Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jak vidí ligu SPARŤAN: Na gólové trendy Sparta kašle

Sport

  21:00
PRAHA - Bič "odborníků" je neúprosný. V poslední době dopadá stále tvrději na záda trenérů a hráčů a žene je v lize ve stachanovském duchu k trhání gólových rekordů. Mnozí si mnou ruce, že oddíly už dnes plní plán na sto třicet procent, a půjde-li to tak dál, brzy dohoníme i fotbalové soudruhy ze Španělska.

Sparta - Hradec (Kweuke zakopnul o míč). foto: ČTK

Všichni předstírají nadšení z brankové úrody, ale nejsem si jistý, nakolik upřímně. Těší snad falešné klokany, že "bůrem", který jim v minulém kole uštědřil Jablonec, dopomohli ke zvýšení průměru vstřelených gólů za zápas? Z tohoto pohledu patří vlastně největší dík úderníkům z Ostravy, neboť zejména jejich zásluhou vykazuje liga kýženou vzrůstající tendenci.

Jenomže dříve než začneme vyvěšovat růžové fangle a provolávat "Sláva! Hurá! Nazdar!", položme si kruciální otázku, zda lze úroveň ligy opravdu posuzovat počtem vstřelených branek. A nejsou náhodou vstřelené branky zároveň i obdržené? Právě v tom se ukazuje ošidnost dnes tak populárního měřítka, neboť zdánlivě kladný ukazatel o úspěšnosti útoku může být dán spíše lemroidností obrany či kopytiditou brankáře, viz např. dukelský hrdina Rada.

Ač mám sám góly rád, tak jenom ty, které Spartička vsítí našim nepřátelům. Nejsem žádným přívržencem ligové komuny a společné vlastnictví vstřelených branek je mi naprosto ukradené. Musím poděkovat rudým borcům, že v zápase s hradeckými votroky nepodlehli pomíjivým konvencím a nenechali se strhnout fotbalovými stachanovci. Sparta totiž není trendy, Sparta je věčná!

Autor (35) je sparťanem již od svého prenatálního věku. Proč? Protože Sparta!

Autoři: