Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Do KHL by mohl vstoupit tým z KLDR. Víme, kdo je náš přítel, zní z Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un při setkání v Pchjongjangu. (19. června 2024) foto: Reuters

O obou zemích se v posledních dnech mluví především v souvislosti s návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji. S diktátorem Kim Čong-unem měli řešit především politické vztahy, i tak se ale v Rusku spouští diskuze o potenciální hokejové spolupráci. A pořádně bizarní.
  10:48

Ruský trenér Andrej Nazarov pro server Championat vyřkl myšlenku, že by tamní KHL měla expandovat. „Liga by se měla rozšířit na východ. Už nyní v ní máme týmy ze spřátelené Číny a Kazachstánu, tak proč v tomto trendu nepokračovat.“

A konkrétně jmenoval značně nehokejovou zemi: „Myslím, že v budoucnu by bylo možné vytvořit v KLDR silný klub na úrovni KHL.“

Jasně, Rusům pochopitelně škodí absence na mezinárodní scéně, ale jakákoliv hokejová konexe se Severní Koreou zní až komicky. Jenže v tomto ohledu o sport ani tolik nejde.

„Náš prezident se dočkal v KLDR vřelého přivítání, kromě toho podepsali národní představitelé obou zemí smlouvu o komplexním strategickém partnerství. Právě teď vidíme, kdo je náš přítel a na koho se můžeme v těžké chvíli spolehnout,“ řekl Nazarov.

Reprezentace dělí v žebříčku Mezinárodní hokejové federace 54 míst. Zatímco Rusové si po mistrovství hraném v Česku paradoxně polepšili na druhou příčku, Severní Koreji patří až 56. pozice.

Momentka z utkání KLDR - Hongkong

Pod ní bychom našli jen Mongolsko a Indonésii.

Tým složený ze členů národního celku by v KHL neobstál, pomoct by mu museli ruští hráči. Případně se nabízí ještě varianta naturalizace zámořských hokejistů, podobnou cestou se vydal třeba čínský Kunlun.

Ačkoliv Čína platí rovněž za komunistickou zemi s omezenými právy, dobrovolný přechod jedince do KLDR by byl ještě daleko více šokující.

Ani Kunlunu se nedaří konkurovat těm nejlepším týmům v lize, za dobu osmileté existence se do play off probojoval jedinkrát, hned v premiérové sezoně. Navíc domácí zápasy hraje kvůli problémům s dopravou v moskevském předměstí Mytišči, vzdáleném od Pekingu více než sedm tisíc kilometrů.

Čínský Kunlun podlehl Chabarovsku 4:5.

Severní Korea není jediným státem, o kterém se v Rusku ve spojitosti s rozšířením tamní soutěže mluví. Už před měsícem prohlásil prezident Turecké hokejové federace Halit Albayrak pro ruskou Match TV, že její zástupce má v plánu vstoupit nejen do KHL, ale i záložní VHL a juniorské MHL.

Takové vyhlídky ale prezident KHL Alexej Morozov popřel. „K vytvoření týmu v KHL potřebujete určitou strategii a vizi. Chceme v lize silné kluby, v tuto chvíli nevedeme s tureckou stranou žádná jednání.“

Dříve podepsala Ruská federace memorandum o spolupráci s Indií.

V minulosti v lize působil například Lev Praha, Medveščak Záhřeb, Slovan Bratislava nebo Donbass Doněck. Jako poslední z KHL vystoupil v reakci na válku na Ukrajině finský Jokerit Helsinki a lotyšské Dinamo Riga.

Nyní si Rusové vybírají pro spolupráci zcela odlišné národy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!