Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ahoj, jsem Oscar Pistorius a tohle jsou moje nohy

Sport

  13:04
OSTRAVA - Poprvé dorazil do Ostravy, kde se v úterý zúčastní čtyřstovky při jubilejním 50. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra. „Poběžím svoji nejsilnější trať,“ oznámil.

Handicapovaný běžec Oscar Pistorius. foto: ČTK

Jihoafričan Oscar Pistorius, jenž ještě coby roční batole přišel kvůli vrozené vadě o obě nohy od kolen dolů, vstoupil do dějin v roce 2008. Se speciálními kevlarovými protézami, jež si vyrobil, se chtěl probít na olympiádu v Pekingu a vyvolal tím množství diskusí a zákazů.

"Ale zvítězil zdravý rozum, jsem rád, že můžu soutěžit se zdravými sportovci," líčí čtyřiadvacetiletý atlet. V onom roce mu dala v půli května za pravdu mezinárodní arbitráž v Lausanne, na olympiádu však nakonec nejel. Nesplnil totiž limit. "Ale spravil jsem si chuť na následující paralympiádě," připomíná zlaté paralympijské medaile, jež vybojoval na stovce, dvoustovce a čtvrtce.

Letos může nastat zlomový rok jeho kariéry. Od zmíněného povolení v Lausanne se objevuje i na mítincích, ale letošním zlepšením na čas 45,61 na 400 metrů se přiblížil svému snu – účasti na těch největších podnicích.

"Pro letošní mistrovství světa v korejském Tegu je limit 45,25, totéž platí pro olympiádu v Londýně. Když mi to nevyjde letos, nevadí, Londýn je větším cílem," prozrazuje, nicméně připomíná další šanci, kterou je čtvrtkařská štafeta.

"Zatím jsem u nás letos druhý nejrychlejší, pokud se naše štafeta nominuje do Tegu, mohl bych v ní mít místo," přemítá. Jak vzpomíná na období zákazů a protestů, jež pro něho mohly být až nedůstojné? "Ano, reakce byly různé, ale to už je minulost."

Někdy se nestihne "přezout"

Doma v Jižní Africe chodívá po tréninku nakupovat a občas si nestihne "přezout" protézy. "Maminky ode mě odvracejí tváře svých ratolestí, jako bych byl nějaký mimozemšťan, ale to já nechci. Jdu za dětmi a říkám – ahoj, jsem Oscar a tohle jsou mé nohy. To je podle mě daleko lepší cesta," je přesvědčen.

Podobné protézy si nedávno vyrobil český paralympijský cyklista Jiří Ježek a letos s nimi absolvoval Pražský půlmaraton i maraton. "Po obyčejných protézách jsem opět po letech prožíval radost z běhání, teď něco podobného určitě cítí i Oscar. Ať se mu daří," vzkázal Ježek.

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...