Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

‚Máte moc testosteronu, do Tokia nejedete.‘ Namibijské atletky přišly o olympiádu, cítí diskriminaci

Sport

  12:17
Dvěma nadějným atletkám z Namibie zhatilo plány stanovisko Mezinárodní asociace atletických federací, podle kterého je hladina testosteronu v jejich tělech příliš vysoká. Jejich účast na olympijských hrách by podle asociace nebyla férová, atletky však cítí genderovou a rasovou diskriminaci.

Christine Mboma foto: Facebook Namibia Daily

Osmnáctileté atletické hvězdy Christine Mboma a Beatrice Masilingi zaběhly v letošním roce čtyři z pěti nejlepších časů v běhu na 400 metrů, a jejich naděje k zisku olympijských medailí v Tokiu tak byly vysoké. „Nadějným atletkám z Namibie však plány překazilo stanovisko Mezinárodní asociace atletických federací, které uvádí, že přirozená hladina testosteronu je u nich příliš vysoká a dvojici byl závod v ženském běhu na 400 metrů zakázán,“ píše server BBC

Odhalení bylo údajně pro obě sportovkyně šokem, jelikož ani jedna z nich nebyla nikdy v minulosti na hladinu hormonů testována a taktéž neměla důvod si myslet, že by něco mělo být v nepořádku.

Nejsou však prvními běžkyněmi, které čelí takovému problému. V roce 2018 bylo Caster Semenayové zakázáno soutěžit poté, co Mezinárodní asociace atletických federací rozhodla, že pro zajištění spravedlivého průběhu soutěže, musí ženy s vysokou přirozenou hladinou testosteronu užívat léky, aby mohly soutěžit v závodech na střední vzdálenosti.

Na druhou stranu však žádat po někom, aby si vzal léky, které změní jeho tělo, se kterým je spokojen, budí rozpaky. Je to kupříkladu i Beatrice Masillingi, která medikaci zásadním způsobem odmítá. „Zničila bych způsob, jakým se moje tělo vyvíjí, protože to bude něco, co přeskupí všechno - jak moje tělo funguje a všechno,“ uvedla osmnáctiletá Masilingi.

A proč je právě vysoká hladina testosteronu problémem? Testosteron je hnací silou počtu červených krvinek a čím více červených krvinek má člověk, tím více kyslíku může do svých svalů vnést. Právě to tedy umožňuje jedincům běhat rychleji po delší dobu, a je to tedy i jeden z důvodů, proč muži v průměru překonávají ženy v atletických soutěžích. Přestože se nejedná pouze o testosteron, který by měl při výkonu rozhodující váhu, podle profesora endokrinologie na lékařské fakultě University v Southamptonu Richarda Holta není jednoduché udělat hranici mezi výhodou testosteronu a dalšími přirozenými genetickými výhodami.

První transgender sportovkyně míří na olympiádu do Tokia. Kritici rozhodnutí mluví o velké nespravedlnosti

Je to tak právě testosteron, jehož hladina je v podobných situacích rozhodujícím faktorem. Umožnil například účast na olympijských hrách u transgenderové vzpěračky Laurel Hubbardové, která soutěžila na mužských akcích až do roku 2013, avšak poté se z ní stala žena. V roce 2015 Mezinárodní olympijský výbor upravil pravidla, která od té doby umožňují i transsexuálním sportovcům mužského pohlaví soutěžit v ženských kategoriích. Avšak právě a pouze v případě, kdy u nich byla prokázána hladina testosteronu pod určitou hranicí.

Mezinárodní asociace atletických federací si stojí za tím, že se rozhodně nepokouší tvrdit, že by Mboma, Masilingi a další atletky s vysokou hladinou testosteronu, nebyly ženy. „Zavázali jsme se ke spravedlnosti vůči ženám ve sportu a odmítáme jakékoli tvrzení, že biologické limity v ženské kategorii jsou založeny na rasových nebo genderových stereotypech,“ uvedla asociace pro BBC v písemném prohlášení.

„Naopak ale vyžadujeme objektivní a vědecká opatření k definování kategorie žen, které jsou nezbytným, rozumným a přiměřeným prostředkem k dosažení toho, co Mezinárodní sportovní arbitráž i Švýcarský federální soud shledali jako legitimní cíl,“ doplnila.

I přes vyjádření asociace je však pro dvě mladé sportovkyně právní rozhodnutí o jejich ženství velmi osobní a plánují se proti němu bránit. „Pocházíme z různých oblastí a vyrůstáme odlišně. Je to prostě jiné. Všichni jsme stvořeni jinak, s různými účely. Takže mě nemůžete srovnávat s někým jiným. Je to opravdu nefér,“ řekla Masilingi s tím, že atletky nebudou podávat žaloby proti Mezinárodní asociaci atletických federací, ale budou bojovat za své právo na závod. „Nebudeme zticha,“ uzavřela Masilingi. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!