Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejbalisté podlehli ve světovém finále Kanadě, rozhodlo druhé prodloužení

ilustrační snímek foto: Jiří Princ, BTL

Čeští hokejbalisté získali na mistrovství světa ve švýcarském Vispu stříbro a zopakovali stejné umístění z minulé šampionátu z roku 2022 v kanadském Lavalu. Svěřenci trenéra Jiřího Mašíka podlehli ve finále Kanadě 2:3 ve druhém prodloužení. Obhajobu triumfu zajistil nejúspěšnějším týmu historie v čase 66:39 Josh Anderson.
  19:55

Češi se dostali do finále podesáté, ale podobně jako v Lavalu, kde podlehli Kanadě 3:6, se jim nepodařilo navázat na tři zlata z let 1998 z Litoměřic, 2009 z Plzně a 2011 z Bratislavy. Stříbro získali posedmé a z 15. MS mají třináctou medaili. Na kontě mají i tři bronzy. Kanada vylepšila svůj rekord na sedm titulů, Slovensko získalo zlato pětkrát.

Jako první se radovali z branky v čase 10:33 Češi a po přihrávce Dalimila Zvonka překonal gólmana Christiana Lantina Jan Čejka. Nejlepší střelec turnaje si tak polepšil na 11 branek. Kanada odpověděla za 57 sekund v přesilové hře při vyloučení Zdeňka Krále, při kterém se prosadil Moquin. Stejný hráč po 24 sekundách druhé třetiny využil chybnou rozehrávku českého týmu a otočil skóre.

V 35. minutě po pasu Jiřího Hrabára vynutil prodloužení Ondřej Pražák. V první nastavené patnáctiminutovce branka přes šance na obou stranách nepadla. Vojtěch Mokry, který několika zákroky udržel český tým ve hře, nakonec kapituloval a překonal jej Anderson.

„Když trošku pominu ten konec, tak to byl úžasný šampionát. Neudělali bychom nic jinak, i když někteří kluci nehráli, tak fungovali neuvěřitelně. Ve finále se potkaly dva nejlepší týmy, hrál se neskutečný hokejbal. To byl zápas, který se nehrál asi 20 let. Oba týmy se vyždímaly na maximum,“ zhodnotil turnaj v tiskové zprávě Českomoravského svazu hokejbalu trenér Mašík.

„Prohrát poslední zápas není úplně jednoduché. Všechny nás to strašně mrzí. Byli jsme k tomu blízko. Zároveň to bylo pade na pade. Byl to s Kanadou hezký zápas. Nevím, jestli nám na konci trochu docházely síly, ale přelévalo se to ze strany na stranu. Šťastnější byla Kanada. Bohužel,“ řekl kapitán Jan Pospíšil.

Mistrovství světa v hokejbalu ve Vispu (Švýcarsko)

Muži

Finále:
Česko - Kanada 2:3 v druhém prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)
Branky:
11. Čejka, 35. Pražák - 12. a 16. Moquin, 67. Anderson.

O 3. místo: ¨
Švýcarsko - USA 3:4 (0:1, 2:2, 1:1)

Konečné pořadí: 1. Kanada, 2. Česko, 3. USA, 4. Švýcarsko, 5. Slovensko, 6. Řecko, 7. Finsko, 8. Haiti, 9. Itálie, 10. Libanon, 11. Portugalsko, 12. Velká Británie, 13. Kajmanské ostrovy, 14. Francie, 15. Bermudy, 16. Arménie.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!