Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zemřel Jerry West, předobraz loga NBA, pan střelec a legenda LA Lakers

Jerry West se podílel i na titulu LA Lakers v roce 2009. foto: AP

Jerry West, jehož silueta se zřejmě stala předobrazem pro logo NBA, zemřel ve věku 86 let. O úmrtí někdejšího basketbalisty, který byl jako hráč a funkcionář třikrát uveden do Síně slávy, informoval klub Los Angeles Clippers.
  17:29

West, jenž byl přezdíván mimo jiné Mr. Clutch pro svoji schopnost podržet tým v kritických momentech v koncovkách zápasů, byl poprvé do Síně slávy uveden jako hráč v roce 1980.

V roce 2010 vstoupil do elitní společnosti jako člen zlatého olympijského týmu USA z roku 1960. Potřetí byl do Síně slávy vybrán letos za přínos basketbalu, slavnostního uvedení při říjnovém ceremoniálu už se ale nedožil.

Celou hráčskou kariéru strávil v Los Angeles Lakers a s klubem v roce 1972 vybojoval titul. O tři roky dříve byl jako jediný basketbalista v historii zvolen nejužitečnějším hráčem finálové série, přestože nebyl v týmu vítězů. Čtrnáctkrát byl nominován do Utkání hvězd NBA.

Logo NBA, které inspiroval Jerry West

Jako generální manažer pomohl vybudovat slavné vítězné dynastie v Los Angeles Lakers v osmdesátých i devadesátých letech, v manažerské roli získal v NBA celkem osm trofejí. Působil rovněž ve vedení Memphisu, Golden State, na jejichž titulech se také podílel, a naposledy LA Clippers.

Autoři: ,