Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Na fotbal či hokej se vrátí fanoušci, mohou zaplnit polovinu kapacity tribun

Baníkovští fanoušci slaví druhý gól, který dal Carlos Azevedo. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Je tu návrat fanoušků na tribuny při sportovních akcích: od 19. února se mohou kapacity hledišť na fotbalových stadionech či v hokejových arénách zaplnit víc než z poloviny. Schválila to vláda na středečním jednání. Už od nejbližšího víkendu se návštěvníci hromadných akcí nemusí prokazovat certifikátem bezinfekčnosti, ale může jich přijít maximálně tisícovka.
  14:06

Pro výpočet nově povolené kapacity se použije tento vzorec: od celkové kapacity sedících diváků se odečte tisíc, výsledek se vydělí dvěma a přičte se tisícovka.

Když má stadion deset tisíc míst k sezení, polovina kapacity se vypočte z devíti tisíc a přičte se tisícovka. V hledišti tak bude moci být 5500 diváků.

Až fotbalisté Slavie v neděli 20. února nastoupí proti Bohemians, v hledišti stadionu v Edenu už může být 10 185 fanoušků, dosud tam mohla jen tisícovka.

„Na nejbližší domácí zápas s Bohemians již se všemi permanentkáři na stadionu,“ zajásal slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Na Spartu, na další velký český stadion, bude moci přijít 9943 diváků, což je polovina Letné včetně VIP míst. Do Ostravy, kde hraje svá domácí utkání Baník, pak 8061 diváků.

V největší hokejové hale v zemi, kde hraje Sparta, bude po rozvolnění moci sedět 9500 diváků. Což je lehce víc než padesát procent kapacity O2 arény.

„Nerodilo se to lehce a jednání probíhala během celé zimy. Chtěl bych poděkovat Národní sportovní agentuře, kolegům na FAČR i zástupcům dalších sportovních odvětví, kteří se významnou měrou podíleli na jednání s vládními představiteli. Věřím, že jsme na dobré cestě a postupně se navrátíme do stavu, kdy pro diváky nebudou žádná omezení. Očekáváme, že se tak stane od prvního března,“ řekl předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda.

Rozvolnění platí v případě sedících diváků. Kde mají sektory na stání jako například na Bohemians, tak počet jejich míst se musí odečíst od celkové kapacity. A do hlediště pak pustit polovinu.

„Doufám, že to pro kluby bude znamenat velkou úlevu. Díky novému nařízení se klubům výrazně uvolní ruce a na fotbal bude moci přijít více fanoušků, což nás samozřejmě velmi těší. Kromě finančních ztrát se kluby také musely vypořádat s velmi omezenou podporou svých věrných fanoušků. Je to velmi důležitý krok pro fotbal i celý profesionální sport,“ poznamenal Svoboda.

Dosud mohlo na tribuny pouze tisíc diváků, kapacitu vládní opatření nezohledňovalo. Tisíc lidí tak mohlo přijít na velký stadion do Edenu stejně tak například do Zlína či do Mladé Boleslavi, kam se vejde přibližně pět tisíc lidí.

Vedení fotbalové ligy před startem jarní části sezony poslalo na vládu žádost a vysvětlení, aby státní orgány počet lidí na hromadných akcích přehodnotily.

Boj sportovních klubů za návrat diváků komplikoval fakt, že na rozdíl od minulé doby během pandemie nelze fotbalu či hokeji udělit výjimku.

Když vláda loni v listopadu počet lidí na hromadných akcích omezovala, řešila to komplexně včetně divadel či koncertů. A pokud by zvýšila počet diváků na tribunách, musela by řešit právě i kulturní či další akce, konající se ve vnitřních prostorech, zároveň.

K omezení počtu diváků došlo loni v závěru listopadu.

Do té doby si fanoušci po delší době alespoň pár týdnů užívali. Od srpna 2021 mohli stadiony zaplnit do plné kapacity s podmínkou, že nad sedm tisíc diváků muselo mít dokončené očkování či potvrzení o prodělané nemoci.

V polovině listopadu se restrikce měnily, do hlediště mohli jen očkovaní fanoušci nebo ti, kteří se prokázali certifikátem o prodělání nemoci covid-19 ne starším než 180 dnů, což by fotbalu nevadilo. Vždyť například Sparta či Slavia propagovaly očkování, a na svých stadionech dokonce zavedly očkovací centra pro třetí posilující dávku.

Následně od 26. listopadu mohla do hlediště jen tisícovka.

Teď dochází k zásadním změnám.

Vláda od toho týdne ruší prokázaní bezinfekčnosti a od 19. února umožní, aby se zaplnilo padesát procent kapacity.

Autor:

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...