Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hra na Hašky se začíná vyplácet

Sport

  9:58
PRAHA - Zdá se, že generační výměna hokejových brankářů probíhá v českých luzích a hájích poměrně zdárně. Nekonečný přísun mladých nadějí, toužících stát se jednou Haškem, Čechmánkem, Břízou či Turkem, se zdá být nekonečný. Tradice brankářské školy, o níž se hovořilo především v éře fakíra Jiřího Holečka, pokračuje.

Brankáře Petra Břízu, který v loňské sezóně ukončil kariéru, v domácí lize zdatně nahrazují mladší gólmani. foto: ČTK

Jeden příklad pro všechny - příběh Litvínova. Martin Altrichter i Radek Fiala si léčí zraněná kolena, na jejich místo ale zaskakuje Jaroslav Hübl. Muž slavného jména. Otec, někdejší ikona Litvínova a vrstevník současného trenéra Václav Sýkory. Navíc - bratranec Viktor, průbojný útočník Českých Budějovic dnešních dnů. „Jarda bezpochyby vyřešil naši svízelnou situaci,“ pochvaluje si Sýkora. „Radši jsme si od jeho příchodu nechtěli slibovat vzdušné zámky, ale on nás skutečně příjemně překvapil.“

Gólman Kadaně v roli litvínovského spasitele
Čtyřiadvacetiletý brankář Kadaně v dosavadních deseti kolech nejvyšší soutěže odchytal v dresu Litvínova sedm zápasů a severočeský tým pomohl posunout na velice příjemnou pátou příčku nevídaně vyrovnané tabulky. „Užívám si každý zápas a přiznávám, že na dálku sleduji své spoluhráče z Kadaně,“ uvedl pro internetový server www.hokej.cz. Otázkou ale zůstává, co se bude dít, až Hüblovi vyprší jeho smlouva o hostování. Což se stane v polovině listopadu...  „Zpátky bude na ledě ale určitě dřív Martin než Radek,“ ví Sýkora. Termín jeho návratu ale prý nelze v těchto dnech přesně odhadnout. „V případě, kdyby se „Alťákovi“ koleno nehojilo podle našich představ, věřím, že nám vyjdou v Kadani snad ještě nějaký čas vstříc,“ zadoufal trenér.

Příliv šikovného mládí
Vpád šikovných mladíků na brankářské posty však zdaleka nekončí jen u Hübla. Tým Třince vytáhl o jednu příčku výše než momentálně odpočívá Litvínov Lukáš Daneček. Osmnáctiletý syn asistenta trenéra týmu nastoupil v extralize dosud ve čtyřech zápasech a všechny vyhrál! Přitom jeho dosavadní zkušenosti s extraligou se rovnaly nule. Případ třetí: vsetínský Martin Štefl. Syn předsedy představenstva klubu. Gólman na brankové čáře největšího outsidera nejvyšší soutěže dopomohl svému týmu již ke čtvrté výhře a Fina Vehviläinena posadil na střídačku. Loni se postavil do branky pouze třikrát, přesto ale září.

Mensator, Štěpánek i další
Česko si na nedostatek přílivu šikovných brankářů nemůže zkrátka stěžovat. Vzpomeňme na Lukáše Mensatora z Karlových Varů či vítkovického Jakuba Štěpánka. Mláďata, co jim sotva raší mužný vous. Leč příběh nástupu dravého mládí s sebou nese i jeden tradiční oříšek k rozlousknutí. Snadnější totiž bývá v juniorském věku z ničeho nic oslnit než svoji stabilní formu v pozdějším věku potvrdit. Tak se píše v hokejové bibli.

Autor: