Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hokejový svaz přišel o sponzora

Sport

  10:40
PRAHA - Hlavní partner české reprezentace Telefónica O2 vypověděl smlouvu, oblíbený sport trápí problémy.

Ilustrační foto.

Recese nemilosrdnými chapadly ovíjí český hokej. Po sérii nepříliš vydařených výsledků reprezentačních výběrů se hokejový svaz ocitl v platební tísni.

A brzy by mohlo být ještě hůř. Se svazem totiž ukončil sponzorskou smlouvu hlavní partner Telefónica O2. „Do jara je smlouva ve výpovědní lhůtě,“ potvrdil LN Tomáš Dufek, manažer pro sponzoring a interaktivní partnerství společnosti. Telefónica O2 ale pustila k vodě jen svaz čili hokejovou reprezentaci, jinak stále zůstává sponzorem extraligy. „Domácí trh je pro nás zajímavější,“ vysvětlil mluvčí firmy Martin Žabka.

Hokej nemá produkt

„Sponzor nám vypověděl smlouvu. A my nemáme úspěšný produkt, který bychom mohli nabídnout, jen Euro Hockey Tour,“ povídal hokejový šéf Vratislav Kulhánek, který ve funkci svazového předsedy skončí letos v červnu.

Na turnajích Euro Hockey Tour se české reprezentaci dlouhodobě nedaří a sledovanost zápasů národního týmu v televizi nedosahuje ani čísel sledovanosti, která vykazuje nejvyšší domácí hokejová soutěž. „Ukončení smlouvy ale nesouvisí s výkony reprezentace,“ prohlašoval Dufek. „Odráží změny ve sponzoringové strategii naší společnosti.“ Telefónica si mimo jiné nově pronajala pražskou Sazka Arenu, která se od prvního března přejmenuje na O2 Arenu.

V současnosti jedná svaz s Telefónicou o tom, zda by společnost nezůstala alespoň jedním z menších sponzorů. „Je to jedna z možných variant,“ řekl Dufek. O kolik hokejový svaz vypovězením smlouvy přijde, nechce nikdo prozradit s odkazem na obchodní tajemství. Roční rozpočet hokejového svazu dosahuje téměř 100 milionů korun.

Hokejové vedení se ale ocitlo v červených číslech už nyní, kdy peníze od hlavního sponzora ještě přitékají. „Nějaké faktury po splatnosti tam jsou,“ řekl Jaroslav Vlasák, předseda ekonomické komise svazu. Podle předsednictva se ale nejedná o nic vážného. „Dluhy v podstatě nemáme,“ tvrdil generální sekretář Martin Urban. „Neviděl bych to nijak dramaticky.“

Kusý: Dluhy nemáme
Finanční manko se prý týká plateb v rámci svazu - peníze do krajů tak přicházejí později. „Takové potíže mají občas všechny sportovní svazy. Dostáváme méně peněz od Sazky, zdvojnásobil se počet hokejových škol, které financujeme,“ vypočítával příčiny potíží Kulhánek. „Nemáme dluhy. Máme problémy s cash-flow. Někdo nezaplatí nám a my pak nemůžeme platit dál,“ vysvětloval první místopředseda Zbyněk Kusý.

Povídačky o dluzích pokládá za výmysly. „Čekal jsem, že se teď před volbami něco objeví.“ Kvůli neshodám ale už skončil Miroslav Šatava v čele společnosti Pro-Hockey Cz, která se svazu stará o marketingová práva. Hokejovému vedení se totiž nelíbilo, že přináší málo financí. „Měli přinést peníze, které slíbili,“ řekl Kulhánek. „K rozpočtu neřeknu nic, protože někdo by si mohl říct, že když odcházím, tak budu pouštět nějaké informace,“ odmítl Šatava zveřejnit jakékoli podrobnosti.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!