Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Berger: Nároďák? Neozvali se

Sport

  9:47
PRAHA - Za posledních pět let utrousil pro české novináře jenom pár slov. Včera ale Patrik Berger (33) seděl v příjemně chladné kanceláři prezidenta Bohemians 1905 Antonína Panenky a hovořil skoro dvacet minut. O reprezentaci, nabídkách z USA i prodloužení kariéry. „Berte to jako výjimku,“ usmál se. Za národní tým jste hrál naposledy v srpnu 2001. Sledujete ho? Občas se kouknu. Většinou když kluci hrají nějaké důležité zápasy.

Patrik Berger z Mužstva hvězd se občerstvuje během přátelského utkání proti Bohemians 1905, které se hrálo 18. června v Praze. foto: Michal KamarytČTK

* A jinak ne? Nechcete si oživovat vzpomínky?
To ne, já mám na nároďák krásné vzpomínky. Dvakrát jsme postoupili na mistrovství Evropy, zahrál jsem si se super fotbalisty.

* O návratu jste nepřemýšlel? Nepokusil se vás za těch šest let někdo oslovit?
Ne, nikdo se neozval.

* Dal byste se přemluvit?
Žádná taková nabídka nepřišla, tak jsem o tom ani nepřemýšlel.

* Nelitujete předčasného konce?
Ne, ne, ne. Kluky jsem sledoval, věděl jsem, že jsem si s nimi mohl zahrát i na další Evropě. Ale také si myslím, že tím, že jsem skončil, jsem si prodloužil kariéru. Měl jsem spoustu operací, řekli mi, ať omezím cestování. Že čím míň budu hrát, tím líp. A také jsme hodně lítali s Liverpoolem. Děti mi rostly a mně to utíkalo mezi prsty.

* Pavel Nedvěd nedávno oznámil, že zůstane v Itálii. Neuvažujete, že se s rodinou usídlíte v Anglii?
Ne, já se domů těším. Nikdy mi nepřišlo na mysl, že bych zůstal venku. Mám tu rodinu, kamarády.

* Váš kamarád Vladimír Šmicer přijme nabídku Slavie, pokud se nedomluví v zahraničí. Uměl byste si představit něco podobného?
Nezavrhuju to. Ale dokud budu mít možnost hrát venku, byl bych radši tam, ovšem ne ve třetí nebo čtvrté lize. No a když i pak budu zdravý a přijde nabídka z Čech... Zatím neříkám ano ani ne.

* Už někdo sondoval?
O ničem nevím.

* Prodloužil jste o rok smlouvu v Aston Ville. Přitom se zdálo, že už v klubu nemáte perspektivu...
Měl jsem problém s trenérem O’Neillem. Po zranění jsem byl připravený hrát za áčko, jenže on mě pořád posílal do béčka. Nakupilo se to ve mně, zasekl jsem se a řekl, že nepůjdu. On pohrozil, že z toho vyvodí důsledky. Pak přišla šance na hostování ve Stoke City.

* Z něj jste se v lednu vrátil...
Trenér si mě zavolal s tím, že mi dá šanci. A slovo dodržel. Začal jsem zase trénovat s áčkem, dařilo se nám, sbírali jsme body a já v tom sehrál svoji roli. Kouč měl svoji pravdu, já také, nikdo nechtěl ustoupit. Nakonec jsem si uvědomil, že jsem tu chybu udělal já.


Celý rozhovor s Patrikem Bergerem
si přečtěte v dnešním vydání deníku

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!