Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Budějovic a Slavie jsou semifinále

Sport

  20:07
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Hokejisté Českých Budějovic porazili v pátém čtvrtfinále play off extraligy Kladno 1:0 a zajistili si postup do semifinále. Na čtvrté výhře Jihočechů, kteří do vyřazovacích bojů postoupili jako vítěz základní části, měl velkou zásluhu brankář Roman Turek, jenž potřetí v sérii udržel čisté konto. Jediný gól zápasu vstřeliL slovenský útočník Michal Hudec.

Kladenský brankář Miroslav Kopřiva inkasuje první gól v pátém utkání hokejové play off. foto: ČTK

Hosté se v zápase, který museli vyhrát, aby pro ně sezona neskončila,  museli vyrovnat s velkou marodkou v zadních řadách. V obraně se tak objevila hned trojice nezkušených hráčů, mezi kterými byl i sedmnáctiletý extraligový debutant Gudas. Mezi beky poté figurovalo i jméno juniora Trončinského, který ještě na začátku neměl své místo v kádru a hrál spíše v první lize.

I díky tomu patřil úvod domácím. Ve 4. minutě mohl otevřít skóre osamocený Brabenec, Kopřivu v kladenské brance ale nepřekonal. Podobně dopadl o pět minut později Hudec a v první ze své série šancí Sailer. Po Bělohlavově chybné rozehrávce se mohl prosadit Veselý, ale neuspěl stejně jako v ojedinělé šanci na druhé straně Horna. V závěru první třetiny mohl otevřít skóre Sailer, ale Kopřiva jeho šanci zastavil a o pár vteřin později dokázal alespoň na horní tyč vytěsnit Novákovu střelu.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce. Kladno úpěnlivě bránilo a České Budějovice se snažily překonat výborného Kopřivu. A ve 24. minutě se jim to
podařilo. Hudec zachytil ve středním pásmu rozehrávku hostí, prosmýkl se obranou Středočechů a vysokého gólmana prostřelil. Vyrovnat mohli hosté o dvě minuty později. Nejproduktivnější hráč celku Geus Okna v play off Procházka se protlačil až před Turka, ale i díky Frolově faulu nedokázal svou akci úspěšně zakončit.

V následné přesilovce však místo ataku Turkovy branky bylo rušno před Kopřivou. Vak dokonce trefil tyč. V polovině normální hrací doby se trojice českobudějovických hráčů řítila na mladíčka Gudase, ale druhý gól z toho nebyl. Kopřivu následně prověřili Kotrla s Novákem, ani jim se ale zvýšit vedení domácích nepodařilo. Neuspěl ani ve 40. minutě Veselý.

Nepříznivý stav nutil Středočechy tlačit se více do útoku. Klidný Turek, jemuž Kladno nedalo v úvodních dvou zápasech série na jihu Čech ani gól, však dlouho v žádném velkém ohrožení nebyl. Obrana před ním totiž pracovala spolehlivě. Zřejmě i kvůli poměrně vysokému vstupnému nevyprodaná Budvar Arena se ale musela o výsledek strachovat. V 51. minutě vyzkoušel Turkovu pozornost Kuchler, na druhé straně mohl přiblížit domácí postupu Veselý. Neuspěl však stejně jako v 54. minutě Gulaš.
Ideální šanci vyrovnat měli hosté při následném Sičákově vyloučení, Mountfield však speciální přesilovkovou formaci Kladna ubránil. Prodloužení si poté Kladno nevybojovalo ani při power play.

Slavie porazila Třinec 3:2
Hokejisté pražské Slavie vyhráli páté utkání čtvrtfinále play off extraligy nad Třincem 3:2 v prodloužení a po výhře v sérii 4:1 na zápasy postoupili do semifinále, kde se utkají s Libercem.

Rozhodující gól vstřelil útočník Jakub Klepiš. Ani jeden z gólů v normální hrací době nepadl při standardním počtu hráčů na ledě; Oceláři si své dva úspěchy schovali na početní výhody,
Slavia skórovala v přesilovce i oslabení. První semifinále proti Bílým Tygrům je na programu ve středu 19. března od 17:25.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!