Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Slavia se z play off pomalu vytrácí

Sport

  21:10
OSTRAVA - Hokejistům pražské Slavie se obhajoba titulu pořádně vzdaluje. Mistr prohrál čtvrté utkání čtvrtfinále ve Vítkovicích rozdílem třídy 2:7, v sérii prohrává 1:3 na zápasy a jediná porážka ho dělí od vyřazení.

Trenér Slavie Vladimír Růžička foto: Sznapka PetrČTK

Domácí o třetí výhře rozhodli mocným nástupem do druhé části, v níž nastříleli v rozmezí necelých čtyř minut tři góly. Slavia ještě snížila na 2:3, ale na víc se nevzmohla a lepší soupeř ji v závěru rozložil dalšími čtyřmi brankami. Pátý duel se hraje ve čtvrtek od 18 hodin v Praze.

I dnes potopila Pražany hlavně neproduktivní koncovka. "Koncovka je naše bolest," uznal po utkání obránce Jiří Vašíček, který nešetřil ani komplimenty na adresu mladého brankáře. "Kluci se už se z toho dokázali vylízat. Máme dost zkušené hráče, ti nás doufám povedou a ukážeme ještě, že hokej hrát umíme," nevzdává boj Vašíček.

Vítkovice se v play off dostaly do oslnivé fazony. Čtyři vyrovnané formace nedělají chyby v defenzívě a soupeře ničí i nátlakovou hrou v útoku. "Skutečně máme čtyři vyrovnané řady, gól umí dát každá lajna. V tom je výhoda, že to neleží na několika lidech," uvedl útočník Petr Hubáček.

Domácí se posílili o uzdraveného bijce Varaďu a na soupeře znovu vlétli ve velkém stylu. Tlak, důraz, výborné bruslení, tím vším Vítkovičtí v úvodních minutách nedali soupeři dýchat. Jen vzadu dnes soubor trenéra Hadamczika nebyl tak pevný. Červenka se v páté minutě zjevil sám před Štěpánkem, ale trefil jen jeho hruď.

Vítkovice svou velkou možnost propásly v osmé minutě. Přesilovkový kvintet rozebral čtveřici slávistů, ale Strapáč, který zůstal úplně osamocený před brankou, zamířil do stejných míst jako Červenka.

Ofenziva Slavie pak soupeři zatápěla rychlými kontry. Vítkovice však mají Štěpánka, kterého play off zastihlo v životní formě. Zázračně vysunul beton do dorážky Vondrky, jenž ho pak po sólovém nájezdu neošálil ani kličkou do forhendu. Seriál promarněných šancí završil Jelínek, když ve 14. minutě zblízka nepotrestal chybu v domácí obraně.

Mizerná koncovka se Pražanům nemohla vyplatit. Vítkovice je o tom přesvědčily drtivým úvodem druhé části. Kombinaci v početní výhodě zakončil už v osmnácté vteřině neobsazený Krenželok ranou pod horní tyčku a už za 22 sekund na něj navázal i Varaďa, který se protáhl zpoza branky a zasunul puk pod Furchem do sítě. Zničující čtyřminutovku korunoval Hruška, který z úhlu přehodil ležícího Furcha potřetí.

Duel zakončil pěstní souboj
Z kleští nátlakového hokeje a náporu soupeře se mistr vymanil až v polovině utkání Doležalovým gólem. Slavia ožila a v přesilovce přidal kontaktní trefu Tomica, jenž po velkém závaru přesně napálil odražený puk. Vydřené góly Pražanů kontrastovaly s hokejovou lehkostí domácích. Hosty do dvougólového rozdílu zpátky srazil Svačina, který po brejku nekompromisním příklepem zavěsil pod břevno a vyhnal Furcha na střídačku.

Náhradník Neruda dlouho bez poskvrny nevydržel. Hosté opět nezachytili start třetí části, Varaďa po vyhraném buly přisunul puk Hubáčkovi a na jeho švih gólman ani nezareagoval. Vítkovic byl i v závěru plný led. Agilní Kvapil znovu využil své rychlosti a po úniku poslal puk mezi Nerudovými betony pošesté za čáru.

Nejvyšší vítkovickou návštěvu sezony potěšil ještě jednou Jurečka, který dělovkou od modré čáry zužitkoval přesilovku. Nervózní závěr, vylučování a podrážděnost na obou stranách v poslední minutě vyústily ještě v pěstní potyčku mezi Ujčíkem a Tomicou.

Autor: