Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čeští hokejisté prohráli ve Švédsku

Sport

  21:19
STOCKHOLM - Neúspěšný vstup do Švédských her zažila česká hokejová reprezentace. V úvodním duelu posledního turnaje letošní Euro Hockey Tour podlehla domácímu týmu 0:3.

Domácí Švédové porazili v úvodním duelu závěrečného turnaje Euro Hockey Tour české hráče. foto: ČTK

Pro českou reprezentaci to byla již pátá porážka s tímto soupeřem v sezoně. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika sice domácí výběr na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour přestříleli, ale slabá produktivita je připravila o možný úspěch.

Hokejisté Švédska se představili fanouškům poprvé od triumfu na únorových
olympijských hrách a při dnešním zápasu diváci v nečekaně málo zaplněné
Globe Areně mohli shlédnout premiérovou show se šotem mapujícím největší
úspěchy země Tří korunek. Na doplnění dalších zlatých momentů museli
Seveřané čekat osm let, od vítězství na mistrovství světa v roce 1998.

Kouč Gustafsson poté do zápasu proti Česku nasadil pouze dva pamětníky únorového úspěchu - obránce Kennyho Jönssona a jeho bratra Jörgena. Brankář Liv seděl jen na střídačce a útočník Hannula v civilu na tribuně. Další hráči působí
v zámořské NHL.

Po opatrném začátku mohl český tým překonat brankáře Henrikssona v první
přesilovce. Ale přestože se na ledě vystřídaly tři formace, žádnou větší šanci si svěřenci trenéra Hadamczika nevypracovali. Domácí si proti bránící čtveřici vedli lépe. Když seděl na trestné lavici Hejda, tak jim sice chvilku trvalo, než se usadili v českém obranném pásmu, ale nakonec Hniličku překonal Emwall.

Navíc vzápětí mohl přidat druhý gól Karlsson, jenž však nemířil přesně.

Češi zahrozili až v závěru prvního dějství. Nejprve Švédové dvakrát zmařili na poslední chvíli přečíslení dvou na jednoho, v posledních dvou minutách se ale musel ohánět brankář mistrovského Färjastadu. Nepřekonal jej však Rolínek, kapitán Výborný hrající jubilejní 200. zápas v národním týmu ani Tenkrát s Hořavou. Když poté v početní výhodě neuspěli Štefan ani Kutlák a udeřili opět domácí. A opět útočník Linköpingu Emwall, který při signalizovaném vyloučení objel branku, odpoutal se od Blaťáka a překonal Hniličku podruhé.

Úřadující mistři světa, kteří na výhru v normální hrací době nad Švédskem na akcích EHT čekají již téměř čtyři roky, mohli zápas zdramatizovat při přesilovkách. Ani častá střelba však k úspěchu nevedla. Holmqvist si zejména s pokusy od modré čáry poradil, a když jej Michálek prostřelil, puk těsně minul pravou tyčku. Jeden z trojice nováčků v českém dresu si tak na svou premiérovou trefu musí ještě počkat.

Hadamczik se pokusil oživit hru a hlavně zlepšit produktivitu změnami v sestavě, od třetí třetiny tak hrály všechny útoky v jiném složení. Ani to ale nepomohlo. Na stockholmském ledě kraloval i nadále Henriksson, jenž si poradil i s pokusem osamoceného Tenkráta ve 49. minutě. V 57. minutě navíc finský rozhodčí vyloučil současně Škoulu a Krajíčka a Švédové přesilovku pěti proti třem bleskově využili. S předstihem si tak zajistili účast ve finále Tour, ve kterém se v pondělí utkají s Ruskem.

Česká republika - Švédsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Emwall (A. Holmqvist, Martensson), 27. Emwall (Nordquist), 57. Martensson (Holdquist, Emwall). Rozhodčí: Levonen (Fin.) -
Svensson, Carlman (oba Švéd.). Vyloučení: 5:8. Využití: 0:2. Diváci: 7251. Sestavy:
Česká republika: Hnilička - Z. Michálek, Hejda, Škoula, Krajíček, Blaťák, Ševc, J. Novák, Kutlák - Balaštík, Výborný, Hlaváč - Tenkrát, Štefan, M. Hořava - Rolínek, Marek, Prorok - Irgl, J. Hlinka, Bednář. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Švédsko: Henriksson - Lindström, K. Jönsson, Petrasek, Jonsson, Magnus
Johansson, R. Sundin, A. Holmqvist, Timander - Melin, J. Jönsson, N. Bäckström - Warg, Karlsson, Pettersson - Mattsson, Mattias Johansson, Wallin - Martensson, Nordquist, Emwall. Trenér: Bengt Ake Gustafsson.

 

Autoři: ,