Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mladí slalomáři vybojovali na MS tři týmové tituly a dva bronzy

Momentka ze závodu hlídek kajakářek na juniorském MS. V popředí Bára Galušková. foto: Kanoe.cz/Jakub Duřt

Mladí čeští slalomáři vybojovali na mistrovství světa juniorů a vodáků do třiadvaceti let tři týmové tituly a dva bronzy. Ve starší kategorii triumfovali v Liptovském Mikuláši kanoisté Adam Král, Martin Kratochvíl a Lukáš Kratochvíl, v juniorský hlídkách obhájily prvenství kajakářky Bára Galušková, Markéta Hojdová a Klára Mrázková i kanoistky Valentýna Kočířová, Markéta Štěpánková a Natálie Erlová.
  19:28

Kanoisté do 23 let získali pro Česko zlatou medaili po sedmi letech. „Dlouho let čekala Česká republika na návrat zlaté medaile. Stejně tak bylo opravdu dlouhé čekání v cíli na výsledek poslední hlídky. Nakonec to dopadlo skvěle,“ uvedl Král v tiskové zprávě svazu.

Stejně jako kanoisté také vítězné kajakářky předvedly bezchybnou jízdu a vyhrály s více než třísekundovým náskokem. „Nečekala jsem, že takhle zajedeme,“ uvedla debutantka na MS Hojdová. „Všechno nám vyšlo úplně suprově,“ dodala loňská mistryně světa Galušková.

Juniorské kanoistky v nejslabší konkurenci pouhých osmi týmů neohrozil ani jeden dotek branky a druhou Francii předčily o téměř šest sekund. „V jízdě byl malý zádrhel, ale jako singlířky jsme ho vyřešily perfektně,“ konstatovala Kočířová.

Třetí skončily kajakářky do 23 let Lucie Nesnídalová, Kateřina Beková a Klára Kneblová, které při triumfu Německa zaostaly o pouhé dvě setiny sekundy za Francií, a juniorští kanoisté Jonáš Heger, Jakub Voneš a Vojtěch Malý.

Další hlídky zůstaly bez medaile kvůli penalizacím, zejména pak favorizované kanoistky do 23 let Tereza Kneblová, Gabriela Satková a Klára Kneblová. České trio mělo jasně nejrychlejší čas, ale první jmenované reprezentantce rozhodčí neuznali průjezd 14. branky, což znamenalo 50 trestných sekund a pád na konec první desítky.

Autoři: ,

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...