Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hvězdy Třince na cestě za titulem: rekordmani, obětavý bek i statní útočníci

Třinecký gólman Ondřej Kacetl foto: ČTK

Dominance třineckých hokejistů v extralize trvá. Čtvrtým titulem v řadě se přiblížili památnému tažení Vsetína z konce devadesátých let na rozdíl jediné obhajoby. Oceláře k letošnímu úspěchu opět dovedly pečlivé dodržování systému, pevná obrana a týmové pojetí. I z poctivého semknutého mužstva ovšem redakce iDNES.cz vytáhla pět nejvýraznějších osobností v cestě za mistrovskou radostí. Kdo se nejvíce líbil vám? Hlasovat můžete v anketě.
  21:27

Ondřej Kacetl

V základní části neoslňoval, v play off tradičně neuvěřitelně vyrostl. Na začátku čtvrtfinále se Spartou nahradil mezi třemi tyčemi Marka Mazance. A zpět ho pustil jen na osmatřicet minut šestého semifinále s Pardubicemi.

Kdo byl největší hvězdou Třince na cestě za čtvrtým titulem v řadě?

celkem hlasů: 1019

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pátek 5. května 2023. Anketa je uzavřena.

Daniel Voženílek622
Ondřej Kacetl246
někdo jiný 89
Martin Růžička24
Jakub Jeřábek20
Andrej Nestrašil18

Navázal na skvělé výkony z předchozích dvou úspěšných tažení. Opět působil mimořádně spolehlivě, slabší momenty se mu téměř vyhýbaly. S pevnou třineckou defenzivou se perfektně doplňovali. Vypadalo to, jako by pro sebe byli stvořeni.

Úspěšnost zákroků udržel nad hranicí pětadevadesáti procent, navíc přidal tři nuly. V play off už jich dohromady vychytal třináct, čímž vyrovnal historický rekord Romana Málka.

Jakub Jeřábek

Před rokem přicházel jako velká posila, ale rozjížděl se pomaleji. Ve druhé polovině základní části a v play off už patřil k hlavním oporám vítězného mužstva. Prodal letité zkušenosti ze zahraničních soutěží a mezinárodních turnajů.

Jakub Jeřábek se přetlačuje u mantinelu s Robertem Kousalem.

Působil spolehlivě směrem dozadu, ve vyřazovací fázi zablokoval nejvíce střel ze všech hráčů (50). Z třineckých obránců zároveň nejčastěji bodoval (3+8). Chodil na přesilovky, ve všech zápasech strávil na ledě alespoň dvacet minut.

A po šestém finále s Hradcem Králové mohl nadšeně juchat s Masarykovým pohárem. Mistrovské oslavy si užil poprvé od roku 2013, kdy získal titul s Plzní.

Andrej Nestrašil

Nejvíce byl vidět proti Litvínovu a zejména pak v krásném semifinálovém souboji s Pardubicemi. Kde byla úspěšná přesilovka Třince, tam se většinou činil Nestrašil. Ať už se jednalo o povedenou střelu, nápaditý pas nebo projevený důraz.

Ve čtvrtfinále proti Spartě možná vyvolával dojem hráče, který spaluje šance, on si je ale často vypracoval jak dobrou prací s pukem, tak i silou.

Třinecký útočník Andrej Nestrašil slaví gól proti Pardubicím.

A když se sám netrefoval, vybízel spoluhráče gólovými přihrávkami. Dohromady jich posbíral deset a patřil mezi nejlepší nahrávače. K nim přidal šest branek. Se Slezany se raduje z druhého titulu.

Martin Růžička

Bezpochyby hrající extraligová legenda, která byla jako jediná spolu s dalším útočníkem Erikem Hrňou u všech pěti klubových triumfů. Vedle dalších rekordů se Růžička letos s šedesáti góly stal historicky nejlepším střelcem play off samostatné české nejvyšší soutěže.

Martin Růžička slaví první ze svých gólů do sítě Pardubic.

I v sedmatřiceti potvrzoval, jak klíčovým hráčem je. Ostatně prokázal to ovládnutím produktivity základní části, stejným způsobem si díky sedmnácti nasbíraným bodům (9+8) počínal také ve vyřazovací fázi.

Zase ukazoval, že ačkoli nemusí být většinu zápasu na očích, stačí jedna chvilka a dokonale přesnou ranou nebo bystrou myšlenkou změní stav utkání. Jako když Pardubice v pátém utkání zaskočil střelou přes shluk nohou. Jako když Spartu v šestém duelu srazil nezištnou přihrávkou na volného Tomáše Marcinka.

Daniel Voženílek

„Je silný na puku i u mantinelu, věří si a určitě se** soupeře,“ povídal po druhém finálovém zápase útočník Aron Chmielewski. Poměrně trefně tak popsal jednu z hlavních postav letošního play off.

Voženílek se v některých chvílích pohyboval snad úplně všude, napadal, vracel se, rozdal nejvíce hitů (31) a i mimo hru si neodpustil pár provokací, aby protivníka rozhodil. Navíc trenérům ukázal obrovskou univerzalitu, na křídle i na centru byl vždy platný.

Vlasatý dlouhán ve vyřazovacích bojích nashromáždil šestnáct bodů (6+10) a nejvíce vyčníval hlavně v prvních dvou finále, kdy mj. vítěznými góly zařídil Ocelářům důležitý náskok 2:0.

Autoři: ,