Středa 3. července 2024, svátek má Radomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čech: Hlasoval bych pro Ujfalušiho

Sport

  10:24
LONDÝN/PRAHA - Vánoční dárky má nakoupené, manželka Martina ho popohání, aby bylo všechno zařízené včas. Jedno překvapení však na brankáře Chelsea a fotbalové reprezentace Petra Čecha (23) čekalo už včera. V novinářské anketě Zlatý míč byl vyhlášen nejlepším českým hráčem podzimu.

Petr Čech. foto: AFP

* Překvapilo vás průběžné vedení?
Docela ano. Tuhle polovinu sezony měla vynikající spousta kluků, dařilo se jim. I proto jsem opravdu strašně rád, že volba padla zrovna na mě.

* Pořád ještě si myslíte, že brankáři jsou v anketách v nevýhodě?
Ve většině anket to trošku platí. Ale ve Zlatém míči je to už třetí půlrok po sobě jinak. Toho si vážím.

* Komu byste dal tentokrát při hlasování přednost?
(přemýšlí) Kdybych mohl, asi bych hlasoval pro Tomáše Ujfalušiho. Ten byl na podzim skvělý. Hodně se mu daří ve Fiorentině a skvělými výkony nám pomohl v kvalifikaci o mistrovství světa. A nesmím zapomenout ani na Pavla Nedvěda, který byl znovu vynikající v Juventusu. Vybírá se opravdu těžko.

* Nejblíž k triumfu po celém ročníku máte ovšem vy. Může vás na jaře vůbec někdo ohrozit, pokud Chelsea obhájí anglický titul?
Když Chelsea obhájí titul, musí u toho ještě být celou sezonu Petr Čech v brance, aby se dalo mluvit o úspěchu v anketě. Stát se může cokoli a já bych nerad předbíhal. Naše země má spoustu kvalitních fotbalistů. Pořadí se může změnit.

Petr Čech patří mezi ty, na které se bude spoléhat nejvíce* Chelsea o víkendu porazila Arsenal. Jak blízko teď máte k dalším mistrovským oslavám?
Přesně tak blízko, kolik zbývá zápasů do konce Premier League. A těch utkání je docela hodně. Může to ještě být hodně zajímavé. Zatím máme nejlepší výchozí postavení a náskok. Snad to udržíme až do konce.

* Dokážete říct, který zápas v sezoně byl pro nás zatím nejhorší, a který naopak nejvydařenější?
Nejhorší byl rozhodně ten proti Blackburnu, tehdy jsem soupeři doslova daroval vyrovnání. A nejlepší? Nevím, vybírá se mi těžko.

* Váš předchůdce v reprezentační brance Ivo Viktor byl pětkrát vyhlášen fotbalistou roku. Myslíte, že ho můžete dohnat?
Tak především, fotbalistou roku jsem ještě nikdy nebyl. Ale doufám, že se mi to někdy podaří. Ve fotbale jsou ovšem nejdůležitější kolektivní úspěchy, radost na hřišti. Ze Zlatého míče, který jsem dostal v létě, mám ale samozřejmě radost. A stejně šťastný bych byl i za vítězství ve fotbalistovi roku.
Autor: