Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Edmonton přepisuje historii, třetí výhrou vyrovnal finále Stanley Cupu

Útočníci Edmontonu Zach Hyman (18) a Ryan Nugent-Hopkins (93) se radují z gólu v šestém finále. foto: Reuters

Finále play off hokejové NHL ročníku 2024 píše velký příběh. Hokejisté Edmontonu totiž po úvodních třech porážkách dokázali Floridu třikrát přetlačit a za stavu 3:3 na zápasy si vynutili rozhodující sedmý duel. Naposledy Oilers triumfovali 5:1, přestože tentokrát nebodoval lídr produktivity Connor McDavid atakující historické rekordy soutěže v držení Waynea Gretzkého.
  7:29

Kromě letošní jízdy Edmontonu dokázalo v historii play off NHL vyrovnat ztrátu 0:3 na zápasy jen celkově devět dalších celků, obrat z 0:3 na 4:3 pak senzačně dotáhly jen čtyři z nich.

Naposledy v roce 2014 Los Angeles proti San Jose s Tomášem Hertlem a Martinem Havlátem v kádru. Stejně úspěšní byli v roce 2010 hokejisté Philadelphie s obráncem Lukášem Krajíčkem proti Bostonu, za který tehdy válčili David Krejčí s Vladimírem Sobotkou. V roce 1975 otáčeli sérii čtyřmi navazujícími triumfy Islanders proti Pittsburghu a jako jediní se takto blýskli ve finále Stanley Cupu v roce 1942 hokejisté Toronta proti Detroitu.

Stuart Skinner (74) a Connor McDavid (97) oslavují výhru šestého finálového zápasu.

Blízko stejnému zápisu jsou letos hokejisté Edmontonu, kteří po úvodních porážkách 0:3, 1:4 a 3:4 dokázali porazit Floridu 8:1, 5:3 a 5:1, čímž si senzačně vynutili rozhodující sedmý zápas. Blízko otevírací branky šestého duelu finálové série, který hostila beznadějně vyprodaná aréna Rogers Place v Edmontonu, byli nabuzení domácí hráči.

V 7. minutě ale ještě Sergej Bobrovskij vychytal zakončujícího Evana Boucharda. Neuběhla však ani minuta hry a z další šance již Oilers udeřili. Leon Draisaitl v útočném pásmu chytrou žabkou vybídl k zakončení Warrena Foegelea, proti jehož střele byl přemísťující se Bobrovskij krátký.

Edmonton v zahajovacím dějství přestřílel v úvodu neškodnou Floridu 11:2 a suverénně kráčel za vyrovnáním série, k čemuž jej už po 46 vteřinách druhé dvacetiminutovky ještě více přiblížil druhou trefou Adam Henrique. Po přihrávce Mattiase Janmarka využil přečíslení 2 na 1. Důležitý moment nabídly hned další vteřiny, kdy rozhodčí neuznali kontaktní branku Panthers. Při přechodu do útočného pásma totiž trenérská výzva domácích odhalila postavení mimo hru útočníků soupeře.

Historie bodování v play off

1. Gretzky (Edmonton), 1984/85 - 47 bodů

2. Lemieux (Pittsburgh), 1990/91 - 44 bodů

3. Gretzky (Edmonton), 1987/88 - 43 bodů

4. McDavid (Edmonton), 2023/24 - 42 bodů

5. Gretzky (Los Angeles), 1992/93 - 40 bodů

6. Gretzky (Edmonton), 1982/83 - 38 bodů

V polovině řádné hrací doby se po ráně beka Olivera Ekman-Larssona naskytla před odkrytou bránou dorážka Ryanu Lombergovi, strážce domácí svatyně Stuart Skinner ovšem i díky zásahu bránícího hráče neinkasoval. Když stejně dopadl i v 36. minutě zakončující kapitán Floridy Aleksander Barkov, další změnu skóre tak doručili znova domácí. Běžela 39. minuta, kdy samostatný únik dotáhl do gólového konce Zach Hyman. Hosté tak ve druhém dějství téměř dorovnali střeleckou převahu kanadského celku (15:13), na góly však kralovali 3:0 domácí.

Zpátky do zápasu Panthers dostal až krátce po startu třetího dějství aktivní Barkov, jenž Skinnera připravil o nulu perfektně provedenou kličkou do forhendu. Stav 3:1 však v dalším průběhu nezměnily přesilovky na obou stranách a skóre se tak měnilo až při závěrečné hře Panthers bez brankáře, kterou domácí za bouřlivého aplausu publika trestali pokusy Ryana McLeoda a Darnella Nurse.

Po famózních individuálních výkonech ze zápasu číslo čtyři (1+3) a pět (2+2) tentokrát vyšel kapitán Edmontonu Connor McDavid bodově naprázdno. Na bránu soupeře s 42 zápisy suverénní lídr produktivity letošních vyřazovacích bojů nevyslal dokonce jedinou střelu, i tak kanadský celek dokázal uspět a do rozhodující bitvy na ledě Floridy půjde s psychologickou výhodou.

Výsledek

NHL
Finále 22. 6. 2024 2:00
Edmonton Oilers Edmonton Oilers : Florida Panthers Florida Panthers 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Góly:
07:27 Foegele (Draisaitl, Kulak)
20:46 Henrique (Janmark, Ekholm)
38:20 Hyman (Nugent-Hopkins)
56:45 R. McLeod (Foegele)
56:57 Nurse (S. Skinner)
Góly:
41:28 Barkov (Verhaeghe, Kulikov)
Sestavy:
S. Skinner (Pickard) – Bouchard, Ekholm, Broberg, Nurse (A), Ceci, Kulak – Hyman, McDavid (C), Nugent-Hopkins – Holloway, Draisaitl (A), Foegele – C. Brown, Henrique, Janmark – Perry, Ryan, R. McLeod.
Sestavy:
Bobrovskij (Stolarz) – Ekblad (A), Forsling, Montour, Mikkola, Kulikov, Ekman-Larsson – Reinhart, Barkov (C), Verhaeghe – M. Tkachuk (A), Bennett, Rodrigues – Tarasenko, Lundell, Luostarinen – Cousins, Stenlund, Lomberg.

Rozhodčí: Rooney, Hebert – Daisy, Berg

Počet diváků: 18 347

Stav série: 3:3

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!