Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Liberce se přiblížili Slavii

Sport

  22:20
PRAHA - Týmy z čela hokejové extraligy v dnešním 20. kole nezaváhaly a náskok vedoucí Slavie se tak znovu zmenšil na dva body. Druhý Liberec na středeční výhru Pražanů odpověděl vítězstvím 5:2 nad Třincem, Jihočeši zdolali Vítkovice 2:0 a čtvrté Karlovy Vary si poradily se Zlínem 3:2.

Hokejisté Sparty. foto: Roman VondroušČTK

Hokejisté pražské Sparty prohráli ve 20. kolo hokejové extraligy v tradičním derby s Kladnem 3:4 po samostatných nájezdech. Hrdiny zápasu se stali bývalý sparťané Jaroslav Kalla se třemi body za dva góly a přihrávku a Zdeněk Nedvěd, jenž proměnil jako jediný samostatný nájezd.

První třetina nebyla příliš vydařená. Druhá již byla mnohem zajímavější. Krátce po jejím zahájení se řítil ze strany na Štefla Gardoň, ale brankářskou dvojku Sparty neprostřelil. V polovině utkání už se diváci dočkali gólového příspěvku; o co déle však museli čekat, tím více se vešlo do necelých sedmi minut mezi 30. a 36. minutou. Nejprve sice ještě neuspěl Ton střelou po ledě, když ho na brankovišti našel Sivek, ale pár vteřin po té Sivkův bekhend k tyči
skončil za Orctovými zády a Sparta vedla.

Nikoliv však nadlouho, neboť ke slovu se ve 34. minutě dostala kladenská přesilovková eskadra a Procházka parádním manévrem srovnal střelou po ledě skóre, když zjevně překvapil Štefla, jenž čekal spíše přihrávku. Vzápětí měl velkou šanci Horna, jehož vychytal strážce domácí svatyně, na druhé straně proti Štrbově dorážce vytáhl fantastický zákrok Orct. Chvilku na to však při další sparťanské zteči přenechal Netík puk Langhammerovi, ten pohybem naznačil střelu, ale místo ní našel parádně Sivka, který pouze uklidil kotouč do prázdné branky a vrátil Spartě vedení.


Za dalších 40 vteřin však opět jásal skromný hlouček kladenských příznivců. Kalla nebral ohled na to, že mu dýchá na záda Ptáček, obkroužil domácí klec a po ledě zasunul po ledě puk za Štefla. Vzápětí se do obrovské šance dostal Gulaš, s jehož pokusem si však již Štefl se štěstím poradil. Ve 38. minutě hráli hosté 27 vteřin v pěti proti třem, k nebezpečnému obléhání domácí branky se však dostali až v pokračující výhodě proti bránící čtveřici Sparty a krátce před druhým odchodem do kabin pálil Patera do odkryté branky, Štefl však nakonec zachránil domácí.

Ve třetí dvacetiminutovce tempo duelu dvou tradičních rivalů gradovalo, přiostřilo se a na ledě bylo k vidění i několik náznaků potyček. Po 63 vteřinách od druhé přestávky potrestal chybu Kladna parádní střelou Štrba a domácí potřetí v zápase vedli. Ani tentokrát však nebyl jednobrankový náskok rozhodující. Nejprve neuspěl proti Šteflovi ve 44. minutě Štěpánek, po akci Horny s Kallou o pár minut později však chtěl ležící Štefl odpálit puk poskakující v brankovišti za jeho zády a nešťastně ho poslal za brankovou čáru. Protože hosté v 52. minutě nevyužili 52 vteřin dlouhou
přesilovku čtyři na tři, dospěl zápas do prodloužení.

V jeho úvodu měl při přečíslení dvou na jednoho velkou šanci Horna, zamířil Šteflovi mezi betony, ten je však k sobě přirazil včas. Na druhé straně si v 64. minutě vylámal zuby Petr Nedvěd na Orctovi, takže na rozuzlení museli aktéři počkat až do nájezdů, v nichž byl jediným úspěšným exekutorem kladenský Zdeněk Nedvěd.

Autor: