Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Liberec odehrál sezonu bez domácí prohry

Sport

Liberec - Hokejisté Liberce dnešní výhrou nad Litvínovem 3:1 dotáhli svou unikátní sérii. V celé sezoně totiž doma neprohráli, což se v extralize naposledy povedlo před šesti lety Českým Budějovicím.

Igor Rataj z Liberce děkuje fanouškům po zápase s Litvínovem foto: Radek Petrášek ČTK

Liberec z 26 zápasů ve své aréně vyhrál třiadvacetkrát v normální hrací době, jednou v prodloužení a dvakrát remizoval.

Trenér Josef Paleček zdůraznil, že na neposkvrněné domácí bilanci mají velkou zásluhu i diváci, kteří nezřídka vyprodali hlediště. "Chtěl bych v první řadě poděkovat jim. Vytvořili ve všech utkání vynikající prostředí. Hráči, když viděli, jací tu diváci jsou, nechtěli zklamat," podotkl Paleček.

Mínil, že je to i signál k soupeřům před play off. "V jejich podvědomí bude, že jsme doma úspěšní, a to by nám mohlo pomoci. I když ne vždy se ukazuje domácí prostředí jako až tak velká výhoda, zejména ve specifickém play off. Nyní se nesmíme ohlížet na to, jestli hrajeme doma nebo venku," vyhlásil kouč.

Kapitán Liberce Stanislav Procházka upozornil, že odehrát celou sezonu doma bez zakopnutí poukazuje na vyzrálost týmu. "To, že jsme ani jednou neprohráli, bylo možná způsobeno i tím, že jsme zbytečně nebláznili. Ačkoli diváci jsou tu výborní a ženou nás dopředu, naše mužstvo se tím nenechávalo strhnout a vyčkávalo na svou příležitost," uvedl Procházka.

Boj o první místo
Litvínov byl po olympijské přestávce postrachem favoritů, porazil České Budějovice i Slavii, Proto byli jeho hráči před zápasem opatrní. "Nesměli jsme nic podcenit, protože Litvínov mohl hrát v klidu, v pohodě a o nic mu nešlo. My jsme šli rozhodně za vítězstvím, protože chceme jít do play off z prvního místa v tabulce. Hrát co nejvíce zápasu doma bude naše výhoda," řekl nejproduktivnější hráč týmu Ľubomír Vaic.

Obránce Martin Richter podotkl, že blahodárný vliv mohlo mít i stěhování. Bílí Tygři v létě opustili stařičkou Svijanskou arénu a přešli do přilehlé Tipsport arény. "Je perfektní, že právě v sezoně, kdy jsme začali hrát v nové aréně, se tohle povedlo. Dobře to do sebe zapadalo, něco takového jsme ani nečekali. Rozhodující část sezony však teprve začne," řekl.

Generální manažer klubu Ctibor Jech povolil hráčům oslavy. "Dnes si to můžeme užít do půlnoci, třeba i do rána," řekl na tiskové konferenci po zápase. "Ale v klubu se bude sezona hodnotit až podle toho, jak dopadneme v play off," upozornil.

Nedělní výsledky
Plzeň - Znojmo 2:2 po prodl

Slavia - Pardubice 2:2 po prodl.

České Budějovice - Vsetín 4:2 (1:0, 0:2, 3:0)

Karlovy Vary - Třinec 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Zlín - Kladno 9:0 (1:0, 6:0, 2:0)

Liberec - Litvínov 3:1 (1:0, 2:1, 0:0 )

Autor:

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.