Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Károlyi: S Haškem máme korektní a profesionální vztah

Sport

  4:58
PRAHA - Období velkých změn v­českém fotbale po nástupu nového vedení nekončí. Scénu opouští nejdéle působící funkcionář. Alexander Károlyi (55) se sám rozhodl odejít z­disciplinární komise, v ­níž zasedal víc než tři dekády a ­již posledních 21 let vedl jako předseda.

Alexander Károlyi foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Kdy jste se rozhodl, že v disciplinární komisi skončíte?
Už na začátku minulého volebního období jsem zvažoval, že bude moje poslední. Sdělil jsem to svým nejbližším a také kolegům z komise. Nevyloučil jsem, že bych mohl názor změnit, pokud by nastaly nepředvídatelné okolnosti. To se nestalo. Myslím, že 31 let strávených v komisi je dostatečně dlouhá doba.

Přemlouval vás někdo, abyste vydržel?
Kdybych to měl vyjádřit procentuálně, tak šlo o většinu lidí, kteří o mém úmyslu věděli.

Věříte ale, že byste v ­čele disciplinárky vydržel, i­ když fotbal prochází obrovskou personální obměnou?
To je hypotetická otázka a na ni můžu odpovědět zase jenom hypoteticky.

Nový předseda svazu Ivan Hašek vás v minulosti kritizoval. Jak byste popsal váš vztah?
S Ivanem Haškem mám velmi korektní přátelské a profesionální vztahy. Normálně spolu komunikujeme a dovedu si s ním představit jakoukoliv spolupráci.

KDO JE ALEXANDER KÁROLYI

Narodil se na Slovensku, jeho předkové pocházejí z maďarského Sedmihradska. Fotbal hrál jen krátce, v ­dorostu si poranil koleno. Už v­ 25 letech se stal v Praze členem disciplinární komise, po deseti letech postoupil až na pozici jejího předsedy. Ve funkci řešil zhruba 20 tisíc případů, z nichž mezi nejvýraznější patřila korupční kauza z roku 2004. Je považován za šikovného lobbistu a vždy patřil mezi nejvlivnější muže tuzemského fotbalu.

Které období ze svého působení považujete za nejkomplikovanější?
Při disciplinárním řízení zasahujete do života jednotlivců, klubů i celých regionů. Proto tvrdím, že každý verdikt je důležitý. Samozřejmě ale nemůžu odpovědět jinak, než že šlo o období v letech 2004 až 2005, kdy jsme řešili případy tzv. korupční kauzy.

Kterého trenéra a hráče jste před komisí potkával nejčastěji?
Existují kolem toho nějaké statistiky. Kdybychom to brali u trenérů, z těch současných by šlo asi o Zdeňka Ščasného, z těch bývalých potom Jozef Adamec. Co se týče hráčů, tak jsme mnohokrát řešili Jaroslava Šilhavého, i když to jinak byl velmi slušný fotbalista. Doplácel však na to, že byl často vylučován třeba po druhé žluté kartě.

Byl jste za vykonávání funkce placen?
Po celou dobu šlo o nehonorovanou funkci. Odměny mi byly vyplaceny pouze v souvislosti s korupční aférou. Chtěl bych podotknout, že nešly ze svazových prostředků. Výrazně na ně přispěl jeden ze sponzorů, který chtěl poděkovat za práci, kterou jsme odvedli. Navíc výše pokut, které jsme udělili, několikanásobně překročila hodnotu těchto jednorázových odměn.

Jak se změnil váš názor na fotbal, když jste řešil pouze různé prohřešky?
Stále považuju fotbal za nejkrásnější hru na světě. Názor jsem spíš změnil na některé lidi, které jsem ve fotbale potkal.

Váš syn Alexander Károlyi ml. dělal předsedu disciplinární komise v Praze. Věříte, že by jednou mohl jít ve vašich šlépějích?
To nevím. Je předsedou senátu okresního soudu a už nemá čas ve fotbale pracovat.

Autor: