Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Šikula i potížista, co se neštítí zákeřností. Kanaďan Camara má pomoci utrápeným Pardubicím

Sport

  14:25
Pardubice - Slibují si od něj kupu gólů. Za tři roky, co kanadský hokejista Anthony Camara působí v Evropě, jich v Dánsku, Rakousku, Německu a Švédsku nastřílel 52 ve 134 zápasech. Jenže dvakrát taky dostal kvůli porušení klubových hodnot nekompromisního padáka a na ledě umí řádit daleko za hranou pravidel. Teď má pozvednout chřadnoucí extraligové Pardubice.

Hokejové Pardubice posílil kanadský útočník Anthony Camara. foto: HC Dynamo Pardubice.

V roce 2018 s Camarou ukončili už po čtyřech měsících smlouvu dánští Odense Bulldogs, oficiálně kvůli incidentu během tréninku.

„V kabině dodržujeme mnoho nepsaných pravidel a zrovna tohle by klidně mohlo být i napsáno. Hráči si jsou vědomi následků,“ vysvětlil nekonkrétně manažer klubu Allan Hoffmann. Na ledě se přitom Camarovi dařilo, ve 27 zápasech nejvyšší dánské soutěže nastřádal 37 bodů.

Hokejové Pardubice posílil kanadský útočník Anthony Camara.
Hráči Sparty se radují ze sedmého gólu.

V minulé sezoně se upsal klubu HV71 z nejvyšší švédské soutěže, odehrál dobrý ročník (42 z., 26 b.), letos v květnu tam ale opět předčasně skončil. Dokonce jen pár týdnů po podpisu nové, dvouleté smlouvy.

„Anthony porušil interní klubové hodnoty, další spolupráce nebyla možná. Za rozhodnutím si pevně stojíme, učinili jsme ho v našem nejlepším zájmu. Blíže to komentovat nebudeme,“ stojí v tiskové zprávě švédského klubu.

S touto historií po 27letém levém křídle sáhly extraligové Pardubice, utápějící se na posledním místě tabulky s pouhými dvěma body po šesti duelech.

VIDEO: První rána kapitána. Polák se po návratu z NHL trefil poprvé po dvou letech

„Samozřejmě jsme si o Anthonym zjišťovali veškeré informace. Spoustu věcí jsme si s ním přímo vyříkali a různé věci jsme konzultovali s jeho agentem i dalšími zainteresovanými lidmi z hokejového prostředí,“ vysvětlil sportovní ředitel Dušan Salfický ve čtvrtek pro iDNES.cz. 

A dodal: „Takže ano, všeho jsme si před podpisem byli vědomi. Anthonyho bereme kvůli jeho střeleckému potenciálu, který v sobě evidentně má.“

Že Camara hokej umí, dokládá i fakt, že v roce 2011 si ho na draftu NHL ve třetím kole vybrali Boston Bruins, reprezentoval i Kanadu na mistrovství světa dvacetiletých. Zámořská mise ovšem skončila nejvýše štací v AHL.

Na ledě umí Camara „pomoct“ i jinak. Několikrát si vysloužil suspendaci či vysoké tresty za ostré zákroky proti soupeřům.

Tak třeba v roce 2012 odváželi vleže Slováka Patrika Lužu, Camara ho poslal k ledu tvrdým hitem. Zápas mistrovství světa juniorů pro oba v tu chvíli skončil.

V roce 2013 v juniorské lize OHL sestřelil tvrdě pozdějšího hráče NHL (ale spíš AHL) Setha Griffitha. Camara se trestu nevyhnul, za zákrok v pátém zápase finále pro něj celé play off předčasně skončilo.

V roce 2018 řádil v mezinárodní lize EBEL za tým Graz77ers. Jednozápasovou stopku dostal za nebezpečné přeseknutí rukou protihráče v gólové šanci. Camara dojížděl Roba Schrempa, napřáhl se a s hokejkou v obou rukách do soupeře sekl.

Zatím poslední velký incident přišel v lednu tohoto roku. Camara trefil hlavu Jespera Sellgrena při zápase mezi švédskou Luleou a HV71. Od disciplinární komise dostal stopku na pět zápasů a pokutu 46 tisíc švédských korun (téměř 120 tisíc českých korun).

Komise zákrok okomentovala jako neuctivý a zdraví velice nebezpečný.

Camara do Pardubic přichází v reakci na veřejná prohlášení majitele Petra Dědka, kterému prý „dochází trpělivost“ a po odchodech Martina Kauta a Tomáše Rolinka shání posily.

„Zaměřili jsme se na hledání útočníka, který je produktivní a dává góly, což není v rozjeté sezoně jednoduché. Anthony je hráč s velmi dobrým výběrem místa, vhodný do přesilovek, co má rychlou a nebezpečnou střelu,“ řekl Salfický při oznámení první posily na klubovém webu.

Camara je v poslední době druhým hokejistou, který do Pardubic přichází s reputací potížisty. V lednu Pardubice podepsaly ruského obránce Stepana Zacharčuka, jenž do té doby hrál v ruské Kontinentální lize. Jenže když boural s autem, od nehody utekl. A Nižněkamsk s ním rozvázal smlouvu.

Teď se oba sejdou v jednom týmu.

Autor:

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...