Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vadlejch a olympijský sen: Paříž bude středobodem všeho, úroveň se zvyšuje

Jakub Vadlejch si do Prahy přivezl bronzovou medaili z atletického mistrovství světa v Budapešti. foto:  Petr Topič, MAFRA

Až se s globální konkurencí na vrcholné akci poměří příště, budou na něj dohlížet olympijské kruhy. Oštěpař Jakub Vadlejch půjde za necelý rok do svátku v Paříži jako bronzový muž poslednch dvou mistrovství světa. A věří, že tyto stabilní výsledky mu pomohou, aby ve Francii dosáhl na nejvyšší stupínek.
  8:01

„Úroveň se bude zvyšovat, uspět bude těžší a těžší, o to víc jsem rád, že já na stupních zůstávám, i když lidi kolem mě se protáčejí,“ pochvaluje si 32letý atlet.

Přestože přiznává, že nedělní bronz z MS v Budapešti sotva stihl vstřebat, v myšlenkách už pomalinku pošilhává po blížících se letních hrách nad Seinou, které začnou za jedenáct měsíců.

„Příští rok bude Paříž středobodem všeho,“ hlásí, přičemž k cílům přidává i červnové mistrovství Evropy v Římě.

Do olympijské soutěže půjde coby obhájce stříbra z předloňského Tokia, už po senzačním úspěchu v Japonsku se těšil, že příště o další medaili zabojuje mnohem blíž domovině a v klasické atmosféře, kterou nepoznamená covid.

„Jak jsem v Tokiu odcházel z olympijského stadionu, hned jsem si říkal, aby už Paříž byla. Kvůli takovým akcím celé měsíce a roky trénujeme, tam by se mělo všechno zúročit,“ nastiňuje.

Jelikož mu i po právě skončeném světovém šampionátu v Budapešti ve sbírce pořád schází zlatá medaile z vrcholné akce, je jasné, po jakém cíli bude prahnout.

Bronzoví oslavenci. Medaili si z mistrovství světa v Budapešti přivezli (zleva) oštěpař Jakub Vadlejch a smíšená štafeta čtvrtkařů Lada Vondrová, Patrik Šorm, Tereza Petržilková a Matěj Krsek. Ťukl si s nimi i šéftrenér Pavel Sluka.

K jeho splnění se trochu paradoxně může odrazit od ne zcela vydařeného vystoupení v maďarské metropoli, kde se v nedělním finále dlouho hledal, figuroval dokonce na páté příčce, než se v předposlední sérii vyhoupl na konečnou třetí.

„Hodně přeháním, ale takovýhle závod mně dá víc, než když jde všechno samo,“ pousmál se na pondělní tiskové konferenci bezprostředně po návratu do Česka.

„Když jde všechno samo, tak je v uvozovkách hrozně jednoduché vyhrát. Ale když člověk začne špatným hodem, cítí, že nemá tolik energie, a přesto se z toho dokáže dostat, tak to se dá aplikovat dál.“

Za toto odhodlání ho po závodě pochválil i kouč Jan Železný.

„Byl hrozně rád, jak jsem bojoval. Nebyl jsem v technické pohodě, na kterou jsem zvyklý. Pokud se o výkon musí bojovat, tak je o to cennější, když se zadaří,“ cítí Vadlejch.

Železný po závodě sdělil, že na svém svěřenci viděl, že není tak uvolněný jako obvykle. Nejspíš na něj alespoň trochu dolehla pozice lídra letošních světových tabulek.

Kvůli psychické náročnosti posledních týdnů Vadlejch v pondělí přiznal, že si oddychl, že na mistrovství obstál se ctí a stejně jako loni v Eugene získal bronz.

Jakub Vadlejch s bronzovou medailí z budapešťského světového šampionátu

„Světové akce jsou víceméně jen o hlavě, protože ze třiceti lidí jsou všichni připraveni skvěle, mají možná životní formu. Je pravda, že po sezoně jsem vytřískaný víc mentálně než fyzicky. A po té akci to na vás padne úplně nejvíc, protože celá sezona se podle ní hodnotí.“

Elitní český oštěpař letos ještě nemá zcela splněno: už ve čtvrtek v Curychu zasáhne do mítinku Diamantové ligy, následně ho čeká finále seriálu v Eugene. „Udělám všechno pro to, abych tam uspěl a napsal za touhle sezonou hezkou tečku,“ slibuje.

A zdárné zakončení by ho jistě naladilo na přípravu na nadcházející veledůležitý olympijský rok. Ostatně i Železný mu v neděli na dálku vzkázal: „Doufám, že i jeho den D přijde. Nejlépe za rok v Paříži.“

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...