Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Král táhne. Srbové ale nevědí, zda přijede

Sport

  17:00
BĚLEHRAD/PRAHA - Toužíte-li v dubnu vidět na vlastní oči tenisový Davis Cup, pospěšte si s koupí lístků. Brzy by na vás nemusely zbýt. Chcete-li je hlavně kvůli srbskému taháku jménem Novak Djokovič, jistotu však ještě nemáte. Stále totiž není zcela jasné, zda se v Praze skutečně objeví.

Novak Djokovič. foto: Reuters

Nastoupí opravdu Novak Djokovič v Praze?

  • Ani v Srbském tenisovém svazu nevědí, zda světová jednička Novak Djokovič bude hrát v dubnovém daviscupovém utkání proti Česku v Praze. „Pan ředitel Orlandič tu dnes není, ale ani on by vám to s jistotou neřekl,“ uvedla včera pro LN svazová tajemnice.
  • Jisté je, že světová jednička má v současnosti nabitý program a hodlá svůj post obhájit. Djokoviče navíc v poslední době trápí zdravotní patálie a vítá každou možnost k odpočinku. Loni v červencovém čtvrtfinále ve Švédsku (4:1) kvůli bolavému kolenu nastoupil pouze v prohrané čtyřhře, v zářijovém semifinále s Argentinou (2:3) zase hrál jen nedělní dvouhru s Del Potrem a za stavu 6:7, 0:3 odstoupil kvůli zádům. A v únorovém prvním kole nového ročníku proti Švédsku (4:1) nenastoupil vůbec.
  • „Vždycky pro mě byla čest reprezentovat Srbsko a toužil jsem hrát před srbskými diváky i jinde v Bělehradě,“ řekl před zmíněným duelem. „Ale kvůli obhajobě postavení na žebříčku jsem udělat některé radikální kroky. Potřebuji víc odpočívat.“

A to i přesto, že včera čeští organizátoři znovu o účasti světové jedničky ujišťovali veřejnost. "Jistě to budeme vědět až v daviscupovém týdnu, ale máme informace, že Novak Djokovič s největší pravděpodobností nastoupí," řekl Českému rozhlasu Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která akci za zhruba 10 milionů pořádá.

Čtvrtfinále týmové soutěže bude pražská O2 arena hostit od 6. do 8. dubna. A souboji nejspíš dodá elektrizující kulisu.

Vždyť nejmodernější hala v Česku chystá na velikonoční víkend kapacitu 13 500 diváků. O deset tisíc lístků, jejichž prodej včera v noci začal, je přitom obrovský zájem. Za prvních osm hodin se jich na terminálech Sazky udalo téměř dva a půl tisíce, do včerejšího večera se už číslo vyšplhalo na osm tisíc.

"Ne, že bychom velký zájem nečekali, ale tímto jsme opravdu mile překvapeni," přiznal LN Karel Tejkal, mluvčí České sportovní i daviscupového týmu. "Teď předpokládáme, že bude v hale vyprodáno." Těch důvodů je víc: 1. Djokovič může být po pěti letech první světovou jedničkou, která se v zemi objeví. Jeho hvězda přitahuje, tak jako soutěž sama.

2. Češi, kteří po vyřazení v semifinále 2010 nyní touží po odvetě, mají zase sedmičku světového žebříčku Tomáše Berdycha, jenž by si mohl opět otestovat deblovou souhru s Radkem Štěpánkem pro letní olympiádu v Londýně.

3. Divácký zájem se podobá baráži 2007, kdy Švýcaři přivezli fenomenálního Rogera Federera – ba ho možná ještě převyšuje, což věští bouřlivou atmosféru.

4. Lístky navíc organizátoři nabízí za velice přijatelnou cenu.

Balíček na tři dny do prvního patra v hledišti stojí sice 2490 korun, ale do čtvrtého patra už ho pořídíte za méně než polovinu. Denní vstupenka na páteční a nedělní dvouhry vás přijde na 450 Kč.

INFOGRAFIKA:

Grafika: Novak Djokovič Praze

"Mohli jsme být dražší, ale tenis děláme už deset let a nechceme být krátkozrací. Jednorázovým přepálením cen bychom naštvali fanoušky, kteří by pak nepřišli na méně atraktivní soupeře," líčí Tejkal.

Podle něj se lidé netěší hlavně na srbskou hvězdu, nýbrž na daviscupovou bitvu se vším všudy. Je však jasné, že hodnota zážitku je závislá na účasti Novaka Djokoviče. Také to dobře vědí i čeští pořadatelé, kteří už s předstihem nechali vylepovat pozvánkové plakáty s Djokovičovou tváří. Jenže jeho účast definitivně jasná ještě není.

Srb má nyní na zámořských turnajích nabitý program, musí obhajovat spoustu bodů do žebříčku. Navíc touží také po premiérovém titulu z Roland Garros a olympijském zlatu, takže musí někde šetřit síly.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Djokovič vynechal už předchozí kolo se Švédy, a zda nastoupí v Praze, si dnes v Bělehradě netroufne odhadnout ani tábor soupeře. "Nikdo tady o jeho účasti zatímnemluví," prozradil LN srbský novinář Dragan Nikolič.

"S Djokovičem nebo bez něj, Srbové budou favority," tvrdí Štěpánek. "Ale po dlouhé době se znovu bude hrát v Praze a já se na naše fanoušky strašně moc těším."

Dnes v noci ho na turnaji v Indian Wells čekal zápas s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, zato Berdych je po skalpu Andyho Roddicka už v osmifinále.

Češi se zkrátka na Srbsko snaží nabrat co nejvíce sebedůvěry.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!