Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Shanahan tvrdě trestá fauly. Inspiruje se Česko?

Sport

  8:00
PRAHA - Jmenuji se Brendan Shanahan a jsem viceprezidentem NHL pro bezpečnost hráčů. Tak začíná každé z videí na webu Nhl.com, ve kterých bývalý skvělý útočník vysvětluje, proč udělil zrovna takový disciplinární trest.

Zraněný Max Pacioretty. foto: Reuters

Nový ročník nejslavnější hokejové soutěže světa ještě ani nezačal, a už má devět hráčů disciplinární postih. Shanahan se své nové role ujal 1. června a nedávné kolegy vůbec nešetří. Třeba obránce James Wisniewski z Columbusu přišel kvůli nedovolenému úderu do hlavy o tři přípravné duely a nenaskočí ani v osmi úvodních duelech sezony. Přijde tak o téměř 537 000 dolarů (9,7 milionu korun) z platu.

Proto zámořská média používají titulky typu „Ve městě je nový šerif“. Nový disciplinární šéf ale kromě tvrdých trestů přišel i s jednou novinkou – vysvětlujícími videozáběry. „Chceme být velmi otevření. Proto je důležité, aby hráči pochopili, proč jsme se rozhodli trestat,“ vysvětlil Shanahan, jeden z nejrespektovanějších hokejistů světa.

INFOGRAFIKA:

A tuhle aktivitu vítají v NHL jak fanoušci, tak manažeři i samotní hráči. Ostatně po zpřísnění dvou pravidel, které se týkají vražení na hrazení a úderů na hlavu, obdržely kluby od Shanahana vysvětlující videoukázky, na kterých bylo několik modelových situací. Ty tam jsou různé dohady a vášnivé diskuse, proč je trest tak vysoký a zda to vůbec došlo k faulu, jak tomu bylo za dob minulého disciplinárního šéfa Colina Campbella.

Podobné problémy provázely dříve i disciplinární komisi české extraligy. A také ona dosud svá rozhodnutí moc nevysvětlovala. „Zákroky posuzujeme stejně jako v NHL, jen vysvětlení nezveřejňujeme,“ řekl LN předseda komise Karel Holý, také bývalý špičkový hokejista.

Tahle situace  by se ale mohla změnit. „Navedl jste mě na velmi dobrou myšlenku. Zatím mě to nenapadlo, ale teď si myslím, že by nebylo vůbec špatné dělat tahle videa i u nás. Kdyby některé ze zákroků, které jsme v minulosti  posuzovali, šly veřejně a všichni by viděli zpomalený záznam, tak by se zabránilo spoustě spekulací,“ přiznal Holý.

Podle něj mají oba se Shanahanem stejný cíl: aby diváci viděli pěkný technický hokej bez zákeřných zákroků. „NHL si uvědomila, že tahle videa jsou další věc, která posune hokej dopředu. A Shanahan byl vynikající útočník, který dokáže zákroky velmi kvalifikovaně posoudit,“ dodal Holý.

Myšlenka se líbí i mnoha zástupcům české extraligy

Myšlenka větší transparentnosti při posuzování nedovolených zákroků se líbí i mnoha manažerům, kteří jsou sdružení v APK (Asociace profesionálních klubů ledního hokeje – řídící orgán extraligy). „Máme nové stránky APK, a proto považuji za smysluplné, aby na nich Karel Holý pokaždé vysvětlil důvody svého rozhodnutí,“ líčil předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

„Už jsme také iniciovali, abychom si vedli takzvanou knihovnu disciplinárních rozhodnutí, aby se daly jednotlivé případy mezi sebou porovnávat,“ řekl Bříza. Vysvětlující videa by přivítal i pardubický generální manažer Zbyněk Kusý. „Je to velmi otevřená forma komunikace s veřejností, která se mi líbí. Bohužel ale máme asi v povaze, že neustále rozhodnutí zpochybňujeme a komentujeme. To se musíme ještě odnaučit.“

Sportovní manažer českobudějovického klubu Josef Zajíc se pouze obává, zda se dokáže extraliga domluvit na financích. „Ale jinak jsem stoprocentně pro, bylo by to ideální a výrazný krok vpřed,“ popsal bývalý útočník.

V podobném duchu mluvil i ředitel extraligy Stanislav Šulc. Podle něj nelze srovnávat personální, ekonomické a technické možnosti české soutěže s NHL. „O některé věci bychom se ale v omezeném měřítku mohli pokusit. Je pravda, že máme k dispozici spoustu obrazových materiálů, které můžeme dát dohromady. Pokud přijde Karel Holý s touhle iniciativou, tak se podle mě v APK nenajde nikdo, kdo by mu chtěl bránit. V některým vyhrocených situacích  by video s vysvětlením určitě pomohlo,“ přiznal Šulc.