Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hemský rozhodl zápas se San Jose

Sport

  11:46
NEW YORK - Český hokejista Aleš Hemský z Edmontonu rozhodl páteční duel zámořské NHL proti San Jose. Bronzový medailista z Turína se do sítě finského brankáře Vesy Toskaly trefil 67 sekund před koncem normální hrací doby a zajistil Oilers dva body za výhru 3:2.

Aleš Hemský (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči foto: ČTK

Hemský se trefil poprvé od olympiády a jeho branka diváky ohromila. Pardubický odchovanec nejdříve obešel obránce Žraloků Joshe Gorgese, pak si pohrál i s gólmanem kalifornského celku a zasunul puk mezi jeho betony.

"Ten kluk má neuvěřitelný talent," prohlásil spoluhráč Shawn Horcoff. "Málokdy se vidí, aby fanoušci slavili gól, pak se na něj podívali v opakovaném záběru a radovali se ještě jednou," řekl brankář Oilers Ty Conklin.

Malé pochopení pro Hemského drzý kousek měl zato kouč San Jose, které bojuje s Edmontonem o místo v play off. Prohra vzdálila Žraloky od kanadského celku na šest bodů. "V této fázi sezony je to neomluvitelné," prohlásil po porážce Ron Wilson, jehož svěřenci ještě necelé čtyři minuty před koncem vedli.

V Buffalu se před duelem s Torontem slavilo. Sabres pověsili ke stropu haly dres s číslem 16, s kterým během šesti let hrál za tamní klub americký útočník Pat LaFontaine.

Domácí hokejisté oslavy nepokazili a po výborném výkonu přehráli Maple Leafs 6:2, Aleš Kotalík nahrál na jednu branku. Hlavní hvězdou utkání však byl Derek Roy, který vstřelil hattrick. "Je to skvělé, ale především tým potřeboval tuhle výhru," prohlásil po utkání Roy, který v sezoně skóroval desetkrát.

Sabres se po dvou prohrách vzchopili a bodovali naplno. V hlavách domácích hráčů ležela hlavně středeční nešťastná porážka s Atlantou. "Byla to skvělá možnost, jak to napravit. Kdykoli takhle prohrajete a pak hrajete o dva dny později, máte to v hlavě. Šli jsme na led s tím, že vyhrajeme," popsal Roy náladu před utkáním.

Nejlepší celek Východní konference z Caroliny dál prochází sezonou bez většího zaváhání. Ani proti Floridě nenechali domácí nic náhodě a přehráli Pantery 5:2. Český obránce František Kaberle asistoval u dvou branek Caroliny.

Na svém ledě jsou Hurricanes prakticky k neporažení. Za celou sezonu doma podlehli jen šestkrát a vítězstvím nad Floridou vyrovnali 19 let starý rekord v počtu vítězství. "Nesoustředíme se na to, ani o tom moc nemluvíme v kabině. Snažíme se pouze vyhrát každý zápas a nejdůležitější jsou pro nás body," řekl střelec dvou branek Erik Cole.

Téměř pohádkový návrat na led zažil obránce Anaheimu Sandis Ozolinš. Po tříměsíční absenci kvůli léčbě závislosti na návykových látkách si lotyšský zadák zahrál na olympijských hrách a v druhém utkání po návratu z Turína vstřelil vítěznou branku v duelu NHL.

Ozolinš se trefil proti Minnesotě, kterou hokejisté Mighty Ducks přehráli 4:2. Lotyšského beka však nejvíce těšila podpora, které se mu dostalo. "Jsem vděčný, že mohu být zpátky a všichni mě podporují. Je to pro mne velice důležité," prohlásil Ozolinš.

Výsledky:
Carolina - Florida 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)

Branky: 8. a 60. Staal (na druhou F. Kaberle), 24. a 56. Cole (na druhou F. Kaberle), 44. C. Adams - 25. Ch. Gratton, 50. Payer. Střely na branku: 38:39. Diváci: 18.094.
 
Buffalo - Toronto 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)
Branky: 5., 40. a 60. D. Roy, 14. Drury (Kotalík), 33. Briere, 58. Vanek - 13. Ponikarovskij, 47. Steen. Střely na branku: 32:23. Diváci: 18.690.
 
Chicago - Vancouver 4:5 po sam. nájezdech (3:0, 1:2, 0:2 - 0:0)
Branky: 2. a 7. Bourque, 9. Barnaby, 40. Calder - 30. Bertuzzi, 31. A. Carter, 49. H. Sedin, 54. Morrison, rozh. nájezd Näslund. Střely na branku: 30:41. Diváci: 11.579.
 
Edmonton - San Jose 3:2 (0:0, 0:0, 3:2)
Branky: 44. Torres (Dvořák), 57. Horcoff, 59. Hemský - 44. Marleau, 56. J. Thornton. Střely na branku: 30:21. Diváci: 16.839.
 
Anaheim - Minnesota 4:2 (0:0, 1:1, 3:1)
Branky: 27. Pahlsson, 40. Perry, 53. Ozolinš, 60. Selänne - 29. T. White, 45. Gáborík. Střely na branku: 32:38. Diváci: 17.048.

Autor:

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...