, a proto jsou tady," řekl Hemský.

Podle spekulací si mohl s Jágrem zahrát již o něco dříve. Příchod nejproduktivnějšího Evropana v NHL z ruského Omsku na výpomoc do Edmontonu pro konec sezony byl údajně na spadnutí. "Bylo to žhavé téma, měli tam něco domluveného, ale nakonec z toho sešlo, protože postoupili do play off. Je škoda, že tam nešel, ale jsem rád, pokud si s ním budu moct zahrát tady," prohlásil Hemský.

Přiletěl již minulou středu. "Jsem tady již týden, tak jsem stihl pár věcí vyřídit. Zavítal jsem za rodinou a kamarády, také jsem měl plán od našeho kondičního trenéra, takže jsem také trénoval," přiblížil Hemský.

Autor: