Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Muchová se vrací! Plánuje Wimbledon i olympiádu, debl utvoří s Vondroušovou

Karolína Muchová, archivní snímek foto: Reuters

Po dlouhé rekonvalescenci se konečně může vrátit do soutěžního zápřahu. Více než devět měsíců po posledním zápase se Karolína Muchová opět představí na tenisovém turnaji, je přihlášená na podnik v Eastbourne, který proběhne příští týden. Po něm chce startovat i na grandslamovém Wimbledonu, počítá rovněž s účastí na olympijských hrách v Paříži, kde se přihlásí do čtyřhry společně s Markétou Vondroušovou.
  10:39

„Nemůžu se dočkat, až znovu vstoupím na kurt. Byl to dlouhý a náročný proces, ale jsem připravena bojovat,“ vzkázala Muchová ve čtvrteční tiskové zprávě.

Příští týden v Eastbourne tak podstoupí první ostrý duel od 8. září loňského roku, kdy v semifinále US Open nestačila na Coco Gauffovou. V tomto zápase už hrála se zraněným zápěstím, které si pochroumala při tréninku před čtvrtfinále grandslamu v New Yorku, následně potíže dlouho kurýrovala.

Přišla o Turnaj mistryň, finále BJK Cupu či Australian Open, letos v únoru dokonce musela na operaci, která jí v pravém zápěstí napravila povolenou šlachu.

„Ruku jsem měla šest týdnů v pevné dlaze, tři týdny v kratší a potom už jsem začala s rehabilitací a cvičením,“ přiblížila 27letá tenistka v nedávném rozhovoru pro CANAL+ Sport.

Než se po chirurgickém zákroku mohla znovu připravovat s raketou, musela nejprve projít dlouhou rekonvalescencí. „Nezdá se to, ale rehabilitace je na čas daleko náročnější, než když jenom trénuju tenis a jezdím po turnajích. Nějaký víkend jsem vyrazila pryč z Česka nebo za rodinou na Moravu, ale jinak jsem od rána do večera pracovala na uzdravení,“ popsala.

A s postupem času se začala vracet i na kurt, kde se nejprve potýkala s obtížemi. „Zápěstí jsem měla na začátku hodně ztuhlé, v ruce jsem ani nedokázala udržet vidličku. Říkala jsem si, jestli vůbec budu moct odehrát forhend nebo udržet raketu, ale jak jsem s rukou cvičila a posilovala ji, tak obavy odpadávaly.“

Aby se dostala na úroveň před zraněním – loni na podzim se nacházela na osmém místě světového žebříčku –, bude potřebovat co nejrychleji nabrat zápasovou praxi a kondici.

„Postupně na tom makáme,“ ujišťuje. „Potřebuju hrát zápasy, protože jsou úplně jiné než tréninky. A tenis je strašně náročný sport, pohyb při něm je hodně specifický. Ale s kondičním trenérem na tom dost pracujeme, takže se snad brzo dostanu do super fyzické kondice.“

Nečeká ji žádný pozvolný návrat, vrhá se rovnou do rozjeté sezony s vidinou startu na obřích akcích. Po Eastbourne plánuje od 1. července Wimbledon, kde se v minulosti dostala do čtvrtfinále, následně se chce představit i na olympijských hrách v Paříži, které začínají 26. července.

„Na olympiádu se těším moc. Nikdy jsem na ní nebyla, letos se navíc koná za rohem. Reprezentovat Česko je pro mě velká čest. S Maky se zapíšeme do čtyřhry a doufám, že nám to půjde,“ prozradila, že utvoří potenciálně velmi nebezpečný pár s krajankou Vondroušovou.

Muchová v areálu Roland Garros, kde se bude tenisová soutěž pod pěti kruhy hrát, zažila dosud největší úspěch v kariéře – loni tam postoupila až do finále antukového grandslamu.

Pro start na hrách využije takzvaný chráněný žebříček, na který má vzhledem ke dlouhé absenci kvůli zranění právo, jinak by se mezi kvarteto Češek pro Paříž nevešla. Tímto tahem odsune mimo singlovou nominaci Kateřinu Siniakovou, ve dvouhře se kromě ní představí ještě Vondroušová, Barbora Krejčíková a Linda Nosková.

Muchová je společně s Vondroušovou nejúspěšnější českou tenistkou posledních měsíců, loni se blýskla účastí ve finále Roland Garros a semifinále US Open. Na tyto výsledky nyní bude chtít co nejdřív navázat.

Jak už v minulosti ukázala, při návratech po delším výpadku nepotřebuje příliš času, aby se znovu dostala do formy.

Autor: