Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Francouzi ovládli draft do NBA, mají jedničku, dvojku i šestku

Zaccharie Risacher krátce před draftem do NBA foto: AP

Francouzský basketbal slaví další velký triumf, po loňském vstupu Victora Wembanyamy do NBA se letos dočkal v draftu nejen jedničky, ale i dvojky a šestky. Zaccharieho Risachera zvolili Atlanta Hawks, Alexe Sarra vybrali Washington Wizards a Tidjaneho Salaüna získali Charlotte Hornets.
  8:51aktualizováno  11:14

„Nevím, co říct. Mísí se teď ve mně strašně moc pocitů, mám obrovské štěstí,“ řekl ESPN devatenáctiletý Risacher, který v minulé sezoně francouzské ligy v dresu Bourg-en-Bresse odehrál 32 zápasů s bilancí 10,1 bodu na zápas a 3,8 doskoku. Zvolen byl největším talentem Eurocupu, kde jeho celek došel až do finále.

Syn někdejšího francouzského reprezentanta Stéphana Risachera v minulosti působil po boku Wembanyamy v ASVEL Lyon. Na jejich možné setkání v San Antoniu zatím nedošlo, Atlanta si první volbu ponechala.

Devatenáctiletý Sarr nastupoval za Perth Wildcats a v 27 utkáních australské ligy zaznamenal průměry 9,4 bodu, 4,3 doskoku a 1,5 bloku. V NBA se může potkat se starším bratrem Olivierem, jenž je pivotem Oklahoma City.

Komisionář Adam Silver ukazuje Alexi Sarrovi cestu do NBA:

Olivier Sarr působí v NBA od roku 2021 a na kontě má 46 zápasů. „Hodně mi pomáhá,“ řekl Alex Sarr. „Co umím, jsem se naučil od něj. A je vážně skvělé, když u sebe máte někoho takového,“ přidal přidal.

Kanadský obr Zach Edey, který ovládl poslední dva ročníky v americké univerzitní soutěži NCAA, se nečekaně prosadil už do první desítky. Na čísle 9 si 224 centimetrů vysokého pivotmana vyvolili Memphis Grizzlies.

Poprvé v historii byl draft NBA rozložen do více dní. Ve středu večer slyšelo své jméno jen prvních třicet hráčů. Druhým kolem se bude v brooklynském Barclays Center pokračovat ve čtvrtek.

Autoři: ,

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...