Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Campbellová bude první ženou na lavičce v NHL, je asistentkou v Seattlu

Koučka Jessica Campbellová na střídačce hokejistů Seattlu. foto: AP

Jessica Campbellová se stala první ženou, která bude v hokejové NHL působit na střídačce v roli asistentky trenéra. Do realizačního týmu ji angažoval Seattle. Stejnou pozici zastávala už v uplynulých dvou sezonách na farmě klubu v Coachella Valley v AHL po boku kouče Dana Bylsmy, který koncem května převzal hlavní tým Kraken. S klubem o víkendu prodloužil smlouvu český brankář Aleš Stezka.
  21:41

Nyní si Bylsma dvaatřicetiletou Campbellovou vytáhl s sebou a někdejší kanadská reprezentantka tak prolomila další bariéru v NHL. Už v roce 2022 začala v týmu Washingtonu působit Emily Engelová-Natzkeová jako videokouč a stala se tak první ženou na asistentské pozici v lize. Campbellová nyní jako první pronikla až na střídačku.

Jako hráčka získala s Kandou stříbro na mistrovství světa 2015. V roce 2017 ukončila aktivní kariéru, s výjimkou krátkého návratu v dresu Malmö v sezoně 2019/20, a stala se trenérskou průkopnicí. V létě 2022 byla první asistentkou trenéra v AHL v historii, předtím působila ve stejné roli na světovém šampionátu mužů v Tampere a Helsinkách u německé reprezentace, kde pomáhala finskému kouči Tonimu Söderholmovi.

Krátkou zkušenost na lavičce Krakenů už má za sebou. Jako asistentka trenéra absolvovala vloni v září jeden zápas v přípravě. Spolu s Bylsmou zastoupili hlavního kouče Davea Hakstola.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!